Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σήμερα έχει γενέθλια το Tetris - Γίνεται 35 ετών!

Γιατί «κολλήσαμε» επί δεκαετίες;

6 Ιουνίου 2019 14:13
Σήμερα έχει γενέθλια το Tetris - Γίνεται 35 ετών!

Σαν σήμερα, το 1984, ο Ρώσος προγραμματιστής Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το βιντεοπαιχνίδι που πρόκειται να καθηλώσει την γενιά των 80ς. Ο Παζίτνοφ δημιούργησε το τέτρις ένα παιχνίδι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το εμπνεύστηκε από τα παιχνίδια που συνήθιζε να παίζει σε μικρή ηλικία, το κλασικό παζλ και το πεντόμινο που είναι ένα και αυτό ένα είδος παζλ με συνθέσεις ορθογωνίων σε πέντε διαφορετικά χρώματα. Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

Η απλότητα και η ευχρηστία του τέτρις ήταν το κλειδί που το κατέστησε πολύ σύντομα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Ο Παζίτνοφ έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως: «Το πρόγραμμα δεν ήταν περίπλοκο. Δεν υπήρχε σκορ, ούτε επίπεδα. Όμως είχα ξεκινήσει να το παίζω και δεν μπορούσα να σταματήσω».

Στόχος του παιχνιδιού ήταν ο παίκτης να στοιβάξει τα τουβλάκια που έπεφταν ώστε να μην φτάσουν στην κορυφή και χάσει. Κάθε φορά που δημιουργούσε μια οριζόντια γραμμή, εξαφανιζόταν και το παιχνίδι παρατεινόταν.

Νέο iOS για την Apple - Τι αλλάζει στα iPhone από το φθινόπωρο;

Το συνέδριο της Apple λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή και ενημερώνει για τις αναβαθμίσεις και τις αλλαγές στα προγράμματα των iPhone και των υπόλοιπων συσκευών της εταιρίας.

Την παρουσίαση άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, ο οποίος και αναφέρθηκε σε μια σειρά από αναβαθμίσεις και νέα προϊόντα που ο αμερικανικός κολοσσός θα ρίξει στην αγορά απέναντι στην Google, αλλά και την Facebook.

Εκείνο που μονοπώλησε το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται επαγγελματικά με την πληροφορική ήταν το υπερόπλο της Apple, το νέο Mac Pro, ένας υπερυπολογιστής που στην εταιρία ευελπιστούν να σβήσει τις εξευτελιστικές κριτικές του προκατόχου του.


Το νέο iOS13 γίνεται μαύρo

Σύμφωνα με τα υψηλά ιστάμενα στελέχη της Apple, το νέο iOS 13 θα περιλαμβάνει εφαρμογή ξεκλειδώματος οθόνης με αναγνώριση προσώπου, λειτουργική και 30% πιο γρήγορη. Παράλληλα, αναμένεται μια γενναία ανανέωση στο Store των iPhone το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές 50% πιο μικρές σε όγκο, ενώ και οι αναβαθμίσεις των ήδη εγκατεστημένων συμπιέζονται σε όγκο κατά 60%.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share