Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εξαρτημένοι στην τεχνολογία; Ποιοι είναι τρόποι για να απεξαρτηθείτε άμεσα;

Τι πρέπει να κάνετε;

20 Σεπτεμβρίου 2019 16:45
Εξαρτημένοι στην τεχνολογία; Ποιοι είναι τρόποι για να απεξαρτηθείτε άμεσα;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι εθίζονται στην τεχνολογία και στα social media! Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιτάξατε το κινητό σας για να δείτε τα τελευταία νέα στο instagram και το facebook; Αν δεν θέλετε πια να είστε τόσο κολλημένοι με την τεχνολογία... ήρθε η ώρα να απεξαρτηθείτε! Πόσο θα διαφέρει η τεχνολογία μέχρι το 2045;

Μπορεί να θεωρείτε ότι δεν είστε εξαρτημένοι από την τεχνολογία, αλλά σκεφτείτε πόσες φορές σας έχει πει ο/η σύντροφός σας να αφήσετε για λίγο το κινητό από το χέρι; Αν θέλετε να μπείτε σε… πρόγραμμα αποτοξίνωσης, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:

Μην στηριχθείτε μόνο στη δύναμη της θέλησης. Ενώ το να απομακρύνετε το κινητό ή το να σβήσετε τον υπολογιστή είναι ο πιο απλός τρόπος για να απεξαρτηθείτε από την τεχνολογία, στην πράξη είναι πολύ πιο δύσκολος απ’ ό,τι στα λόγια. Όσο και να το θέλετε, υπάρχουν πολλές εταιρείες εκεί έξω που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας με τα ψηφιακά τους κόλπα. Θα πρέπει να αναζητήσετε και εξωτερική βοήθεια για να αντισταθείτε στον πειρασμό.

Ελαχιστοποιήστε τις στιγμές αδράνειας. Τις στιγμές που δεν κάνουμε τίποτα συνήθως απλώνουμε το χέρι για να τσεκάρουμε το κινητό μας. Αυτή είναι η πρώτη σας παρόρμηση, θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με άλλες δραστηριότητες που θα μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες στιγμές. Π.χ να βγείτε για έναν περίπατο, να κάνετε διατάσεις, να διαλογιστείτε, να γράψετε ένα σημείωμα με χαρτί και στυλό, να χορέψετε ακούγοντας το αγαπημένο σας τραγούδι.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να «πολεμήσετε» την τεχνολογία. Υπάρχουν εφαρμογές όπως η Moment που παρακολουθεί πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το κινητό σας, η AppDetox που σας βοηθά να θέσετε κανόνες για περιορισμένη χρήση, ή η Offtime που μπλοκάρει εφαρμογές και φιλτράρει την επικοινωνία για το διάστημα που εσείς θα καθορίσετε.

Σβήστε τα όλα πριν κοιμηθείτε. Μία ώρα πριν ξαπλώσετε, σβήστε όλες τις οθόνες και αφήστε τις συσκευές σε άλλο δωμάτιο για να μην μπείτε σε πειρασμό να τις χρησιμοποιήσετε. Το φως που εκπέμπουν οι οθόνες διακόπτει την παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη για να κοιμηθείτε.

Αρχίστε με μικρά βήματα. Δοκιμάστε αρχικά να κλείσετε το κινητό σας την ώρα του δείπνου. Στο επόμενο στάδιο, αφήστε το σπίτι όταν βγείτε για έναν περίπατο. Όταν καταφέρετε να συμπληρώσετε τρεις ώρες χωρίς κινητό, είστε σε πολύ καλό δρόμο.

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις. Το smartphone έχει επίδραση ανάλογη με τον τζόγο. Αυξάνει την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, γίνεται εθιστικό, το πιάνουμε συνέχεια στα χέρια μας περιμένοντας μια άγνωστη ανταμοιβή. Κλείνοντας τις ειδοποιήσεις από mail και εφαρμογές εξασφαλίζετε ότι θα ελέγχετε λιγότερο συχνά το κινητό.

Προγραμματίστε διαλείμματα. Καταγράψτε τις ώρες της ημέρας που σκοπεύετε να κάνετε διάλειμμα από την τεχνολογία. Θα μπορούσατε π.χ να ορίσετε ότι από τις 15:00 έως τις 15:20 τις καθημερινές θα κλείνετε το κινητό σας. Σχεδιάστε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα για αυτά τα 20 λεπτά, όπως έναν περίπατο. Ανταμείψτε τον εαυτό σας με έναν καφέ ή άλλο κέρασμα. Προγραμματίστε περισσότερα τέτοια διαλείμματα, όπως στις ώρες του φαγητού, και αρχίστε να παρατηρείτε περισσότερο τι συμβαίνει γύρω σας.

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την σχέση των γονιών με τα παιδιά;

Γνωρίζετε ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στην σχέση μεταξύ των παιδιών και των γονιών; Η τεχνολογία είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και θα λέγαμε ότι εξαρτώμαστε πολύ από αυτήν!

Οι γονείς δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση. Επηρεάζει όμως αυτή τους η σχέση με τη τεχνολογία τη συμπεριφορά των παιδιών τους; Δείτε ακόμα: Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την εκπαίδευση;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλησε να δώσει μία νέα έρευνα, εξετάζοντας το κατά πόσο η συχνή χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς διαταράσσει τη σχέση τους με το παιδί και διακόπτει τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και «technoference», και η έρευνα εξετάζει εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτού του φαινομένου και των ζητημάτων που προκύπτουν στη συμπεριφορά των παιδιών.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Child Development, έγινε από την Δρ. Jenny Radesky και τον καθηγητή Brandon T. McDaniel με αντικείμενο 170 οικογένειες που έχουν παιδιά ηλικίας 3 ετών.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους γονείς σχετικά με τη χρήση που κάνουν στα κινητά, στα laptop, στα tablet και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Η έρευνα εξέτασε το πώς οι συσκευές αυτές παρεμβαίνουν στον χρόνο που περνάνε μαζί με την οικογένειά τους, από το να διαβάζουν μηνύματα την ώρα του βραδινού, του παιχνιδιού, ή κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων, μέχρι και κατά τις συζητήσεις που έχουν με τα παιδιά τους.

Ζητήθηκε από τους γονείς να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους για το χρονικό διάστημα δύο μηνών, αναφέροντας κάθε πόσο γκρινιάζουν, μουτρώνουν, δείχνουν σημάδια υπερκινητικότητας, είναι εκνευρισμένα ή απλώς αναστατωμένα.

Οι δύο ερευνητές έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες, όπως σημάδια άγχους και κατάθλιψης στους γονείς, το εισόδημα και τη μόρφωσή τους, καθώς και κατά πόσο υποστήριζαν ο ένας τον άλλο.

Τα αποτελέσματα

Το 48% των γονιών ανέφερε τρεις ή και περισσότερες περιπτώσεις «technoference» την ημέρα, το 24% είπε ότι η τεχνολογία διέκοπτε την επικοινωνία δυο φορές την ημέρα και το 17% μία φορά την ημέρα. Μόλις το 11% είπε ότι δεν υπήρχε καμία παρέμβαση.

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τεχνολογία ενδεχομένως να επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών, οι συγγραφείς τονίζουν ότι είναι σίγουρα αναγκαίες έρευνες που θα γίνουν σε μεγαλύτερο βάθος και χρονικό διάστημα.

Οι παράγοντες που συντελούν άλλωστε στο πώς θα διαμορφωθεί η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι πολλοί και σύνθετοι και σίγουρα η «δαιμονοποίηση» της τεχνολογίας θα ήταν λανθασμένη.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Διάσπαση του Facebook θέλει συνιδρυτής του κολοσσού!

NASA: Το 2024 ξεκινάει το "Πρόγραμμα Άρτεμις"!

Διαβάστε περισσότερα θέματα Tech στο Athensmagazine.gr

 

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share