Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Facebook - ΗΠΑ: Έκανα διακανονισμό $ 5 δισ. για τα προσωπικά δεδομένα!

Βρήκαν την "χρυσή" τομή!

13 Ιουλίου 2019 13:01
Facebook - ΗΠΑ: Έκανα διακανονισμό $ 5 δισ. για τα προσωπικά δεδομένα!

Φαίνεται πως βρέθηκε η "χρυσή" τομή για τα προσωπικά δεδομένα μεταξύ Facebook και ΗΠΑ αφού έκαναν διακανονισμό ύψους $ 5 δισ.! Ο κανονισμός έγινε μετά από έρευνα που ακολούθησε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica!

Η FTC διεξήγαγε έρευνα έπειτα από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica, όπου περισυνελέγησαν και καταχράσθηκαν χωρίς τη συναίνεσή τους τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμύριων χρηστών του Facebook. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η διαρροή αυτών των δεδομένων παραβιάζει μια συμφωνία του 2011 που είχαν συνάψει η Facebook και η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή.

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή εμπορίου (FTC) ενέκρινε έναν εξωδικαστικό διακανονισμό με την εταιρεία Facebook Inc ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο των ερευνών για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφεραν χθες Παρασκευή μια πηγή με γνώστη της υπόθεσης και η Wall Street Journal.

Οι επενδυτές καλωσόρισαν την είδηση του διακανονισμού με την μετοχή της Facebook να κλείνει με άνοδο 1,8%. Αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές στην Ουάσινγκτον καταδίκασαν προτεινόμενο πρόστιμο, κρίνοντας το μικρό και ανεπαρκές.

Η FTC αναμένεται να συμπεριλάβει στον διακανονισμό και άλλους περιορισμούς αναφορικά με τον τρόπο που η πλατφόρμα θα μεταχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, σύμφωνα με την WSJ. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ψηφοφορία των μελών της ρυθμιστικής αρχής ακολούθησε τις κομματικές γραμμές, με τρεις Ρεπουμπλικανούς να ψηφίζουν υπέρ και δύο Δημοκρατικούς να την καταψηφίζουν.

Ο διακανονισμός, αν εγκριθεί, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί από ομοσπονδιακή υπηρεσία για παραβίαση νομοθεσίας και κανονισμών

Η FTC και το Facebook αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλιο.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σισιλίν, πρόεδρος μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα αντιμονοπωλιακών κανονισμών, χαρακτήρισε το πρόστιμο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων «ένα χριστουγεννιάτικο δώρο, πέντε μήνες πριν τα Χριστούγεννα».

«Αυτό το πρόστιμο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι των ετήσιων εσόδων του Facebook. Δεν θα τους αναγκάσει να ξανασκεφτούν την ευθύνη τους για την προστασία των δεδομένων των χρηστών», τόνισε ο Σισιλίν.

Τα έσοδα του Facebook για το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους ήταν 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη 2,43 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη αυτά θα ήταν μεγαλύτερα, αν το Facebook δεν έβαζε στην άκρη 3 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόστιμο στην FTC.

Ενώ η συμφωνία διώχνει έναν σημαντικό πονοκέφαλο για την Facebook, η εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περαιτέρω πιθανές έρευνες για αντιμονοπωλιακές παραβάσεις, καθώς η FTC και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν αναλάβει μια ευρεία αναθεώρηση του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ.

Επίσης η εταιρεία δέχεται και τη δημόσια κριτική από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και από άλλους για τα σχέδια της για το κρυπτονόμισμα Libra. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει το σχέδιο της Facebook για το κρυπτονόμισμα έως ότου απαντηθούν οι ανησυχίες που σχετίζονται με ζητήματα όπως τα προσωπικά δεδομένα και το ξέπλυμα χρήματος.

Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το οποίο αμαύρωσε τη φήμη της εταιρείας, καθώς και η ρητορική μίσους και οι ψευδείς πληροφορίες που διασπείρονται στο Facebook, έχουν δώσει αφορμή σε πολλούς, από την υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μέχρι και τον συνιδρυτή του Facebook Κρις Χιουζ να ζητούν από την κυβέρνηση να αναγκάσει τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πουλήσει το Instagram που αγόρασε το 2012 και το WhatsApp που αγόρασε το 2014.

Εντούτοις, οι βασικοί επιχειρηματικοί τομείς της εταιρείας έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί, καθώς το Facebook ξεπέρασε τις προβλέψεις κερδών στα τελευταία δύο τρίμηνα.

Ενώ οι λεπτομέρειες του διακανονισμού δεν έχουν γίνει γνωστές, σε μια επιστολή τους προς την FTC νωρίτερα φέτος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, και ο Ρεπουμπλικανός Τζος Χόλευ τόνισαν ότι ακόμη και ένα πρόστιμο 5 δισεκ. δολαρίων είναι πολύ μικρό, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να καταλογιστούν προσωπικές ευθύνες σε ανώτατους αξιωματούχους, ενδεχομένως και στον ίδιο τον πρόεδρο και ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκεμπεργκ.

Ο επίτροπος της FTC, Ροχίτ Τσόπρα, Δημοκρατικός, έχει δηλώσει ότι η υπηρεσία πρέπει να καθιστά τους διευθύνοντες συμβούλους προσωπικά υπεύθυνους για παραβιάσεις νομοθεσιών που αφορούν ζητήματα συναίνεσης, αν τα ίδια τα διευθυντικά στελέχη συμμετέχουν στις παραβιάσεις αυτές.

Ο διακανονισμός FTC-Facebook χρειάζεται να λάβει την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης και μια τελική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρουν πηγές.

Μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων του διακανονισμού είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters τον Μάιο ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα θέσει το Facebook σε 20 χρόνια εποπτείας.

Libra: Πώς θα γίνονται συναλλαγές με το νέο κρυπτονόμισμα του facebook;

Πώς θα γίνονται συναλλαγές με το νέο κρυπτονόμισμα του facebook, το λεγόμενο "libra";

Το Libra σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα σταθερό ψηφιακό κρυπτονόμισμα που θα υποστηρίζεται πλήρως από ένα αποθεματικό πραγματικών περιουσιακών στοιχείων (κάτι σαν μια ψηφιακή τράπεζα) - το Reserve Libra - και θα υποστηρίζεται από ένα ανταγωνιστικό δίκτυο ανταλλαγών που θα αγοράζει και θα πουλά το Libra.

Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε με Libra θα μπορεί να μετατρέψει το ψηφιακό τους νόμισμα σε τοπικό νόμισμα με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία, όπως ακριβώς κάνουμε όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε μια άλλη χώρα και κάνουμε συνάλλαγμα.

Αυτή είναι αποστολή του Libra, του νέου κρυπτονομίσματος που ανακοίνωσε το Facebook. ‘Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιστοσελίδα του νέου κρυπτονομίσματος, πρόκειται για μια επανεφεύρεση του χρήματος, έναν μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας «ώστε οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να μπορούν να ζήσουν καλύτερες ζωές».

Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με την εισαγωγή άλλων νομισμάτων στο παρελθόν: για να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και να γίνει αποδεκτό στην αγορά ένα νέο νόμισμα, διασφαλιζόταν ότι τα χαρτονομίσματα μιας χώρας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός. Αντί για χρυσό, το Libra θα υποστηρίζεται από μια συλλογή στοιχείων χαμηλής μεταβλητότητας, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις και βραχυπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα σε νομίσματα από σταθερές και αξιόπιστες κεντρικές τράπεζες. Στην ουσία θα αγοράζετε Libra δίνοντας χρήματα από τον λογαριασμό σας και θα τα χρησιμοποιείτε σε συναλλαγές που υποστηρίζουν το εν λόγω δίκτυο.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Facebook, το ψηφιακό πορτοφόλι Calibra θα επιτρέπει να μεταφέρετε Libra σχεδόν σε οποιονδήποτε με ένα smartphone, τόσο εύκολα και τόσο πιο γρήγορα όσο χρειάζεται για να στείλετε ένα sms και μάλιστα με χαμηλό κόστος. «Με την πάροδο του χρόνου, ελπίζουμε να προσφέρουμε πρόσθετες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, όπως την πληρωμή λογαριασμών με το πάτημα ενός κουμπιού, την αγορά ενός καφέ με τη σάρωση ενός κωδικού ή την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς χωρίς να χρειάζονται μετρητά ή κάποια κάρτα για τα μέσα», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η ανάρτηση του Mαρκ Ζακερμπεργκ αναφέρει ότι πολλές άλλες εταιρείες θα κατασκευάσουν τις δικές τους υπηρεσίες χρησιμοποιώντας Libra, από τις PayPal, PayU, Stripe και Visa αλλά και δημοφιλείς υπηρεσίες όπως οι Booking, eBay, Farfetch, Lyft, Spotify και Uber, μέχρι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα οικονομικής ένταξης, όπως η Kiva, η Mercy Corps και η World Banking, αλλά και εταιρείες κρυπτογράφησης όπως το Anchorage, Coinbase, Xapo και Bison Trails. «Ορισμένες κορυφαίες εταιρείες θα συμμετέχουν στην προώθηση της καινοτομίας του δικτύου Libra. Ελπίζουμε να έχουμε πάνω από 100 συνιδρυτές μέλη του Libra Association μέχρι να ξεκινήσει τη λειτουργία του το επόμενο έτος», σημειώνει ο Zάκερμπεργκ.

Τα εμπόδια και τα θέματα ασφάλειας

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Facebook δημιουργεί μια κοινοπραξία, την «Libra», στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από δώδεκα εταιρείες - κολοσσοί, όπως η Visa, η Mastercard, η PayPal και η Uber. Η κάθε μία από αυτές τις εταιρείες θα επενδύσει από κοινού με άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια και μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών σχεδόν 10 εκατ. δολάρια.

Η διοίκηση της κοινοπραξίας δεν θα συστεγάζεται με το Facebook, καθώς το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει τη δυσπιστία της παγκόσμιας κοινότητας. Το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica αλλά και το ζήτημα της διάδοσης των fake news μέσα από τις σελίδες του κρατά σε απόσταση ασφαλείας το φιλόδοξο εγχείρημα.

Το νέο ψηφιακό νόμισμα θα συνδέεται με αρκετά νομίσματα ανάμεσα στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται το ευρώ και το δολάριο. Το Facebook ήδη έχει λάβει την αποδοχή από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των χρηστών η Facebook θα ζητά από τους χρήστες να πιστοποιούν την ταυτότητά τους με το να «ανεβάζουν» κάποιο είδος ταυτοποίησης, όπως είναι η άδεια οδήγησης στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, η εταιρεία θα κρυπτογραφεί τις εν λόγω πληροφορίες, ανάλογα με τους κανονισμούς που ισχύουν από τις ρυθμιστικές αρχές στις κατά τόπους αγορές. Ακολουθεί η σύνδεση των τραπεζικών λογαριασμών στην εφαρμογή, με το ψηφιακό πορτοφόλι να αναλαμβάνει την αυτόματη μετατροπή του κανονικού νομίσματος (π.χ. δολάριο) σε Libra.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν την είσοδο της Facebook στα κρυπτονομίσματα μια πολλά υποσχόμενη κίνηση για τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά υποστηρίζουν ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια αποτελούν πιθανόν ένα σημείο στο οποίο θα μπορούσε να σκοντάψει το όλο εγχείρημα. «Η είδηση ανακοινώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η Facebook δέχεται έντονες πιέσεις από ρυθμιστικές αρχές, μετόχους και χρήστες προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα», σχολίασε η Ορελί Λ’Οστίς, αναλύτρια στη Forrester. Το γεγονός ότι η Facebook συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικές εταιρίες όπως η Visa και η Mastercard σημαίνει ότι «μπορούμε να αναμένουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις θα διατυπώσουν ερωτήματα σχετικά με τη συλλογή χρηματοπιστωτικών δεδομένων της Facebook και τη διαχειριστική διαδικασία, και κατά πόσον το σύστημα πληροί όλες τις νομικές και ρυθμιστικές προϋποθέσεις», ανέφερε η Λ’Οστίς σε χθεσινή της έκθεση.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share