Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επιβεβαιώθηκε η κατηγορία για το Facebook και τα ηχητικά μηνύματα! Τεράστια προσοχή!

Το σκάνδαλο που δημιούργησε πανικό σε πολλούς!

18 Αυγούστου 2019 12:46
Επιβεβαιώθηκε η κατηγορία για το Facebook και τα ηχητικά μηνύματα! Τεράστια προσοχή!

Νέο σκάνδαλο για το Facebook αυτήν την φορά με την καταγραφή ηχητικών μηνυμάτων των χρηστών του Messenger! Ο κολοσσός παραδέχτηκε τις κατηγορίες και προχώρησε σε απολογία!

Το Facebook επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία και είπε πως έχει σταματήσει να ακούει και να καταγράφει τα ηχητικά μηνύματα πριν από μερικές ημέρες. Μάλιστα, φέρεται να παρουσίασε σαν αιτία, το γεγονός πως «οι υπάλληλοι άκουγαν τα ηχητικά μηνύματα του Messenger με σκοπό να ελέγξουν αν η Τεχνητή Νοημοσύνη του Facebook ερμήνευε σωστά τα μηνύματα αυτά». Το Facebook ετοιμάζει ένα νέο ειδησεογραφικό tab!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαδικτυακός κολοσσός των social media πλήρωνε εξωτερικούς συνεργάτες, ώστε να ακούν τα ηχητικά μηνύματα του Messenger και να τα αποτυπώνουν σε κείμενο. Οι υπάλληλοι του Facebook, δήλωσαν ότι άκουγαν αρκετές συνομιλίες χρηστών με χυδαίο περιεχόμενο, ωστόσο δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο η εταιρεία τις χρειάζεται και σε τι θα μπορούσε να τις αξιοποιήσει.

Από την πλευρά του, ο Mark Zuckerberg, αρνήθηκε ενώπιον του Κονγκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η εταιρεία του συλλέγει ηχητικά δεδομένα από τους χρήστες με σκοπό την διαφήμιση και την προσαρμογή του news feed.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο του χρήστη, αν αυτός έχει δώσει προηγουμένως σχετική άδεια στην εφαρμογή και αν το χρησιμοποιεί για λειτουργίες που απαιτούν την ενεργοποίηση του.

Σοκ: To Facebook θέλει να διαβάζει το μυαλό μας...!

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτός μοιάζει να είναι ο επόμενος στόχος του Facebook. Νέο σκάνδαλο για το Facebook! Απομαγνητοποιούνται τα ηχητικά μας μηνύματα!

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί διάφορες έρευνες που αναπτύσσουν «αποκωδικοποιητές ομιλίας», ικανούς να εντοπίσουν τι βούλονται να πουν τα ανθρώπινα υποκείμενα μέσω των εγκεφαλικών τους μηνυμάτων, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται σε μπλογκ του ίδιου του Facebook.

Επίσημος στόχος του Facebook: η χρήση μηχανών μόνον με τη σκέψη

Μία από τις μελέτες, που χρηματοδοτείται από τo Facebook και επικεφαλής της είναι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύθηκε μάλιστα πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications. Η έρευνα εστιάζεται στο πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε μηχανές μόνο με τη σκέψη μας. Για τον σκοπό αυτόν, έχουν σχεδιασθεί μηχανισμοί που «διαβάζουν» τα εγκεφαλικά μηνύματα και προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τι είναι εκείνο που προτίθεται να πει το ανθρώπινο υποκείμενο. Όπως σχολιάζει σχετικά το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης), «οι ερευνητές τοποθέτησαν πλάκες με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των εθελοντών. Κατόπιν τους έθεσαν μία σειρά από ερωτήσεις, απαιτώντας από τα υποκείμενα τις έρευνας να δίνουν απλές απαντήσεις. Όπως για παράδειγμα ‘προτιμάς ένα πιάνο, ή ένα βιολί;’. Το σύστημα προσπαθούσε να εντοπίσει τόσο την ερώτηση, όσο και την απάντηση».Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν χρήστες του Facebook λόγω... συντήρησης!

Μολονότι τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται ακόμη στο πρώιμο στάδιό τους, οι ερευνητές συμπέραναν πως «η εγκεφαλική δραστηριότητα που καταγράφηκε ενόσω οι άνθρωποι μιλούσαν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκωδικοποιηθεί σχεδόν ταυτόχρονα αυτό που λέει και να μεταφράζεται σε κείμενο στην οθόνη ενός υπολογιστή».

Το ίδιο το Facebook διαβεβαιώνει πως εάν η μηχανή ήταν ικανή να αναγνωρίσει μόνον κάποιες νοητικές εντολές, όπως «έναρξη», «επιλογή» και «διαγραφή», ήδη αυτό θα αρκούσε για να εγκαταστήσει νέες μορφές διάδρασης των υποκειμένων με τις εφαρμογές. Στο επίσημο μπλογκ του, το Facebook υποστηρίζει πως στόχος του είναι να δημιουργήσει μία νέα και μη επεμβατική διεπαφή (interface), η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να γράφουν άμεσα χρησιμοποιώντας τη σκέψη τους, «φανταζόμενοι πως μιλούν οι ίδιοι».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, το Facebook επιδιώκει να αναπτύξει ένα φορητό ακουστικό, που θα επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν τις σκέψεις τους για να ελέγχουν την μουσική, ή να διαδρούν με την εικονική πραγματικότητα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει χρηματοδοτήσει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έρευνες για συστήματα που «ακροώνται» τον εγκέφαλο έξω από το κρανίο μέσω οπτικών ινών, ή λέιζερ, τα οποία μετρούν τις αλλαγές στη ροή του αίματος—εν είδει φορητού μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας. Αλλάζουν όνομα το Instagram και WhatsApp – Πώς θα λέγονται (photo)

Οι ηθικές επιπλοκές από τα σχέδια του Facebook

Φυσιολογικά εδώ ενσκήπτει ένα ερώτημα. Τι θα κάνει το Facebook με τις πληροφορίες αυτές;

Η επίσημη εκδοχή είναι πως στόχος της εταιρείας είναι απλώς να βελτιώσει τη διάδραση μεταξύ μηχανής και ανθρώπου. Όμως ποιο είναι το τίμημα π.χ. της ενεργοποίησης μέσω της σκέψης του της μουσικής που θέλει το υποκείμενο να ακούσει; Είναι ότι η εταιρεία θα μπορεί να επεξεργάζεται τα εγκεφαλικά κύματα που εκπέμπονται ενώ κάποιος περπατά. Με αυτά τα μηχανήματα, το Facebook θα μπορεί να εντοπίζει και να μεταφράζει τα μηνύματα του εγκεφάλου, όποιες και να είναι οι σκέψεις του υποκειμένου. Αυτό θα του προσπόριζε ακόμη περισσότερες πληροφορίες από αυτές που ήδη διαθέτει και σε πολύ πιο άμεσο χρόνο. Δεν θα χρειάζεται να περιμένει τις αντιδράσεις από μία δημοσίευση, αλλά απλώς θα εντοπίζει ποια είναι η αντίδραση του ίδιου του μυαλού μας σε αυτή. Ουσιαστικά, ανάμεσα στον χρήστη και το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν θα υπάρχει πλέον κανένα μυστικό.

«Είναι ένα από τα πρώτα τρανταχτά παραδείγματα του ότι ένας γίγαντας της τεχνολογίας επιδιώκει να αντλήσει δεδομένα άμεσα από το μυαλό των ανθρώπων», τονίζεται στο MIT Technology Review. Στο ίδιο δημοσίευμα, η καθηγήτρια και ειδική στη νευρο-ηθική του Πανεπιστημίου Ντιουκ Νίτα Φάραχανι, διαπιστώνει πως «βρισκόμαστε στο σημείο του να διαβούμε το έσχατο όριο της ιδιωτικής ζωής μας χωρίς να διαθέτουμε κανένα μέσο προστασίας». Ή απηχώντας τον Μισέλ Φουκώ, ο πλήρης «βιοπολιτικός» έλεγχος της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνίας, βρίσκεται ήδη προ των πυλών.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share