Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μεγάλη προσοχή! Αν έχεις αυτόν τον κωδικό, πρέπει να τον αλλάξεις γρήγορα!

Σας αφορά...

17 Μαΐου 2019 11:01
Μεγάλη προσοχή! Αν έχεις αυτόν τον κωδικό, πρέπει να τον αλλάξεις γρήγορα!

Υπάρχει ένα κωδικός που είναι απίστευτα διαδεδομένος και εύκολος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα για αυτό όποιος τον έχει πρέπει να τον αλλάξει γρήγορα.

Εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν κωδικούς, που μπορεί εύκολα κανείς να μαντέψει και μάλιστα σε λογαριασμούς με ευαίσθητα δεδομένα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανάλυση του Εθνικού Ινστιτούτου της Βρετανίας για την Διαδικτυακή Ασφάλεια (NCSC) αποκαλύπτει ότι ο κωδικός 123456 είναι ο πιο διαδεδομένος κωδικός και αποτελεί την επιλογή της πλειοψηφίας των λογαριασμών που χακάρονται.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι χρήστες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τρεις τυχαίες λέξεις, που είναι εύκολο για τους ίδιους να απομνημονεύσουν, και να τις ενώνουν, δημιουργώντας έτσι έναν πολύ ισχυρό κωδικό.

Η έρευνα αναλύει δημόσιες πλατφόρμες με χακαρισμένους λογαριασμούς για να δουν ποιες λέξεις, φράσεις και κωδικούς χρησιμοποίησαν οι ιδιοκτήτες και να εντοπίσουν τα κοινά στοιχεία.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το 123456, το οποίο εμφανίζεται σε περισσότερους από 23 εκατομμύρια κωδικούς.

Η δεύτερη συχνότερη επιλογή είναι το 123456789, που επίσης είναι εύκολο να "σπάσει", ενώ στην συνέχεια είναι ο κωδικός "qwerty", ο κωδικός "password" και ο κωδικός 1111111.

WhatsApp: Πώς το χάκαραν με ένα τηλεφώνημα

Με μία και μόνη τηλεφωνική κλήση -και δη αναπάντητη- οι χάκερ εκπόρθησαν το «κάστρο» του WhatsApp, το οποίο θεωρούνταν σαν απόρθητο. Ωστόσο, η θωράκιση της δημοφιλούς πλατφόρμας επικοινωνίας με τους 1,5 δισ. χρήστες παγκοσμίως αποδείχθηκε ανεπαρκής. Το WhatsApp, το οποίο προτιμούν κατ' εξοχήν άνθρωποι που έχουν λόγους να ανησυχούν για την προστασία των πληροφοριών που ανταλλάσσουν (επιχειρηματίες, πολιτικοί κ.α.) δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα ως προς την αξιοπιστία του. Κι αυτό συντελέστηκε με μία στοχευμένη επίθεση, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων.

Φερόμενος ως δράστης της διείσδυσης στα κρυπτογραφημένα μυστικά του WhatsApp φέρεται το NSO Group, μια ισραηλινή εταιρεία, απολύτως νόμιμη, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη αντιτρομοκρατικών και αντικατασκοπευτικών εργαλείων. Ωστόσο, στην περίπτωση του WhatsApp, το NSO Group εντόπισε και εκμεταλλεύτηκε μια κερκόπορτα στο λογισμικό της εφαρμογής. Μέσω αυτού του κενού ασφαλείας, κατέστη δυνατή η εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού σε κάποια πολύ συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, με τηλεφωνικές κλήσεις. Τα θύματα αυτής της κυβερνο-επίθεσης παρέμεναν εντελώς ανύποπτα, καθώς για την εγκατάσταση του malware στο WhatsApp δεν χρειαζόταν καν να απαντήσουν στα τηλεφωνήματα. Επίσης, στην αναγνώριση των αριθμών και στο αρχείο εισερχομένων κλήσεων δεν υπήρχε η παραμικρή καταγραφή.

Αμέσως μετά από την εγκατάστασή του στη συσκευή του θύματος, το «παράσιτο» πρόδιδε στο «αφεντικό» του οτιδήποτε ήθελε να μάθει: Όχι μόνο τα μηνύματα, αλλά και οι κλήσεις του χακαρισμένου τηλεφώνου μπορούσαν πλέον να υποκλαπούν. Το NSO Group αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στο ψηφιακό ριφιφί άγνωστου αριθμού κινητών. Δεν αρνείται όμως ότι, ενδεχομένως, το κακόβουλο και κατασκοπικό λογισμικό κατασκευάστηκε από συνεργάτες του NSO Group.

Πολύ σχηματικά, το αδύνατο σημείο του WhatsApp εντοπίζεται στην ίδια του τη φύση, ως μιας VoIP(Ομιλία Μέσω Διαδικτύου) εφαρμογής. Το πρωτόκολλο δημιουργίας ενός επικοινωνιακού κυκλώματος, πχ ανάμεσα σε αυτόν που καλεί και σε εκείνον που απαντά στην κλήση, είναι εξαιρετικά σύνθετο -ακριβώς ώστε να μην είναι ευάλωτο σε χάκινγκ. Όμως, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά στάδια και διαδικασίες, τελικά επιτρέπει σε κακόβουλα παράσιτα να παρεισφρέουν.

Εκ μέρους του Facebook, στο οποίο ανήκει το WhatsApp έσπευσε να συστήσει στους χρήστες να ενημερώσουν την εφαρμογή, έτσι ώστε να συμπεριλάβουν και το αντίδοτο στο κατασκοπευτικό malware. Επίσης, σύμφωνα με τη διαρροή που προέρχεται και αυτή από τα ανώτατα τεχνικά κλιμάκια του Facebook, η επίθεση έγινε στοχευμένα σε έναν μικρό αριθμό smartphone και όχι μαζικά. Και τα τηλέφωνα αυτά υποτίθεται πως ανήκουν σε άτομα με πολιτική ισχύ και υψηλόβαθμους ακτιβιστές, όχι σε απλούς, ανώνυμους πολίτες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σκάνδαλο στο Whats app: Χάκερ επιτέθηκε σε χρήστες!

Xάκερ εγκατέστησαν εξ αποστάσεως λογισμικό κατασκοπίας σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, εκμεταλλευόμενοι ένα ευάλωτο σημείο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, που ανήκει στο Facebook.

Η κυβερνοεπίθεση, που έγινε αντιληπτή προ ημερών, αφορούσε μόνο ένα επιλεγμένο αριθμό χρηστών (όχι όλη τη βάση των περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών) και ενορχηστρώθηκε από ένα «κυβερνο-δράστη μεγάλων ικανοτήτων», σύμφωνα με το WhatsApp, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα μια αναβάθμιση ασφαλείας και καλεί τους χρήστες να την εγκαταστήσουν άμεσα στη συσκευή τους.

Το λογισμικό κατασκοπίας έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group, η οποία όμως αρνήθηκε την παραμικρή εμπλοκή της στην υπόθεση.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν τη λειτουργία φωνητικής κλήσης του WhatsApp για να καλέσουν τη συσκευή του χρήστη-στόχου. Ακόμη κι αν αυτός δεν απαντούσε, το λογισμικό κατασκοπίας μπορούσε να «τρυπώσει» και να εγκατασταθεί στη συσκευή του, ενώ η κλήση συχνά εξαφανιζόταν από το μητρώο κλήσεων σαν μην είχε γίνει ποτέ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το BBC και τον ‘’Guardian’’.

Οι τεχνικοί κυβερνοασφάλειας της WhatsApp ήταν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν την παραβίαση και ενημέρωσαν εταιρείες κυβερνο-ασφάλειας, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η επίθεση έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ιδιωτικής εταιρείας που φέρεται να συνεργάζεται με κυβερνήσεις, στις οποίες παραχωρεί λογισμικό κατασκοπίας που θέτει υπό τον έλεγχο του τις λειτουργίες των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων», δήλωσε η WhatsApp, «δείχνοντας» τη NSO.

Η ισραηλινή NSO -πιο γνωστή για το λογισμικό της Pegasus που πωλείται σε μυστικές υπηρεσίες και μπορεί να υποκλέψει δεδομένα από συσκευές-στόχους είτε μέσω του μικροφώνου είτε της κάμερας τους- απάντησε ότι «η τεχνολογία της NSO παραχωρείται σε εξουσιοδοτημένες κυβερνητικές υπηρεσίες με μόνο σκοπό την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η εταιρεία δεν λειτουργεί η ίδια το σύστημα…Η NSΟ ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσε, ούτε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, την τεχνολογία της η ίδια, προκειμένου να στοχοποιήσει οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό».

Η WhatsApp, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανέφερε ότι είναι πρόωρο ακόμη να γίνει γνωστό πόσοι χρήστες έπεσαν θύμα λαθρακρόασης. Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία στο παρελθόν είχε στοχοποιηθεί από λογισμικό της NSO, δήλωσε ότι η επίθεση δείχνει πως είναι εφικτό αυτό που πάντα φοβούνταν οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι ορισμένες κυβερνήσεις κρυφά παρακολουθούν ηλεκτρονικά ενοχλητικούς ακτιβιστές, δημοσιογράφους, δικηγόρους κ.ά.

 

Ροή ειδήσεων

Share