Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

4+1 ασθένειες του 21ου αιώνα!

Μάθε ποιες είναι!

26 Οκτωβρίου 2019 16:46
4+1 ασθένειες του 21ου αιώνα!

Αυχενικό σύνδρομο του κινητού, νομοφοβία, συνδρόμο Burnout, εθισμός στα video games και σελφίτιδα έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ασθένειες της εποχής μας.

Πώς να καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει εθιστεί στην τεχνολογία!

Η χρήση υπολογιστή, τάμπλετ και έξυπνου τηλεφώνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Αναμφισβήτητα ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Πόσοι όμως από εμάς είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από το κινητό μας τηλέφωνο;

6 στους 10 νέους ασχολούνται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα με τα κινητά τους, παρουσιάζοντας συμπτώματα εθισμού. Αν κι εσύ είσαι μία από αυτές που περνούν πολλές ώρες πάνω από το κινητό τους και βγάζουν συνέχεια selfies, τότε σίγουρα ο αυχένας σου θα διαμαρτύρεται, και η ψυχική σου υγεία επηρεάζεται αρνητικά.

Ας δούμε ποιες είναι οι ασθένειες του 21ου αιώνα:

Αυχενικό σύνδρομο του κινητού

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρούς πόνους στο πάνω σημείο της πλάτης τους κάτι που προκαλείται από οξεία μυϊκή καταπόνηση, εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων και tablets. Αυτή η στάση, με τον λαιμό σε κάμψη και το βλέμμα προς τα κάτω, δημιουργεί πρόβλημα στον αυχένα.

Με την παρατεταμένη και μακροχρόνια χρήση του κινητού δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στον αυχένα

Νομοφοβία

Πρόκειται για την εξάρτηση από το κινητό και την ανησυχία που προκαλεί η απουσία του. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 53% των χρηστών κινητού τηλεφώνου βιώνουν στρες όταν χάνουν το κινητό τους ή όταν αυτό δεν έχει μπαταρία, μονάδες ή σήμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της νομοφοβίας εντοπίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και τις γυναίκες.

Σύνδρομο Burnout

Το σύνδρομο του burnout προκαλείται όταν ένας άνθρωπος εργάζεται πάρα πολλές ώρες, κάνει υπερωρίες, δεν ξεκουράζεται καθόλου και δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Περισσότεροι από 1 στους 4 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρουν από εργασιακό στρες.

Η ονομασία του συνδρόμου Burnout προέρχεται από την αγγλική γλώσσα, το ρήμα burnout μπορεί να μεταφραστεί στα ελληνικά ως «εξαντλώ, κατακαίω». Χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια κατάσταση συναισθηματικής και σωματικής εξάντλησης.Τα συμπτώματα είναι άλλοτε ελαφρά, άλλοτε επίμονα. Αϋπνίες ή αναίτια υπνηλία, πονοκέφαλοι, ανία, κατάθλιψη, στομαχόπονοι, μειωμένη διάθεση για σεξ, υπερένταση, νευρικότητα, θυμός και ξεσπάσματα άνευ λόγου και αιτίας, άρνηση επικοινωνίας.

Το σύνδρομο του burnout προκαλείται όταν ένας άνθρωπος εργάζεται πάρα πολλές ώρες, κάνει υπερωρίες, δεν ξεκουράζεται καθόλου

Σελφίτιδα

Ορίζεται ως η εμμονή ενός ατόμου με την λήψη φωτογραφιών του εαυτού του, δηλαδή την λήψη seflies. Συνήθως, όσοι έχουν αυτή την πάθηση, πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οποιοσδήποτε βγάζει περισσότερες από 6 selfies την ημέρα, είναι «υποψήφιος εθισμένος».

Εθισμός στα video games

Ολοένα και περισσότερα μικρά παιδιά και έφηβοι επιλέγουν σήμερα να μένουν στο σπίτι προκειμένου να παίξουν video games. Δεν είναι, όμως, καθόλου αθώα, αφού σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν εξάρτηση, εγείροντας ανησυχία σε γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Πολλά παιδιά μάλιστα εγκαταλείπουν μέχρι και το σχολείο λόγω του εθισμού, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι και μετέπειτα ένας στους δέκα φοιτητές δεν προχωρούν τις σπουδές τους λόγω των video games.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο εθισμός στην τεχνολογία;

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής μας έχουν κάνει να εξαρτόμαστε από τα κινητά τηλέφωνα! Πολλές φορές αντί να χαλαρώσουμε μιλώντας ο ένας τον άλλο ή διαβάζοντας ένα βιβλίο προτιμούμε να χαζεύουμε στα social media! Η τεχνολογία έχει ενταχθεί στην καθημερινότητά μας και αυτό δεν είναι καλό γιατί είναι επικίνδυνο να εθιζόμαστε όλο και πιο πολύ! Υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε στον τεχνολογικό εθισμό;

H έρευνα ,που διεξήχθη σε άτομα που είχαν εξάρτηση από το κινητό τους τηλέφωνο και το διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι, είχε αλλοιωθεί ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου τους. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει χημικές ανισορροπίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό άγχος και κόπωση. Υπάρχει όμως σοβαρότερος κίνδυνος από τον εθισμό στην τεχνολογία;

Οι άνθρωποι που περιγράφουν τον εαυτό τους ως εθισμένοι στο τηλέφωνό τους υποβλήθηκαν σε μαγνητική (MRS), η οποία εξετάζει το χημικό "makeup" του εγκεφάλου των ανθρώπων.Οι ερευνητές έκαναν μέτρηση των επιπέδων γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), μιας χημικής ουσίας που επιβραδύνει τα σήματα στον εγκέφαλο.



Oι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναλογία του αμινοξέος (GABA) με έναν άλλο σημαντικό νευροδιαβιβαστή είχε απορυθμιστεί στα άτομα που είχαν διαγνωσθεί με εθισμό στο διαδίκτυο και το κινητό τους τηλέφωνο. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το αμινοξύ GABA με τον έλεγχο της όρασης και της κίνησης όπως και με την ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του άγχους.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με προβλήματα επεξεργασίας πληροφοριών και συναισθημάτων, σύμφωνα με τον Hyung Suk Seo, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κορέας και επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη εξέτασε 19 ανθρώπους, νεαρής ηλικίας οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με εθισμό στο διαδίκτυο ή σε "έξυπνες" συσκευές.

Οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν για το πόσο έντονη ήταν η εξάρτηση τους από το κινητό ή το διαδίκτυο. Αυτό έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου με τους ερευνητές να εξετάζουν κατά πόσο το κινητό τους τηλέφωνο μειώνει την παραγωγικότητα ή τον ύπνο τους, για παράδειγμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι, η αναλογία του αμινοξέος "GABA" με την την κρεατίνη και την γλουταμάτη (δύο σημαντικά οξέα) - που σχετίζονται με τον εθισμό τους στο κινητό και το διαδίκτυο-ευνοούν την εκδήλωση κατάθλιψης και έντονης ανησυχίας.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Έρευνα: Εθισμένοι στο διαδίκτυο οι Έλληνες!

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την εκπαίδευση;

Διαβάστε περισσότερα θέματα Tech στο Athensmagazine.gr

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share