Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

Ιαπωνία: Εφαρμογή κατά του χουφτώματος που σαρώνει!

Μία εφαρμογή για smartphone!

24 Μαΐου 2019 14:05
Ιαπωνία: Εφαρμογή κατά του χουφτώματος που σαρώνει!

Μία νέα εφαρμογή για τα κινητά, δημιούργησε η αστυνομία της Ιαπωνίας και είναι το νέο όπλο των γυναικών που προσπαθούν να αποφύγουν τη σεξουαλική παρενόχληση.

Το φαινόμενο είναι δυστυχώς πολύ συχνό στην Ιαπωνία. Είτε στους συρμούς του μετρό είτε σε άλλους δημόσιους χώρους.

Παρά το γεγονός ότι δέχονται σεξουαλική παρενόχληση, οι περισσότερες ντρέπονται να αντιδράσουν ή να ζητήσουν βοήθεια.

Ιαπωνία: Εφαρμογή κατά του χουφτώματος που σαρώνει!

Το «Digi Police», όπως είναι το όνομα του app για τα «έξυπνα» τηλέφωνα, δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια. Ομως, πρόσφατα η αστυνομία πρόσθεσε μια λειτουργία που μπορεί να «διώξει» τον εφαψία. Αυτή η προσθήκη έκανε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες να «κατεβάσουν» στα τηλέφωνά τους την εφαρμογή.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Πώς λειτουργεί; Το θύμα της παρενόχλησης μπορεί να πατήσει ένα εικονίδιο στην εφαρμογή και αμέσως εμφανίζεται ένα γραπτό μήνυμα που λέει: «Υπάρχει ένας εφαψίας εδώ. Παρακαλώ βοηθήστε». Με ένα δεύτερο κλικ, το μήνυμα γίνεται κόκκινο και μια φωνή ακούγεται να λέει επαναλαμβανόμενα «Παρακαλώ σταμάτα!».

Η ίδια εφαρμογή περιλαμβάνει μία λειτουργία συναγερμού που μπορεί να στείλει μήνυμα σε συγκεκριμένο email που έχει επιλεγεί. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει παιδιά που χρησιμοποιούν το app και τους γονείς τους. Επίσης, οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους έναν χάρτη στον οποίο επισημαίνονται οι περιοχές στην οποία έχουν καταγραφεί εγκλήματα, αλλά και πού βρίσκονται τα πλησιέστερα αστυνομικά τμήματα.

6+1 τρόποι για να καταφέρετε να απεξαρτηθείτε από το κινητό!

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής απαιτούν πολλές φορές να εξαρτώμαστε από το κινητό και την άμεση επικοινωνία! Είναι όμως κάποιες φορές που ακόμα κι εμείς οι ίδιοι καταλαβαίνουμε ότι αφιερώνουμε παραπάνω χρόνο από ότι χρειάζεται στο κινητό! Αν είστε από εκείνους όμως που έχετε πάθει εξάρτηση από το κινητό σας βρήκαμε 6+1 τρόπους για να απεξαρτηθείτε άμεσα!

Αυτές οι σύντομες σχέσεις με την ηλεκτρονική συσκευή ονομάζονται από τους επιστήμονες «μικροαλληλεπίδραση» και περιλαμβάνουν τις γρήγορες ματιές στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διάφορες εφαρμογές, ενώ πολύ συχνά δεν διαρκούν περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Παρά τη μικρή τους διάρκεια, μπορεί να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας δηλητηριάζοντας τη ζωή μας.

Η σχέση μας με την έξυπνη συσκευή πρέπει να οριοθετηθεί κατά τρόπο ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα και πιο ελεύθερα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κάποιοι επιστήμονες εμπνεύστηκαν έναν κώδικα δεοντολογίας επτά σημείων, που στοχεύει κατά κύριο λόγο στο να επιτρέψει σε όσους πάνε διακοπές να μην καταδυναστεύονται από το κινητό τους τηλέφωνο, αλλά να απολαμβάνουν περισσότερο τον τόπο όπου βρίσκονται, τον σύντροφό τους και τελικά να ανακτήσουν την ηρεμία τους.

Κινητό

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σειρά νέων «κανόνων καλής συμπεριφοράς» σε μια εποχή κατά την οποία η κοινώς αποδεκτή συμπεριφορά απέχει χρόνια, ίσως ακόμα και δεκαετίες, από τα εργαλεία με τα οποία μας έχει εξοπλίσει η νέα τεχνολογία.

1. Μία ημέρα χωρίς τηλέφωνο.

Πρέπει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να μάθουμε αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία. Κάθε συσκευή έχει ένα κουμπί με το οποίο τίθεται εκτός λειτουργίας. Ομως, πολύ συχνά είμαστε εξαιρετικά διστακτικοί ή απρόθυμοι να το χρησιμοποιήσουμε μήπως και χάσουμε κάτι. Πώς άραγε μπορούμε να απαρνηθούμε τον ενθουσιασμό και τη χαρά που νιώθουμε όταν κάποιος κάνει «like» στην ανάρτησή μας ή απαντά στο mail που στείλαμε;

Ο συνειδητός νους μας δεν έχει και ιδιαίτερες ικανότητες για λήψη αποφάσεων υψηλής ποιότητας. Οπως σημειώνει στο βιβλίο του ο Τσαρλς Ντάχινγκ («Η δύναμη της έξεως»), οι περισσότερες επιλογές μας δεν είναι αποτελέσματα πολύ βαθιάς σκέψης. Αφήνουμε αναμμένο το κινητό μας στην τσέπη μας ακόμη κι όταν πάψουν να ισχύουν οι αρχικές συνθήκες που μας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, δεν το κλείνουμε, δηλαδή, ακολουθώντας κάποιο είδος αυτοματισμού.

Σπάστε, λοιπόν, αυτή τη συνήθεια και αφήστε το κινητό σας στο σπίτι ολόκληρη την ημέρα ή βάλτε το σε airplane mode έτσι ώστε να απελευθερωθείτε για μερικές ώρες. Μια άλλη λύση είναι να κλείσετε όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές σε ένα θησαυροφυλάκιο με χρονοδιακόπτη. Καλό θα ήταν μέσα να κλείσετε και όλα σας τα κατσαβίδια έτσι ώστε την ώρα που θα είσαστε πιο αδύνατος να μη μπείτε σε πειρασμό.

2. Μιλήστε τώρα. Στείλτε μήνυμα αργότερα.

Καλύτερα να «τουιτάρετε» αργότερα, κάτι που μπορείτε να κάνετε και με το mail. Το σκεπτικό πίσω από αυτόν τον πρώτο κανόνα είναι αρκετά απλό. Η αλήθεια είναι ότι χάρη στα έξυπνα κινητά μπορούμε να κάνουμε διαδικτυακά οτιδήποτε, οπουδήποτε και όποια ώρα της ημέρας και αν είναι. Ετσι δεν διαχωρίζεται η αναψυχή από την εργασία, τα γεύματα ή τον ύπνο, τις διακοπές και τις προσωπικές μας στιγμές. Απολαμβάνουμε τα μικρά ψηφιακά δώρα και τιμάμε τις διαδικτυακές μας υποχρεώσεις, με αποτελέσμα να καταλήγουμε να μην ευχαριστιόμαστε αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας.

3. Μην τα ψάχνετε όλα.

Εν ολίγοις, ξεχάστε τους χάρτες, τις μηχανές αναζήτησης, τις διάφορες ιστοσελίδες που θα σας δώσουν πληροφορίες και κριτικές για ξενοδοχεία ή οτιδήποτε άλλο. Αν πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας για να αναζητήσετε κάτι στο περιβάλλον σας, ίσως θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κάποιες εφαρμογές που θα σας επιτρέψουν να βρείτε εντελώς τυχαία τις πληροφορίες. Σκεφτείτε πόσο λιγότερες συζητήσεις θα είχαν γίνει και πόσο λιγότερα άτομα θα είχατε συναντήσει αν τελικά όλες τις απαντήσεις σάς τις έδινε το κινητό τηλέφωνο. Το να χάσετε λίγο τον δρόμο, αλλά και τον έλεγχο –κυριολεκτικά και μεταφορικά–, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να βρείτε νέες απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν ξέρατε καν ότι θέλατε να ρωτήσετε.

 

Ροή ειδήσεων

Share