Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ελληνικά Hoaxes: Αποχώρηση και καταγγελίες για αντιδεοντολογική συμπεριφορά!

Από τον επιστημονικό συνεργάτη Νίκο Σαραντάκο!

21 Ιουλίου 2019 14:38
Ελληνικά Hoaxes: Αποχώρηση και καταγγελίες για αντιδεοντολογική συμπεριφορά!

Ο επιστημονικός συνεργάτης των Ελληνικών Hoaxes Νίκος Σαραντάκος καταγγέλλει αντιδεοντολογική συμπεριφορά από τον αρχισυντάκτη της σελίδας, Δημήτρη Αλικάκο.

Σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Σαραντάκος εξηγεί τους λόγους που ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του από την κατηγορία των επιστημονικών συμβούλων και υπογραμμίζει ότι:

«Πιστεύω ότι οι έντονα κομματικές θέσεις του κ. Αλικάκου τον καθιστούν εντελώς ακατάλληλο για το λειτούργημα που θέλει να αναλάβει και θα φροντίσω, με τις μικρές μου δυνάμεις, να σταματήσει αυτή η αντιδεοντολογική κατάσταση».

Ο κ. Σαραντάκος δηλώνει «εξαπατημένος» και φέρνει ως παράδειγμα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς αναρτήσεις του Δημήτρη Αλικάκου όπου χαρακτηρίζει «λύτρωση» την αλλαγή κυβέρνησης ή την άλλη όπου μιλάει για επίπεδο «σουρωμένου κομπλεξικού κομματόσκυλου» για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Σαραντάκος, ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει πολιτικές απόψεις, όμως: «κάποιος που είναι αρχισυντάκτης σε οργανισμό πιστοποίησης της ακρίβειας των ειδήσεων πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να απέχει από τον σχολιασμό της τρέχουσας πολιτικής ή σε κάθε περίπτωση να μην εκδηλώνεται με τόση ένταση».

Ο κ. Σαραντάκος επισημαίνει ότι πριν την αποχώρησή του έκανε διάβημα στους ανθρώπους του Hoaxes, όμως, υπήρξε «αδυναμία συνεννόησης».

Η ανάρτηση του Νίκου Σαραντάκου:

Για τα Ελληνικά Χόαξες

Πριν από λίγο καιρό, ο ιστότοπος Ελληνικά Χόαξες μου είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί το όνομά μου στην κατηγορία των Εξωτερικών Συνεργατών - Επιστημονικών Συμβούλων του. Επειδή πράγματι είχα μια καλή σχέση "μυθοκτονικής" συνεργασίας με έναν - δυο συντελεστές των Χόαξες επί αρκετά χρόνια, παρόλο που με ενοχλούσε η συνεργασία των Χοαξες με την Άθενς Βόις, απάντησα θετικά.

Στη συνέχεια, όταν τα Χόαξες ανέλαβαν το ρόλο του «εξακριβωτή στοιχείων» για το Φέισμπουκ, είπα ότι πρέπει να περάσει λίγος χρόνος, να δούμε δείγματα γραφής.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, μετά τις εκλογές, έπεσαν στην αντίληψή μου απανωτές έντονα φιλοκυβερνητικές (και αντισύριζα) δημοσιεύσεις του κ. Αλικάκου, αρχισυντάκτη στον Χοαξες, στο Φέισμπουκ όπως εκείνη όπου χαρακτηρίζει "λύτρωση" την αλλαγή κυβέρνησης ή την άλλη όπου μιλάει για επίπεδο "σουρωμένου κομπλεξικού κομματόσκυλου" για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αισθάνθηκα εξαπατημένος.

Δεν εννοώ ότι διαφωνώ με το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων. Ο καθένας μας δικαιούται να έχει απόψεις πολιτικές αλλά κάποιος που είναι αρχισυντάκτης σε οργανισμό πιστοποίησης της ακρίβειας των ειδήσεων πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να απέχει από τον σχολιασμό της τρέχουσας πολιτικής ή σε κάθε περίπτωση να μην εκδηλώνεται με τόση ένταση. Εξίσου απαράδεκτο θα έβρισκα σχόλιό του στο οποίο θα χαρακτήριζε καταδίκη το εκλογικό αποτέλεσμα ή θα επεφύλασσε τον χαρακτηρισμό του σουρωμένου κομματόσκυλου σε στέλεχος της ΝΔ.

Για να φέρω μια ποδοσφαιρική αναλογία, ποιαν αξιοπιστία θα είχε ένα όργανο ορισμού και αξιολόγησης διαιτητών αν ένα επιτελικό του στέλεχος εμφανιζόταν κάθε Κυριακή στις κερκίδες των φανατικών να καθυβρίζει την αντίπαλη ομάδα;

Για αυτούς τους λόγους, και αφού ένα διάβημά μου στους ανθρώπους των Χόαξες έδειξε την αδυναμία συνεννόησης, ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομά μου από τον κατάλογο των "συμβούλων" του ιστοτόπου, πράγμα που έγινε.

Πιστεύω ότι οι έντονα κομματικές θέσεις του κ. Αλικάκου τον καθιστούν εντελώς ακατάλληλο για το λειτούργημα που θέλει να αναλάβει και θα φροντίσω, με τις μικρές μου δυνάμεις, να σταματήσει αυτή η αντιδεοντολογική κατάσταση.

FaceApp: Έτσι θα σώσετε τα δεδομένα και τις φωτογραφίες σας!

Το FaceApp, η νέα εφαρμογή που έγινε viral σε λίγες ώρες, έφερε γρήγορα ανησυχία στους χρήστες της όταν γνωστοποιήθηκε ότι η ρωσική εταιρεία που κρύβεται από πίσω της έχει μέσω των όρων χρήσης το δικαίωμα να χρησιμοποιεί για όσο καιρό θέλει και όπως εκείνη θέλει τις φωτογραφίες μας. Γεγονός που προκάλεσε εύλογα ανησυχία για τον τρόπο χρήσης των δεδομένων μας και τους σκοπούς για τους οποίους μπορεί αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και άλλων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία έσπευσε να διευκρινίσει ότι σέβεται την ιδιωτικότητα των χρηστών, εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή με την ίδια ευκολία που την εγκατέστησαν και το μόνο βέβαιο γεγονός είναι ότι στην εποχή των social media, ελάχιστοι είναι εκείνοι που διαβάζουν τα "ψιλά γράμματα" πίσω από τους όρους χρήσης μιας διαδικτυακής εφαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες τους από τους server της εταιρείας.

Τα τρία βήματα για να ζητήσει κάποιος να διαγραφούν οι φωτογραφίες του από το FaceApp, είναι τα εξής:

α) Επιλέγετε Settings και στη συνέχεια Support και Report bug and send logs

β) Στέλνετε ένα αίτημα στην εφαρμογή να διαγραφούν όλα τα δεδομένα σας από τους server με τίτλο στο θέμα "Privacy"

γ) Τέλος, από τις ρυθμίσεις του κινητού αφαιρείτε το δικαίωμα πρόσβασης της εφαρμογής στις φωτογραφίες σας και στην συνέχεια προχωρείτε στη διαγραφή της εφαρμογής.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share