Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

"Δεν πεθαίνω, μεταμορφώνομαι" Ο γιατρός που γίνεται cyborg για να μην πεθάνει! (Video)

Όταν η τεχνολογία επεμβαίνει στην ανθρώπινη ζωή!

13 Οκτωβρίου 2019 15:10

Η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή του ανθρώπου τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση ενός γιατρού που δεν θέλει να πεθάνει; Ο αμερικανο-βρετανός επιστήμονας Δρ Πίτερ Σκοτ Μόργκαν διαγνώστηκε προ διετίας με τη νόσο του κινητικού νευρώνα κι οι γιατροί του έδωσαν μόνον δύο χρόνια ζωής. Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με πρωτοπόρους στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και να μεταμορφωθεί σε ένα cyborg -διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο επιτρέπει στον 61χρονο γιατρό να κάθεται ή να σηκώνεται, ενώ οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα που θα του επιτρέπει να ελέγχει με τα μάτια του ένα άβαταρ που θα μιλά με τη δική του φωνή. Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την σχέση των γονιών με τα παιδιά;

Η ίδια ομάδα, ορισμένα μέλη της οποίας είχαν συνεργαστεί και με τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, δημιούργησαν και ένα άλλο πρωτοποριακό αμαξίδιο για τον επιστήμονα -cyborg, που θα περιλαμβάνει ένα λάπτοπ, έναν ανιχνευτή κινήσεων των οφθαλμών κι άλλες λειτουργίες.

Παράλληλα ο δρ Μόργκαν έχει ήδη υποστεί αλλαγές στις σωματικές του λειτουργίες: Τρέφεται μέσω σωλήνα, ενώ στο κορμί του έχουν προσαρμοστεί ένας σάκος κολοστομίας κι ένας καθετήρας. Στο τελευταίο στάδιο της μεταμόρφωσής του, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο 61χρονος γιατρός υπεβλήθη σε λαρυγγεκτομή - για να μην κινδυνεύσει με ασφυξία από την εισρόφηση τροφών, υγρών και σάλιου στους πνεύμονες.

Έχασε όμως έτσι τις φωνητικές του χορδές και αναγκάστηκε να περάσει δεκάδες ώρες σε στούντιο ηχογραφώντας τη φωνή του, για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να συναρμολογήσει μια μηχανική προέλευσης ρομποτική φωνή. Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο ανέφερε σε ανάρτησή του: «Αυτή είναι η τελευταία μου ανάρτηση ως Πίτερ 1.0. Αύριο θα ανταλλάξω τη φωνή με δεκαετίες πιθανώς ζωής καθώς ολοκληρώνουμε την τελική ιατρική διαδικασία για τη μεταμόρφωσή μου σε πλήρες cyborg το μήνα που μού είχαν πει ότι θα πέθαινε βάσει στατιστικών στοιχείων. Να, όμως, που δεν πεθαίνω, αλλά μεταμορφώνομαι. Ω, πόσο λατρεύω την επιστήμη!»

Τεράστια εξέλιξη! Μπλούζα με αισθητήρες επιτρέπει σε κωφούς να "νιώθουν" την μουσική!

Η εξέλιξη στην τεχνολογία έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στην ζωή πολλών ανθρώπων! Μπλούζα με αισθητήρες επιτρέπει σε κωφούς να "νιώθουν" την μουσική!

Μετά την έξυπνη μπλούζα που καταγράφει την αναπνοή, τώρα ήρθε η μπλούζα ήχου. Ενα ρούχο που ονομάστηκε «Μπλούζα του Ήχου» και κατασκευάστηκε από την εταιρεία με έδρα το Λονδίνο CuteCircuit, διαθέτει 16 αισθητήρες ενσωματωμένους στο ύφασμα και έτσι όσοι το φορούν μπορούν -για παράδειγμα- να νιώθουν στους ώμους τους τα βιολιά, ενώ στην πλάτη τους να νιώθουν τους ήχους των ντραμς. Πόσο θα διαφέρει η τεχνολογία μέχρι το 2045;

Οι δίδυμες Μπέρχεϊν, οι οποίες έχασαν την ακοή τους σε νεαρή ηλικία, λένε ότι φορώντας τη μπλούζα, απέκτησαν μια εντελώς νέα εμπειρία.

Επομένως η εφεύρεση ενός σακακιού με αισθητήρες, το οποίο τους επιτρέπει να νιώθουν τους διαφορετικούς ήχους, έδωσε άλλη διάσταση στις νυχτερινές τους εξόδους στα λονδρέζικα κλαμπ.

«Είναι σχεδόν σαν να νιώθεις το βάθος της μουσικής. Είναι σαν να κινούμαστε μαζί με τον ήχο», λέει η Χέρμον.

Η Φραντσέσκα Ροσέλα, η συνιδρύτρια και επικεφαλής του Δημιουργικού Τμήματος της CuteCircuit, η οποία σχεδιάζει "έξυπνα" ρούχα προηγμένης τεχνολογίας, δήλωσε ότι οι μπλούζες αυτές επιτρέπουν στους κωφούς να νιώθουν τη μουσική μέσω των αισθήσεών τους, ενώ κάτι αντίστοιχο, με βιωματικό εργαστήριο με μουσική για κωφούς ανέπτυξε το ΑΠΘ.

Τσιμπημένη η τιμή, ξεπερνά τα 3.673 δολ.

«Μέσα στην μπλούζα, η οποία, παρεμπιπτόντως είναι κατασκευασμένη αποκλειστικά από ύφασμα, δηλαδή δεν περιέχει καλώδια αλλά μόνο΄έξυπνα υφάσματα', υπάρχει ένας συνδυασμός από μικροηλεκτρονικά… πολύ λεπτά και ευέλικτα και αγώγιμα υφάσματα. Όλα αυτά τα μικρά ηλεκτρονικά μοτέρ συνδέονται με αυτά τα αγώγιμα υφάσματα ώστε το ρούχο να είναι μαλακό και ελαστικό», εξηγεί η Ροσέλα.

Η μπλούζα επιτρέπει να νιώθουν στους ώμους τους τα βιολιά, ενώ στην πλάτη τους να νιώθουν τους ήχους των ντραμς

Τα Sound Shirts δεν είναι φθηνά καθώς αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε τιμή που θα ξεπερνά τα 3.673 δολάρια. Όμως η Χερόντα εκτιμά ότι αξίζουν τα χρήματά τους γιατί δίνουν την ευκαιρία στους κωφούς να απολαμβάνουν τη μουσική όσο η ίδια και η αδελφή της.

Η τεχνολογία ευθύνεται για την έλλειψη υπομονής!

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κυριαρχία της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως τα smartphones και τα tablets, ευθύνονται γι΄αυτή την αυξανόμενη έλλειψη υπομονής.

Δείτε επίσης: Πόσο θα διαφέρει η τεχνολογία μέχρι το 2045;

Η υπομονή είναι αρετή, αλλά πλέον, είναι σπάνια στη σύγχρονη κοινωνία.

Σύμφωνα με έρευνα σε δύο χιλιάδες Βρετανούς ενήλικες, όλες οι πολυτέλειες της σύγχρονης ζωής έχουν κάνει τους περισσότερους ανθρώπους απίστευτα ανυπόμονους - σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής τους.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κυριαρχία της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως τα smartphones και τα tablets, ευθύνονται γι΄αυτή την αυξανόμενη έλλειψη υπομονής.

«Περιμένουμε 16 δευτερόλεπτα για να φορτώσει μία ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και 25 δευτερόλεπτα στο φανάρι για να αλλάξει ο σηματοδότης... Η τεχνολογία μας κάνει όλο και πιο ανυπόμονους. Χάνουμε την υπομονή μας πολύ εύκολα. Από την ώρα που ξυπνάμε, τρέχουμε και δεν φθάνουμε...

Ο μέσος άνθρωπος απογοητεύεται μετά από 16 δευτερόλεπτα αναμονής για να φορτώσει μία ιστοσελίδα και 25 δευτερόλεπτα για αλλάξει το σήμα κυκλοφορίας».

Δείτε επίσης: Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την σχέση των γονιών με τα παιδιά;

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το 38% των ερωτηθέντων χάνει την υπομονή του προσπαθώντας να κρατήσει σημειώσεις και να παρακολουθήσει έναν ομιλητή κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ή εργασίας.

Συχνά χρειάζονται δευτερόλεπτα μόνο για να χάσει κανείς την ψυχραιμία του. Για παράδειγμα, οι Βρετανοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι χάνουν την ψυχραιμία τους μετά από μόλις 20 δευτερόλεπτα περιμένοντας να στεγνώσει το μελάνι σε μια ευχετήρια κάρτα.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι χάνουν την υπομονή τους έπειτα από μόλις 18 δευτερόλεπτα αναζήτησης ενός στυλό.

Ακόμη και για ένα φλιτζάνι τσάι, σύμβολο του ελεύθερου χρόνου των Βρετανών , οι πολίτες χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους. Εάν, δηλαδή, ο βραστήρας κάνει πάνω από 28 δευτερόλεπτα για να βράσει το νερό...

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share