Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Βρέθηκε το «ελιξήριο της νιότης»!

Νανοσωματίδια κατά της γήρανσης!

7 Μαΐου 2019 11:07
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Βρέθηκε το «ελιξήριο της νιότης»!

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διεξάγεται ένα πείραμα, που είναι πιθανό, εκεί στο Διάστημα, να βρεθεί το «ελιξήριο της νιότης».

Tα νανοσωματίδια, μέσω μίας συγκεκριμένης μεθόδου, φαίνεται να επιδρούν κατά της γήρανσης των κυττάρων, με συνέπεια την αντιμετώπιση ασθενειών που προσβάλουν τους αστροναύτες εκτός Γης, αλλά και ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση για όσους κατοικούν στη Γη.

Το πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα δοκιμάσει τα αποτελέσματα της μικροβαρύτητας σε ζωντανά κύτταρα.

Η δοκιμή είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ισχυρά νέα αντιοξειδωτικά, μέσω των οποίων θα θεραπεύονται επιβλαβείς επιδράσεις της παρατεταμένης έκθεσης στο Διάστημα, καθώς και διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Τα νανοσωματίδια που έχουν σχεδιαστεί σε εργαστήριο, θα προστεθούν σε μια καλλιέργεια ζωντανών κυττάρων και θα διατηρηθούν σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου (80 βαθμοί F) για έξι ημέρες. Τα νανοσωματίδια αυτά έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τον τρόπο δράσης των ενζύμων σε ζωντανούς οργανισμούς και να σαρώνουν τους οργανισμούς εντοπίζοντας βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του σχεδίου, Gianni Ciofani από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, χρησιμοποιεί το περιβάλλον microgravity στο ISS για να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει την ανάπτυξη αυτής της θεωρίας.


«Αυτά τα νανοϋλικά που έχουν σχεδιαστεί χημικά στο εργαστήριό μας είναι πολύ ελπιδοφόρα για την αντιοξειδωτική τους δραστηριότητα», δήλωσε ο Ιταλός επιστήμονας.

«Τα σωματίδια μπορούν να προστατεύσουν τους οργανισμούς από τις βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. Η νανοτεχνολογία έχει ερευνηθεί στη Γη, αλλά η εφαρμογή της στο διάστημα είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο», πρόσθεσε.

Η ομάδα της Ciofani μελετά το ρόλο που διαδραματίζει η βαρύτητα στην παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), τόσο στο μοριακό όσο και στο κυτταρικό επίπεδο, αναφέρει η NASA.


Μόλις ολοκληρωθεί το εξάμηνο πείραμα, τα δείγματα θα αποθηκευτούν στους -80 βαθμούς Κελσίου (-112 βαθμοί F) και στη συνέχεια θα επιστραφούν στη Γη. Τα δείγματα θα συγκριθούν με αυτά από ένα διπλό πείραμα στη Γη, το οποίο χρησιμεύει ως έλεγχος. Μαζί, τα πειράματα είναι δυνατόν να αποκαλύψουν τα μοναδικά αποτελέσματα της μικροβαρύτητας στην ανάπτυξη της κυτταρικής καλλιέργειας.

NASA: Καινούριο παρατηρητήριο για το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα!

Η NASA θα στήσει το καινούριο της παρατηρητήριο για το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα! Το νέο παρατηρητήριο της NASA που θα στήσει κοστίζει 110 εκατομμύρια δολάρια!

Το «Τροχιακό Παρατηρητήριο Άνθρακα» (Orbiting Carbon Observatory ή OCO-3) εκτοξεύθηκε από τη Φλόριντα το Σάββατο πάνω σε ένα πύραυλο Falcon της Space X.

Το νέο παρατηρητήριο της NASA, κόστους 110 εκατομμυρίων δολαρίων, συναρμολογήθηκε από τα υπόλοιπα τμήματα ενός δορυφόρου, του OCO-2, που είχε τεθεί σε τροχιά το 2014 για τον ίδιο λόγο. Τα δεδομένα από τα δύο παρατηρητήρια θα δώσουν στους επιστήμονες μια καθαρότερη εικόνα για την κίνηση του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα.

Το OCO-2 κινείται σε ηλιο-σύγχρονη πολική τροχιά, που του επιτρέπει να παρακολουθεί μια τοποθεσία μόνο την ίδια ώρα της μέρας, ενώ το OCO-3 πάνω στον ISS θα «βλέπει» τις ίδιες τοποθεσίες σε πολλές διαφορετικές στιγμές της μέρας, κάτι πολύ χρήσιμο, καθώς π.χ. η ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο, μεταβάλλεται στην πορεία του 24ώρου. Επιπλέον, το OCO-3 θα καλύπτει μια έκταση περίπου 6.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 16 φορές μεγαλύτερη από αυτή του OCO-2.

Σήμερα οι ανθρώπινες δραστηριότητες εκπέμπουν σχεδόν 40 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, κυρίως μέσω της καύσης των ορυκτών καυσίμων. Περίπου η μισή από αυτή την ποσότητα μένει στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας σταδιακά την κλιματική αλλαγή, ενώ η υπόλοιπη απορροφάται από τα φυτά και τους ωκεανούς της Γης.

Το OCO-3 θα εγκατασταθεί έξω από το ιαπωνικό τμήμα του ISS και προβλέπεται να λειτουργήσει για τρία χρόνια, σύμφωνα με το BBC και το "Nature". Στο μέλλον και άλλα παρατηρητήρια θα προστεθούν για τη «χαρτογράφηση» του ατμοσφαιρικού διοξειδίου, όπως οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Sentinel.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share