Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Προσοχή! Νέα ηλεκτρονική απάτη μέσω email!

Μην το ανοίξετε!

5 Δεκεμβρίου 2019 15:51
Προσοχή! Νέα ηλεκτρονική απάτη μέσω email!

Οι επιτήδειοι που θέλουν να κερδίσουν χρήματα πάντα θα βρίσκουν έναν τρόπο να εξαπατήσουν τον μέσο ανυποψίαστο Έλληνα.

Μετά την τελευταία απάτη με τις δωροεπιταγές από τα καταστήματα Κωτσόβολος συνεχίζουν τη δράση τους μέσω διαδικτύου αυτή τη φορά με νέο τρόπο.

Οι δράστες προσεγγίζουν και επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους με τους εξής 2 τρόπους:

Μέσω εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (B.E.C.–Business Email Compromise, CEO Fraud & Man in the middle attacks).

Με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Forex Scams, Ponzi & Pyramid Schemes).
Όσον αφορά την προσέγγιση μέσω εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι δράστες αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση παρεμβαίνοντας σε τμήματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Όταν ανακαλύψουν μηνύματα σχετικά με πληρωμές, κάνουν παρεμβάσεις μέσω ψεύτικων email, από διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι οποίες μοιάζουν πραγματικές αν και δεν είναι είναι. Έπειτα, υποδύονται τους υπαλλήλους της εκάστοτε επιχείρησης πείθοντας τους επαγγελματίες και τους εμπόρους να καταθέσουν χρήματα σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς από αυτούς που αρχικά είχαν συμφωνηθεί.

Όσον αφορά την δεύτερη προσέγγιση μέσω της οποίας επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους, οι δράστες επικοινωνούν αρχικά με τα θύματα τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υποδύονται τους εργαζόμενους σε μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Υπόσχονται στους επαγγελματίες μεγαλύτερη απόδοση μέσω τοποθέτησης τους σε εικονικές επενδυτικές πλατφόρμες, οι οποίες αρχικά δείχνουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις. Έτσι, οι επαγγελματίες και οι έμποροι επενδύουν μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να αιτηθούν τα χρήματά τους, οι δράστες σταματούν την επικοινωνία μαζί τους. Φυσικά, επειδή υπάρχουν και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι δεν έχουν καμία επαφή με τον χώρου του διαδικτύου και είναι ακόμη πιο ανυποψίαστοι γι' αυτούς βρήκαν τη λύση της τηλεφωνικής απάτης όπου καλούν και παριστάνουν το παιδί τους που έχει προκαλέσει σοβαρό ατύχημα ή έχει τραυματιστεί το ίδιο.



Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις:

Όσον αφορά τις απάτες σε επιχειρήσεις μέσω εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας.
Να διασφαλίζετε ότι οι υπάλληλοί σας είναι ενημερωμένοι και προσεγγίζουν τα αιτήματα για τη διενέργεια πληρωμών με προσοχή.
Εφαρμόστε διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας αιτημάτων διενέργειας πληρωμών που λαμβάνονται μέσω e-mail.
Μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αποφεύγετε την κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με την ιεραρχία, την ασφάλεια και τις ακολουθούμενες διαδικασίες της επιχείρησής σας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τις απάτες με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών:

Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού.
Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν.
Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή.
Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.
Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

Κατόπιν των ανωτέρω, υπενθυμίζεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να μην εξαπατηθούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
Μέσω των εφαρμογών (applications) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID και FEELSAFE
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας
Μέσω twitter: @CyberAlertGR

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share