Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο ιδρυτής της Amazon μας ταξιδεύει στο φεγγάρι! (Video)

Παρουσίασε το διαστημικό όχημα Blue Moon!

11 Μαΐου 2019 16:43
Ο ιδρυτής της Amazon μας ταξιδεύει στο φεγγάρι! (Video)

Ο ιδρυτής της Amazon μας ταξιδεύει στο φεγγάρι παρουσίασε το διαστημικό όχημα Blue Moon!

Τον Μάρτιο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, είχε καλέσει τη NASA να κατασκευάσει μια διαστημική πλατφόρμα που θα έμπαινε σε σεληνιακή τροχιά και να μεταφέρει τους Αμερικανούς αστροναύτες στον νότιο πόλο του φεγγαριού μέχρι το 2024 με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο, αλλά οπωσδήποτε τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό, τι αρχικώς είχε προγραμματιστεί.

«Μου αρέσει αυτό», είπε ο Μπέζος για το χρονοδιάγραμμα του Αμερικανού αντιπροέδρου, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίτευξη αυτού του χρονοδιαγράμματος, αλλά μόνο επειδή ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια. Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο φεγγάρι, αυτή τη φορά για να μείνουμε».

Η μάχη για την κατάκτηση του Διαστήματος βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις ερίζουν ήδη για τους κανόνες που θα διέπουν την παρουσία τους εκτός Γης, την ίδια στιγμή που μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας υπογράφουν συμφωνίες συνεργασίας με κράτη, αλλά και τη NASA, προκειμένου να καλύψουν μέρος του κόστους και βέβαια να έχουν ένα μερίδιο της «πίτας» από τα διαφαινόμενα κέρδη. Από το... πάρτι στο Διάστημα δεν θα μπορούσε να λείψει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ο Τζεφ Μπέζος. Ο ιδρυτής της Amazon παρουσίασε το διαστημικό όχημα Blue Moon με το οποίο οι άνθρωποι, αλλά και φορτία, θα μπορούν να ταξιδεύουν στο φεγγάρι, ακόμη και για λόγους αναψυχής.

Κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας παρουσίασής του στο συνεδριακό κέντρο της Ουάσιγκτον, ο Μπέζος αποκάλυψε τη μακέτα σχεδίασης του διαστημικού σκάφους. «Αυτό είναι ένα απίστευτο όχημα και προρίζεται για το φεγγάρι», τόνισε.

Ο μίστερ Amazon αποκάλυψε επίσης μια νέα μηχανή για την εκτόξευση πυραύλων που ονομάζεται BE-7, η οποία μπορεί να εκτοξευθεί με δύναμη 10.000 κιλών (4.535 κιλά).

Η ιδιωτική Blue Origin, με έδρα το Kent της Ουάσινγκτον, αναπτύσσει τον πύραυλο New Shepard για ταξίδια μικρής διαρκείας στον τουρισμό και έναν πυραύλο εκτόξευσης βαρέως τύπου που ονομάζεται New Glenn για συμβάσεις εκτόξευσης δορυφόρων. Στοχεύει να παραδώσει το νέο πυραύλο Glenn μέχρι το 2021, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη μεταφορά ανθρώπων στο Φεγγάρι.

Η NASA έχει ήδη εντοπίσει τις θέσεις που θα υλοποιοήσει τον σχεδιασμό της στο νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή που πιστεύεται ότι διατηρεί αρκετό ανακτήσιμο παγωμένο νερό για χρήση στη σύνθεση πρόσθετων καυσίμων πυραύλων, καθώς και για πόσιμο νερό!

Ο Μπέζος, έχει μιλήσει για το ευρύτερο όραμά του για ένα μέλλον στο οποίο εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν και θα εργάζονται στο Διάστημα. Η ανακοίνωσή του ήρθε περίπου δύο μήνες πριν από την 50ή επέτειο από την πρώτη προσγείωση σε φεγγάρι και ξεκίνησε την παρουσίασή του με βίντεο αυτού του γεγονότος.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μίλησε για τη σημασία του μελλοντικού ανθρώπινου αποικισμού στο Φεγγάρι και σε άλλους πλανήτες και ανέφερε δύο σημαντικά ζητήματα που θα λυθούν: τη μείωση του κόστους εκτόξευσης και τη χρήση πόρων που βρίσκονται στο διάστημα.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που γνωρίζουμε σήμερα για το φεγγάρι είναι ότι υπάρχει νερό εκεί», ανέφερε ο Μπέζος. «Έχει τη μορφή πάγου. Είναι στους μόνιμα σκιασμένους κρατήρες στους πόλους του φεγγαριού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το όραμά του μοιράζεται και άλλες επιχειρήσεις ιδιωτικού χώρου που υποστηρίζονται από δισεκατομμυριούχους όπως η SpaceX του Elon Musk και οι αερομεταφορείς όπως η United Launch Alliance, μια συνεργασία μεταξύ της Boeing Co και της Lockheed Martin.

Ενώ ο Μπέζος είναι ο βασικός παίκτης στην εξερεύνηση του διαστήματος και κερδίζει δουλειές από την αμερικανική κυβέρνηση, έχει αποτελέσει στόχο επαναλαμβανόμενης κριτικής από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος τον έχει αναφέρει ως Jeff "Bozo". Ο Bezos κατέχει επίσης την Washington Post , το οποίο ο Τραμπ έχει στοχεύσει συχνά στις αναφορές του για fake news.

Δείτε το βίντεο:

Διάσπαση του Facebook θέλει συνιδρυτής του κολοσσού!

Διάσπαση του Facebook θέλει συνιδρυτής του κολοσσού! Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «δημιούργησε ένα Λεβιάθαν που εξαλείφει το επιχειρηματικό πνεύμα και περιορίζει την επιλογή των καταναλωτών» υποστήριξε ο Χιουζ.

Ο Κρις Χιουζ, ο ένας εκ των συνιδρυτών του Facebook, τάχθηκε σήμερα υπέρ της διάσπασης του κολοσσού στα τρία, προειδοποιώντας τον διευθύνοντα σύμβουλό του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που τον κατηγορεί ότι θυσίασε την προστασία της ιδιωτικής ζωής προς όφελος των «κλικ».

«Είναι καιρός να διαλύσουμε το Facebook» σε μικρότερα κομμάτια, διαχωρίζοντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την πρωταρχική δραστηριότητά του από τις εφαρμογές Instagram και WhatsApp, έγραψε ο Κρις Χιουζ, ο συνιδρυτής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, από το οποίο έχει αποχωρήσει, σε ένα μακροσκελές άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στους New York Times.

Το κείμενο συνοδεύεται από μία φωτογραφία όπου μπορεί να διακρίνει κανείς τους δύο άνδρες, σε νεαρή ηλικία, στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2004, τη χρονιά που ξεκίνησε το Facebook.

Ο αμερικανικός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος απέκτησε τις εφαρμογές Instagram και WhatsApp τα τελευταία χρόνια, προσελκύει 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες στο σύνολο του δικτύου του. Ο όμιλος κατέγραψε κέρδη ύψους 2,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά σκανδάλων με επίκεντρο την ακατάλληλη χρήση ιδιωτικών δεδομένων των χρηστών του, γεγονός που θα μπορούσε να του στοιχίσει ένα πολύ βαρύ πρόστιμο εκ μέρους της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Κανονικοποίησης του Εμπορίου (FTC).

Συγκεκριμένα, ο Κρις Χιουζ προτείνει το Instagram και το WhatsApp να διαχωριστούν «σύντομα» από το Facebook.

«Ακόμα και έπειτα από μια διάσπαση, το Facebook θα παρέμενε εξαιρετικά κερδοφόρο, με την επένδυση δισεκατομμυρίων στις νέες τεχνολογίες» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «το πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ενθαρρύνει τους επενδυτές» στον τομέα.

Συμπλήρωσε ότι η διάσπαση δεν θα στοίχιζε τίποτα στις αμερικανικές αρχές και θα συνέβαλε στο να προσφερθούν «υψηλότερες προδιαγραφές προστασίας της ιδιωτικής ζωής» χάρη στον ανταγωνισμό.

Αναφέρεται, εξάλλου, στο κείμενό του χωρίς υπεκφυγές στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Είναι ένας άνθρωπος. Όμως, η ίδια η ανθρώπινη φύση του οδηγεί την εξουσία του εκτός ελέγχου, τόσο προβληματική» έγραψε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Κρις Χιουζ, ο Ζούκερμπεργκ θα μπορούσε να αποφασίσει ο ίδιος να ρυθμίσει τους αλγόριθμους του Facebook για να τροποποιήσει τις παραμέτρους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

«Είμαι οργισμένος, καθώς η προτεραιότητα που έδωσε στην ανάπτυξη της εταιρείας τον έκανε να αμελήσει την ασφάλεια και την ευγένεια στον αγώνα για τα κλικ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να θεωρήσει τον Μαρκ υπεύθυνο» για αυτήν την κατάσταση.

Από την πλευρά του, το Facebook απέρριψε το κάλεσμα του Χιουζ για τον διαχωρισμό των WhatsApp και Instagram σε διαφορετικές εταιρείες.

«Το Facebook αποδέχεται ότι με την επιτυχία ακολουθεί η ανάληψη ευθυνών. Όμως, δεν μπορείς να επιβάλεις την ανάληψη ευθυνών ζητώντας τη διάσπαση μιας επιτυχημένης αμερικανικής εταιρείας» αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του Facebook Νικ Κλεγκ.

«Η λογοδοσία των τεχνολογικών εταιρειών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιμελούς εισαγωγής νέων κανόνων για το Διαδίκτυο. Αυτήν ακριβώς την έκκληση απηύθυνε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ».

Πρώην συγκάτοικος του Ζούκερμπεργκ, ο Κρις Χιουζ αποχώρησε από το Facebook το 2007 και εργάστηκε για τον προεδρικό υποψήφιο Μπαράκ Ομπάμα.

TAGS
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share