Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το κατεψυγμένο σπέρμα διατηρείται στο διάστημα!

Κι όμως!

24 Ιουνίου 2019 15:35
Το κατεψυγμένο σπέρμα διατηρείται στο διάστημα!

Οι οραματιστές δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ίλον Μασκ της Space X και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon που ονειρεύονται αποικίες στον 'Αρη, καθώς επίσης σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους, ως διέξοδο από τα προβλήματα του πλανήτη μας, θα χαρούν μαθαίνοντας ότι το κατεψυγμένο ανθρώπινο σπέρμα διατηρεί σχεδόν κανονικά την κινητικότητα και ζωτικότητά του στο διάστημα, όπως και στη Γη. Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μικρή ισπανική επιστημονική έρευνα, η οποία εξέθεσε δείγματα κατεψυγμένου σπέρματος σε συνθήκες μικροβαρύτητας και διαπίστωσε ότι τα σπερματοζώαρια δεν... χαμπάριασαν. Το πείραμα ανοίγει το δρόμο, ώστε πληρώματα μόνο γυναικών αστροναυτών να μπορούν μελλοντικά να αναπαράγουν στο διάστημα, χωρίς να χρειάζεται η παρουσία ανδρών, χάρη στην ύπαρξη διαστημικών τραπεζών σπέρματος που θα περιέχουν κατεψυγμένο σπέρμα από τη Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μονσερά Μποαδά της κλινικής γονιμότητας Daexus και του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη. Όπως είπαν, η έλλειψη διαφορών ανάμεσα στο κατεψυγμένο σπέρμα σε συνθήκες μικροβαρύτητας και στο σπέρμα στις κανονικές συνθήκες βαρύτητας της Γης «ανοίγει δυνατότητες για ασφαλή μεταφορά σπερματοζωαρίων στο διάστημα και για δημιουργία μιας τράπεζας ανθρώπινου σπέρματος έξω από τη Γη».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

"Ο πρώτος άνθρωπος που θα γεννηθεί στο διάστημα θα είναι Ρώσος"!

Στη Γη κάνουν ουρές, στο Διάστημα τους ψάχνουν με το... τουφέκι.Oι Ρώσοι κοσμοναύτες δεν βλέπουν με καλό μάτι την ιδέα να συλλέξουν το σπέρμα τους για εργαστηριακή μελέτη, όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια Ιρίνα Ογκνέβα, επικεφαλής του εργαστηρίου στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής Κυττάρων στη Μόσχα.

«Μας εμφανίζονται συνεχώς διλήμματα ηθικού και ψυχολογικού χαρακτήρα και δεν μπορούμε να βρούμε εθελοντές κοσμοναύτες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ρωσίδα επιστήμονα, «όταν τους κάνουμε την πρόταση να μας δώσουν σπέρμα αρχικά χαμογελούν και στη συνέχεια απορρίπτουν την ιδέα. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τη σπερματογένεση σε κοσμοναύτες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από διαστημική πτήση.

Η καθηγήτρια Ογκνέβα αναφέρθηκε επίσης στα φιλόδοξα σχέδια της Ρωσίας να γίνει σύλληψη, μεταφορά και γέννηση ενός παιδιού στο Διάστημα.

«Γνωρίζουμε το γεγονός ότι είμαστε πάντα πρώτοι στο διάστημα και ότι σε πολλές περιοχές παραμένουμε ηγέτες, θα ήταν ωραίο αν ο πρώτος άνθρωπος που θα γεννηθεί στο διάστημα ήταν Ρώσος πολίτης», τόνισε η Ογκνέβα.

Πηγή: Protothema

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share