Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σκάνδαλο στο Instagram: Διέρρευσαν 49 εκατ. προσωπικά δεδομένα!

Συναγερμός στο Instagram!

21 Μαΐου 2019 20:49
Σκάνδαλο στο Instagram: Διέρρευσαν 49 εκατ. προσωπικά δεδομένα!

Μια από τις μεγαλύτερες διαρροές προσωπικών δεδομένων που έχει συμβεί μέσω των social media καταγράφηκε την Δευτέρα 20/5, καθώς σύμφωνα με το techcrunch.com διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 49 εκατομμυρίων χρηστών του Instagram.
Υπεύθυνη για τη διαρροή φαίνεται να είναι μια εταιρεία marketing από την Ινδία, με όνομα Chtrbox, ενώ η διαρροή έγινε μέσω μιας βάσης δεδομένων Amazon Web Services.

Τα δεδομένα που διέρρευσαν περιλαμβάνουν φωτογραφίες από προφίλ των χρηστών, αριθμούς ακολούθων, τοποθεσίες (πόλη και χώρα) και στοιχεία επικοινωνίας, (email, αριθμοί τηλεφώνων).
Η ινδική εταιρεία πληρώνει πολλούς influencers για να διαφημίζουν προϊόντα στους λογαριασμούς τους, ενώ τα χρήματα που δίνει στον καθέναν από αυτούς εξαρτώνται από τους followers, το engagement, τα likes και τα shares των προφίλ τους.
Το Facebook, στο οποίο ανήκει και η πλατφόρμα του Instagram, ανακοίνωσε ότι διερευνά την υπόθεση, για να διαπιστωθεί από ποιές πηγές αποκτήθηκαν αυτές οι απόρρητες πληροφορίες, ενώ έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με την Chtrbox.

Φρίκη: Έφηβη πήδηξε στο κενό αφού έκανε δημοσκόπηση για την αυτοκτονία της στο Instagram!

Μία έφηβη στη Μαλαισία αυτοκτόνησε έπειτα από δημοσκόπηση που έκανε μεταξύ των φίλων της στο Instagram για το αν θα πρέπει να βάλει η ίδια τέλος στη ζωή της.

Η αστυνομία του Σαραούακ στην ανατολική Μαλαισία ανακοίνωσε ότι ένα 16χρονο κορίτσι, του οποίου το όνομα δεν έχει δημοσιοποιηθεί, έκανε μια δημοσκόπηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης θέτοντας το ερώτημα: «Πολύ σοβαρό, βοηθήστε με να επιλέξω Ζ/Θ», λίγες ώρες προτού πηδήξει από την ταράτσα κτιρίου στις 13 Μαΐου.

«Σύμφωνα με στενή φίλη του θύματος, τα αρχικά Ζ/Θ σήμαιναν “Ζωή/ Θάνατο”», επεσήμανε ο αστυνομικός Αϊντίλ Μπολχασάν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Borneo Post.

Το 69% των φίλων του κοριτσιού στο Instagram επέλεξαν το «Θ», πρόσθεσε.

Ο Ραμκαρπάλ Σινγκ, δικηγόρος και μέλος του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι όσοι ψήφισαν το «Θ» θα πρέπει να θεωρηθούν ένοχοι για παρακίνηση σε αυτοκτονία και ζήτησε από τις αρχές να ερευνήσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο της κοπέλας.

«Θα ήταν ζωντανό το κορίτσι σήμερα αν η πλειοψηφία των φίλων της στο Instagram την είχαν αποθαρρύνει να αυτοκτονήσει;», διερωτήθηκε σε ανακοίνωσή του. «Θα είχε ακούσει τη γνώμη των φίλων της να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού, αν την είχαν προτρέψει να το κάνει;».

Βάσει της νομοθεσίας της Μαλαισίας όσοι καταδικάζονται για υποκίνηση σε αυτοκτονία ανηλίκου μπορούν να καταδικαστούν έως και σε 20 χρόνια κάθειρξη.

Τον Φεβρουάριο το Instagram απαγόρευσε τις εικόνες και το περιεχόμενο που σχετίζεται με τον αυτοτραυματισμό από την πλατφόρμα του, επικαλούμενο την ανάγκη να φροντίσει για την ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών του.

Οι αλλαγές έγιναν μετά την πίεση που ασκήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης από τους γονείς μιας Βρετανίδας εφήβου οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το γεγονός ότι η κόρη τους ακολουθούσε λογαριασμούς στο Instagram που αναφέρονταν στον αυτοτραυματισμό οδήγησε στην αυτοκτονία της το 2017.

TAGS
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share