Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τέλος εποχής για τη Google! Κλείνει η μεγαλύτερη πλατφόρμα αναζήτησης;

Τι συνέβη στον Κολοσσό του διαδικτύου;

4 Δεκεμβρίου 2019 08:55
Τέλος εποχής για τη Google! Κλείνει η μεγαλύτερη πλατφόρμα αναζήτησης;

Το τέλος μιας χρυσής εποχής φαίνεται να έρχεται στη μεγαλύτερη πλατφόρμα αναζήτησης του διαδικτύου, στη google.

Η νέα εφαρμογή της Google θα μας δείχνει που έχει μπλόκα η Τροχαία!

Οι δύο συνιδρυτές του κολοσσού της τεχνολογίας, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας με τη μητρική της Google, Alphabet αποφάσισαν από κοινού να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους.

Ωστόσο και οι δύο θα παραμείνουν στο διοικητικό συμβούλιό της, όπου μαζί ελέγχουν πάνω από το 51% των ψήφων. Συνεπώς αν και θα σταματήσουν να διευθύνουν άμεσα εταιρεία, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της. Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Alphabet αναλαμβάνει ο 47χρονος διευθύνων σύμβουλος της Google Σουντάρ Πιντσάι, ο οποίος κατέχει κάτω από το 1% των μετοχών της εταιρείας.

Η Alphabet, που έχει υπό την «ομπρέλα» της πολλές θυγατρικές, δημιουργήθηκε το 2015 στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ολοένα επεκτεινόμενης Google, η οποία με τη σειρά της είχε ιδρυθεί το 1998 σε ένα γκαράζ της Καλιφόρνια από τους Πέιτζ και Μπριν. Οι τελευταίοι «μετακόμισαν» από τη Google στην Alphabet, όταν αυτή δημιουργήθηκε, και τώρα αποφάσισαν να εγκαταλείψουν αυτά τα διευθυντικά καθήκοντα και να τα αναθέσουν στον θεωρούμενο ως πετυχημένο επικεφαλής της Google, τον ινδικής καταγωγής Πιντσάι.

Σε κοινή επιστολή του, το ιστορικό δίδυμο της Google που τη δημιούργησε εκ του μηδενός, αναφέρουν ότι θα παραμείνουν ενεργά εμπλεκόμενοι ως μέλη του ΔΣ και μέτοχοι, σχολιάζοντας ότι ήλθε η ώρα να απλοποιηθεί η δομή του μάνατζμεντ της εταιρείας. «Η Alphabet και η Google δεν χρειάζονται πια δύο διευθύνοντες συμβούλους και έναν πρόεδρο», επισημαίνουν και προσθέτουν ότι «θα αναλάβουν το ρόλο των υπερήφανων γονέων, προσφέροντας συμβουλές και αγάπη, αλλά όχι καθημερινή παρότρυνση», ενώ τόνισαν ότι «δεν υπάρχει καλύτερο πρόσωπο» από τον Πιντσάι να αναλάβει πλέον τα ηνία όλου του ομίλου.

Ο Ινδός μηχανικός σπούδασε στα αμερικανικά πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πενσιλβάνια, προτού προσληφθεί στη Google το 2004, όπου απέκτησε φήμη ως υπεύθυνος για την ανάπτυξη του προγράμματος διαδικτυακής πλοήγησης Chrome και στη συνέχεια αρκετών άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Σε δήλωση του, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέφερε ότι «οι ιδρυτές έδωσαν σε όλους μας μια απίστευτη ευκαιρία να αφήσουμε το στίγμα μας στον κόσμο» και δήλωσε ανυπόμονος «να δούμε πλέον προς τα πού θα πάμε, συνεχίζοντας το ταξίδι με όλους σας».

Σχεδόν σίγουρα, αυτό το ταξίδι δείχνει προς την τεχνητή νοημοσύνη, όμως ο δρόμος θα είναι στρωμένος με εμπόδια, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και οι οργανώσεις πολιτών εμφανίζονται ολοένα πιο νευρικές και απαιτητικές απέναντι στη Google και στις άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για διάφορους λόγους, από τη φοροαποφυγή και την καταπάτηση του ελεύθερου ανταγωνισμού έως την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Τι αλλάζει στην αναζήτηση της Google;

Για όποια απορία κι αν έχουμε, την πληκτρολογούμε στη μηχανή αναζήτησης της Google και μας βγαίνουν ένα σωρό αποτελέσματα. Πλέον, όμως, ο τρόπος που ψάχνεις τα νέα στο Google αλλάζει και είναι για καλό!

Δείτε επίσης: Από ένα γκαράζ, στην κορυφή του κόσμου: Σαν σήμερα ιδρύθηκε η Google! (Video)

Τα νέα στο Google είναι πολύ σημαντικά καθώς ενημερωνόμαστε για την περιοχή ή τη χώρα που ζούμε και για τον κόσμο. Αλλά πόσα από αυτά είναι αξιόπιστα;

Η Google ανακοίνωσε ότι θα δίνει περισσότερη σημασία στα αρχικά αποτελέσματα στην αναζήτηση, στην οποία θα εμφανίζονται κατά προτεραιότητα οι αρχικές πηγές ειδήσεων, οι πιο αξιόπιστες και θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ψηλά στην αναζήτηση.

Σε μια προσπάθεια να βρει νέους τρόπους να συνεργαστεί με τη βιομηχανία των ειδήσεων και ως μέρος της επένδυσης 300 εκ. δολαρίων στο News Initiatice, o Αντιπρόεδρος Ειδήσεων της Google, Richard Gingras, ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες αλλαγές υπάρχουν στον ορίζοντα για τους νέους εκδότες ειδήσεων σχετικά με το πού εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η αλλαγή αυτή θα φέρει το αρχικό άρθρο, την αρχική πηγή στην αρχή των αποτελεσμάτων της αναζήτησης σε αντίθεση με την αναδρομική αναφορά. Δηλαδή, οι χρήστες θα μπορούν όχι απλώς να διαβάσουν ένα γεγονός από την αρχή, αλλά θα μπορούν να διαβάσουν και την εξέλιξή του με πιο πρόσφατα άρθρα.

Τι ορίζει, όμως, η Google ως αρχική αναφορά, ως κύρια πηγή;
Η Google σκοπεύει να ορίσει με κάποιο τρόπο την «αρχική αναφορά», αλλά η όλη ιδέα πίσω από αυτό το εγχείρημα δεν είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρη όσο θα μπορούσαμε να υποθέσουμε – ειδικά όταν πρώτα πρέπει να προσδιορίσεις πρώτα τι εννοούμε «νέα».

Ασφαλώς, υπάρχουν οι κύριες πηγές όπως όλα τα μεγάλα δίκτυα ειδήσεων, αλλά ακόμη θα υπάρχουν και πολλές εταιρίες ή πιο μικρές δημοσιεύσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν μαζί όλα τα updates, τις τελευταίες ενημερώσεις από διάφορες πηγές ειδήσεων.

Πώς ακριβώς δηλαδή, θα λειτουργεί ο αλγόριθμος και θα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διακρίσεις;

Η απάντηση είναι από το feedback των ανθρώπων- το Google’s Quality Raters – ένα παγκόσμιο δίκτυο, το οποίο αποτελείται από περισσότερους από 10k ανθρώπους που παρέχουν χειροκίνητα το απαραίτητο feedback στα αποτελέσματα των αναζητήσεων της Google. Και αυτό το συγκεκριμένο feedback θα βοηθήσει στο ποια θέματα και νέα ο αλγόριθμος θα εμφανίζει πιο ψηλά κατά την αναζήτηση.

Και πώς μπορούμε να ορίσουμε μια αρχική πηγή; Πρόκειται για πληροφορίες που αν δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο άρθρο να τις αποκαλύψει, δεν θα γίνονταν ποτέ γνωστές. Παράλληλα, μεγάλη βάση σε αυτό το «ξεκαθάρισμα» θα δίνεται κι από την γενική φήμη που έχει η πηγή, βασισμένη σε βραβεία που ενδεχομένως έχει λάβει ή αν έχει ιστορικό με υψηλής ποιότητας πρωτότυπες αναφορές.

Δείτε επίσης: Δέκα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να ψάξεις στη Google! (Video)

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος Gingras, αυτή θα είναι μια διαδικασία που διαρκώς θα εξελίσσεται καθώς εργάζονται για να κατανοήσουν τον «κύκλο ζωής» ενός γεγονότος.

Το σημαντικό είναι πως σαν χρήστες θα έχουμε άμεση πρόσβαση στην αρχική πηγή, η οποία θα είναι και η πιο αξιόπιστη.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Μια νέα εφαρμογή σας ειδοποιεί πότε να πάτε τουαλέτα!

Τι είναι το Reels Mode που λανσάρει το Instagram;

Διαβάστε περισσότερα θέματα τεχνολογίας στο Athensmagazine.gr

TAGS
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share