Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Τι τιμά σήμερα το doodle της google;

Ποια είναι αυτή η γυναίκα;

16 Οκτωβρίου 2019 09:07
Τι τιμά σήμερα το doodle της google;

Η Βάντα Ρούτκιεβιτς έγινε περισσότερο γνωστή για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κατακτήσει επιτυχημένα την κορυφή K2 (με ύψος κορυφής 8.611 μέτρα το Κ2 είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή, μετά το Έβερεστ).

Δείτε επίσης: Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην ημέρα των Εκπαιδευτικών!

Γεννήθηκε στο Πλανγκέ της Λιθουανίας, από πολωνική οικογένεια. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακινήθηκαν εκείνη και η οικογένειά της στην Πολωνία, όπου έμειναν στη Βαρσοβία. Αργότερα σπούδασε και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ, λαμβάνοντας τον πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Μετά την αποφοίτησή της ξεκίνησε την ορειβασία, ξεκινώντας από τα βουνά Góry Sokole. Η Wanda οδηγούσε μία SFM Junak μηχανή, δίκυκλο ιδιαίτερα βαρύ, το οποίο έμμεσα τη βοήθησε να ξεκινήσει την ορειβασία: Το καλοκαίρι του 1961, ξέμεινε από βενζίνη. Έτσι, ξεκίνησε να κάνει ωτοστόπ στα διερχόμενα οχήματα. Κάποια στιγμή σταματάει ένας άνδρας με μία μηχανή να βοηθήσει, ο οποίος βρισκόταν μαζί με φίλο του Μπογκντάν Γιανκόφσκι. Ο τελευταίος έκανε ορειβασία τα τελευταία δύο χρόνια. Από αυτή η συνάντηση ξεκίνησε και η αγάπη της για την ορειβασία.

Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, έγινε η τρίτη γυναίκα στον κόσμο, η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη και η πρώτη Πολωνή που φτάνει την κορυφή του Έβερεστ.

Το 1986, γίνεται η πρώτη γυναίκα που φτάνει την κορυφή K2, πράγμα που το κατάφερε χωρίς βοήθημα οξυγόνου. Η επιτυχία της επισκιάστηκε από το γεγονός ότι οι δύο συνοδοιπόροι της απεβίωσαν. Οι νεκροί εκείνο το καλοκαίρι είχαν φτάσει τους 13, προσπαθώντας να κατακτήσουν την Κ2.

Χάθηκαν τα ίχνη της στο Κανγκτσενγιούνγκα

Κατά τη διάρκεια της ανάβασής της στο Κανγκτσενγιούνγκα, ήταν και η τελευταία φορά που την είδαν. Τελευταίος ανέφερε για αυτήν ένας Μεξικανός ορειβάτης, ο Κάρλος Καρσόγιο. Εκείνη προσπαθούσε να φτιάξει καταφύγιο. Η όλη προσπάθεια την αποδυνάμωσε πνευματικά και σωματικά, ίσως να είχε σωθεί με περισσότερη ξεκούραση και διαύγεια. Ο Καρσόγιο είπε ότι ούτε εκείνος είχε τη διαύγεια ώστε να την πείσει να κατέβουν, καθώς ήταν κι αυτός εξουθενωμένος.

Δείτε επίσης: Google: Αφιερωμένο στην ημέρα του παππού & της γιαγιάς το σημερινό doodle!

Το 1995, βρέθηκε ένα πτώμα από δύο ορειβάτες, και λέχθηκε ότι μπορεί να ανήκε στη Wanda Rutkiewicz. Οι ενδείξεις όμως ήταν αρνητικές και, τελικά, το σώμα, το πιθανότερο είναι να ανήκει σε μία Βουλγάρα ορειβάτισσα, η οποία είχε πεθάνει το 1994.

Εκείνο, επίσης, που παραμένει άγνωστο είναι αν η Rutkiewicz κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του Κανγκτσενγιούνγκα.

Σε περίπτωση που το κατάφερε, είναι η μόνη γυναίκα στον κόσμο που κατάφερε να κατακτήσει τις τρεις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Το σώμα της δεν έχει βρεθεί έως και σήμερα και ως ημερομηνία θανάτου της αναφέρεται η 13η Μαϊου 1992.

Τι αλλάζει στην αναζήτηση της Google;

Για όποια απορία κι αν έχουμε, την πληκτρολογούμε στη μηχανή αναζήτησης της Google και μας βγαίνουν ένα σωρό αποτελέσματα. Πλέον, όμως, ο τρόπος που ψάχνεις τα νέα στο Google αλλάζει και είναι για καλό!

Δείτε επίσης: Από ένα γκαράζ, στην κορυφή του κόσμου: Σαν σήμερα ιδρύθηκε η Google! (Video)

Τα νέα στο Google είναι πολύ σημαντικά καθώς ενημερωνόμαστε για την περιοχή ή τη χώρα που ζούμε και για τον κόσμο. Αλλά πόσα από αυτά είναι αξιόπιστα;

Η Google ανακοίνωσε ότι θα δίνει περισσότερη σημασία στα αρχικά αποτελέσματα στην αναζήτηση, στην οποία θα εμφανίζονται κατά προτεραιότητα οι αρχικές πηγές ειδήσεων, οι πιο αξιόπιστες και θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ψηλά στην αναζήτηση.

Σε μια προσπάθεια να βρει νέους τρόπους να συνεργαστεί με τη βιομηχανία των ειδήσεων και ως μέρος της επένδυσης 300 εκ. δολαρίων στο News Initiatice, o Αντιπρόεδρος Ειδήσεων της Google, Richard Gingras, ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες αλλαγές υπάρχουν στον ορίζοντα για τους νέους εκδότες ειδήσεων σχετικά με το πού εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η αλλαγή αυτή θα φέρει το αρχικό άρθρο, την αρχική πηγή στην αρχή των αποτελεσμάτων της αναζήτησης σε αντίθεση με την αναδρομική αναφορά. Δηλαδή, οι χρήστες θα μπορούν όχι απλώς να διαβάσουν ένα γεγονός από την αρχή, αλλά θα μπορούν να διαβάσουν και την εξέλιξή του με πιο πρόσφατα άρθρα.

Τι ορίζει, όμως, η Google ως αρχική αναφορά, ως κύρια πηγή;
Η Google σκοπεύει να ορίσει με κάποιο τρόπο την «αρχική αναφορά», αλλά η όλη ιδέα πίσω από αυτό το εγχείρημα δεν είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρη όσο θα μπορούσαμε να υποθέσουμε – ειδικά όταν πρώτα πρέπει να προσδιορίσεις πρώτα τι εννοούμε «νέα».

Ασφαλώς, υπάρχουν οι κύριες πηγές όπως όλα τα μεγάλα δίκτυα ειδήσεων, αλλά ακόμη θα υπάρχουν και πολλές εταιρίες ή πιο μικρές δημοσιεύσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν μαζί όλα τα updates, τις τελευταίες ενημερώσεις από διάφορες πηγές ειδήσεων.

Πώς ακριβώς δηλαδή, θα λειτουργεί ο αλγόριθμος και θα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διακρίσεις;

Η απάντηση είναι από το feedback των ανθρώπων- το Google’s Quality Raters – ένα παγκόσμιο δίκτυο, το οποίο αποτελείται από περισσότερους από 10k ανθρώπους που παρέχουν χειροκίνητα το απαραίτητο feedback στα αποτελέσματα των αναζητήσεων της Google. Και αυτό το συγκεκριμένο feedback θα βοηθήσει στο ποια θέματα και νέα ο αλγόριθμος θα εμφανίζει πιο ψηλά κατά την αναζήτηση.

Και πώς μπορούμε να ορίσουμε μια αρχική πηγή; Πρόκειται για πληροφορίες που αν δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο άρθρο να τις αποκαλύψει, δεν θα γίνονταν ποτέ γνωστές. Παράλληλα, μεγάλη βάση σε αυτό το «ξεκαθάρισμα» θα δίνεται κι από την γενική φήμη που έχει η πηγή, βασισμένη σε βραβεία που ενδεχομένως έχει λάβει ή αν έχει ιστορικό με υψηλής ποιότητας πρωτότυπες αναφορές.

Δείτε επίσης: Δέκα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να ψάξεις στη Google! (Video)

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος Gingras, αυτή θα είναι μια διαδικασία που διαρκώς θα εξελίσσεται καθώς εργάζονται για να κατανοήσουν τον «κύκλο ζωής» ενός γεγονότος.

Το σημαντικό είναι πως σαν χρήστες θα έχουμε άμεση πρόσβαση στην αρχική πηγή, η οποία θα είναι και η πιο αξιόπιστη.

 

Tech

Ροή ειδήσεων

Share