Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Απίστευτο: Αλγόριθμος που προβλέπει την καριέρα των ηθοποιών!

Ανακαλύφθηκε από Βρετανούς επιστήμονες!

5 Ιουνίου 2019 10:08
Απίστευτο: Αλγόριθμος που προβλέπει την καριέρα των ηθοποιών!

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μαθηματικό αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια περίπου 85% αν ένας ηθοποιός έχει φθάσει ήδη στο αποκορύφωμα της καριέρας του ή αν τα καλύτερα χρόνια βρίσκονται μπροστά του. Φυσικά ακόμη και ένας αλγόριθμος τα βρίσκει...σκούρα με απρόβλεπτες περιπτώσεις όπως ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ο οποίος είδε την μάλλον πτωτική καριέρα του να απογειώνεται απρόσμενα σε σχετικά προχωρημένη ηλικία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μαθηματικό Όλιβερ Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία -που πήραν από τη διεθνή βάση δεδομένων Internet Movie Database (IMDb)- για τις καριέρες 2,4 εκατομμυρίων παλαιότερων και σύγχρονων ηθοποιών της περιόδου 1888-2016 (περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνδρες και 900.000 γυναίκες).

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 70% των ηθοποιών έχουν μόνο ένα παραγωγικό έτος, με άλλα λόγια για τους περισσότερους η καριέρα τους στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση ξεκινάει και τελειώνει μέσα στον ίδιο χρόνο (καθόλου παράξενο με ανεργία γύρω στο 90% στον κλάδο τους), κάτι που εν μέρει οφείλεται επίσης στο ότι ορισμένοι ηθοποιοί στρέφονται αποκλειστικά στο θέατρο. Λίγοι ηθοποιοί είναι οι πραγματικά παραγωγικοί, ενώ αρκετοί αρκούνται σε μια μόνο μεγάλη επιτυχία και μετά εξαφανίζονται.

Από όσους ηθοποιούς κάνουν πιο μακρόχρονη καριέρα στον κινηματογράφο ή/και στην τηλεόραση, οι γυναίκες έχουν γενικά μικρότερης διάρκειας καριέρα από ό,τι οι άνδρες. Επίσης, μετά από μια περίοδο κρίσης και αναδουλειάς, οι άνδρες ηθοποιοί επανέρχονται καλύτερα από ό,τι οι γυναίκες συνάδελφοί τους.

Είναι ενδεικτικό ότι στις δέκα ταινίες με τα περισσότερα έσοδα το 2018, μόνο στο ένα τρίτο (35%) έπαιζαν πάνω από δέκα γυναίκες ηθοποιοί, ενώ στο 82% των φιλμ έπαιζαν πάνω από δέκα άνδρες (ελήφθησαν υπόψη ηθοποιοί που άνοιγαν το στόμα τους για να πουν έστω μια κουβέντα και όχι ρόλοι χωρίς λόγια).

Μελετώντας μια υποομάδα περίπου 20.000 ηθοποιών, των οποίων η καριέρα έχει διάρκεια άνω των 20 ετών, διαπιστώθηκε ότι και για τα δύο φύλα το αποκορύφωμα τους συμβαίνει συνήθως στο πρώτο μέρος της καριέρας τους (κάτι που είναι πιο αισθητό στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες), ενώ συνήθως μετά αρχίζει η αργή -ή πιο γρήγορη- πτώση της (πάντα με εξαιρέσεις τύπου ΜακΚόναχι).

Η καλύτερη χρονιά ενός ηθοποιού μπορεί να προβλεφθεί από τον αλγόριθμο σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερή αύξηση στους ρόλους που παίρνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όσο περισσότερες δουλειές παίρνει ένας ηθοποιός, τόσο περισσότερες θα του έλθουν στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Η Google ισχυρίζεται ότι γνωρίζει πότε θα πεθάνεις...

Μια γυναίκα με καρκίνο τελικού σταδίου στο στήθος επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στην πόλη της, ενώ οι πνεύμονές της είχαν ήδη πλημμυρίσει υγρό. Είδε δύο γιατρούς και υπεβλήθη σε απεικονιστικό έλεγχο. Οι υπολογιστές του νοσοκομείου ανέλυσαν τα δεδομένα και υπολόγισαν ότι υπήρχε 9,3% πιθανότητα να πεθάνει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στο νοσοκομείο.

Ακολούθησε η Google με τη δική της πρόβλεψη. Ένας νέος τύπος αλγόριθμου που ανέπτυξε η εταιρεία ανέλυσε επίσης τα 175.639 ζωτικά σημεία της γυναίκας και υπολόγισε ότι τον κίνδυνο θανάτου της στο 19,9%. Η γυναίκα έφυγε από τη ζωή μερικές ημέρες αργότερα.

Το τρομακτικό αυτό περιστατικό δημοσιεύθηκε από την Google τον Μάιο, σε μια έρευνα που υπογραμμίζει τις δυνατότητες των νευρωνικών δικτύων, μια μορφή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αξιοποιεί με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τα διαθέσιμα δεδομένα για να μαθαίνει και να βελτιώνεται αυτόματα.

Η Google είχε δημιουργήσει ένα εργαλείο που μπορούσε να προβλέψει μια σειρά από πιθανές εξελίξεις για έναν ασθενή, όπως πόσο μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευθεί, τις πιθανότητες να ξαναμπεί στο νοσοκομείο, αλλά και τις πιθανότητες να πεθάνει σύντομα.

Αυτό που εντυπωσίασε, όμως, τους ειδικούς στον κλάδο της υγείας είναι η ικανότητα της Google να αξιοποιεί δεδομένα στα οποία μέχρι τότε δεν υπήρχε, ουσιαστικά πρόσβαση: σημειώσεις θαμμένες σε PDF ή σε παλιά διαγράμματα. Το νευρονικό δίκτυο καταβρόχθιζε όλες αυτές τις πληροφορίες και στη συνέχεια προχωρούσε σε προβλέψεις. Και το έκανε ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε άλλη διαθέσιμη μέθοδο. Μάλιστα, το σύστημα της Google έδειχνε ακόμη και ποια αρχεία το οδήγησαν στα συμπεράσματά του.

Το επόμενο, πλέον, βήμα για την Google είναι να αρχίσει να δίνει αυτό το σύστημα πρόγνωσης σε κλινικές, υποστηρίζει ο επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) της εταιρείας Τζεφ Ντιν. Το τμήμα ιατρικής έρευνας του Ντιν αναπτύσσει αυτήν τη στιγμή διάφορα εργαλεία AI που μπορούν να προβλέπουν συμπτώματα και ασθένειες με τόση ακρίβεια που γεννά ελπίδα αλλά και πανικό.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι το σύστημα ΑΙ της εταιρείας του θα φτάσει κάποια στιγμή να καθοδηγεί τους γιατρούς προς συγκεκριμένα φάρμακα και διαγνώσεις.

Και παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν, πολλοί γιατροί, όπως ο ογκολόγος παίδων Σάμιουελ Βόλκχενμπουμ, πιστεύουν ότι οι αλγόριθμοι αυτοί μπορεί να φτάσουν να σώζουν ζωές και χρήματα. Ο ίδιος, μάλιστα, ελπίζει τα ιατρικά αρχεία θα συνδυάζονται στο μέλλον και με άλλα στατιστικά στοιχεία, όπως πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες και την κίνηση στους δρόμους σε έναν τόπο, παράγοντες που επηρεάζουν επίσης την έκβαση της θεραπείας ενός ασθενούς.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share