Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

Αφιερωμένο στο Πάσχα είναι το Google Doodle! - Υπάρχουν παντού αυγά!

Μύρισε Πάσχα σήμερα στο Google!

28 Απριλίου 2019 15:50
Αφιερωμένο στο Πάσχα είναι το Google Doodle! - Υπάρχουν παντού αυγά!

Google Doodle με άρωμα Πάσχα! Η αγαπημένη μας εφαρμογή γέμισε αυγά λόγω Πάσχα!

Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού. Στον Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία.Μεταγενέστερα υιοθετήθηκε ως εορτασμός από τους Χριστιανούς αναφορικά με το θυσιαστικό θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού. Το πασχαλινό Google Doodle σήμερα μυρίζει Πάσχα! Το Doodle της Google άλλαξε κλίμα και σκόρπισε εκατοντάδες αβγά για να τιμήσει την σημερινή ημέρα.

O όρος Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό πασ'ά και το εβραϊκό πέσαχ. Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου ξένη ετυμολογία, όπως η ασσυριακή πασαχού (πραύνω) ή η αιγυπτιακή πασ' (ανάμνηση) ή πεσάχ (πλήγμα). Ορισμένοι ερευνητές ανιχνεύουν τις αρχές των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα σε χαναανιτικές γιορτές που σχετίζονται με την συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη. Άλλοι μελετητές θεωρούν ότι η ρίζα του Πάσχα βρίσκεται σε γιορτές και ιεροτελεστίες της άνοιξης της προ-ισραηλιτικής εποχής με την έννοια των ποιμένων που υποβάλλουν αίτημα στο θεό για την προστασία του κοπαδιού τους. Εντούτοις , αυτές οι υποθέσεις δεν θεωρούνται επαρκώς τεκμηριωμένες.

Google

Πάντως, η Βίβλος συσχετίζει το πέσαχ με το ρήμα πασάχ πού σημαίνει είτε χωλαίνω, είτε εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω από τη θυσία (Γ' Βασ. 18:21,26), είτε, μεταφορικά, "ξεφεύγω", "προσπερνώ", "απαλλάσσω". Το Πάσχα, είναι η προσπέραση του αγγέλου του Θεού πάνω από τα σπίτια των Ισραηλιτών, ενώ έπληττε με θάνατο τα πρωτότοκα αγόρια των σπιτιών των Αιγυπτίων.

Σύμφωνα με τις Εβραϊκές Γραφές, το Πάσχα αποτελούσε ανάμνηση της εξόδου από την δουλεία της Αιγύπτου υπό την ηγεσία του Μωυσή μέσω θεϊκής παρέμβασης. Το Πάσχα αποτελούσε οικογενειακή εορτή. Εορταζόταν νύχτα, στην πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, την 14η του μήνα Αβίβ (που ονομάστηκε Νισάν μετά την Βαβυλωνιακή εξορία) με προσφορά ενός νεαρού ζώου, χρονιάρικου, για να ευλογηθεί από το Θεό όλο το κοπάδι. Το σφάγιο ήταν αρνί ή κατσίκι, αρσενικό και αρτιμελές, δεν έπρεπε να σπάσει κανένα κόκαλο του, ενώ το αίμα του ως ένδειξη προστασίας, το έβαζαν στην είσοδο κάθε σπιτιού. Οι μετέχοντες στο δείπνο ήταν ντυμένοι, έτοιμοι για ταξίδι.

Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία. H Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την Ιουλιανή (ή Μετώνεια) Πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού

Google

Με τον όρο Ανάσταση αναφερόμαστε είτε στην εβδομάδα της Ανάστασης μέχρι το Σάββατο της Διακαινησίμου, είτε στην περίοδο των 50 ημερών που ακολουθούν την εορτή της Ανάστασης, όπου και η καλούμενη τελευταία ημέρα (αριθμητικά) Πεντηκοστή.

Η εορτή της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, λόγω της σπουδαιότητάς της, επηρεάζει το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τόσο 40 ημέρες πριν από αυτό (Μεγάλη Τεσσαρακοστή, Τριώδιο) όσο και 50 ημέρες μετά (περίοδος Πεντηκοσταρίου). Οι ακολουθίες που τελούνται τότε έχουν αρχαιοπρέπεια (ανάγονται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού όπως η αφή του Αγίου Φωτός), κατάνυξη και λαμπρότητα, και περιγράφονται λεπτομερώς στο τυπικό της Εκκλησίας.

"Ημέρα της γης": Η Google την τίμησε με ειδικό εικονίδιο!

Google

Ένα περιπλανώμενο άλμπατρος πρωταγωνιστεί στο ειδικό για την Ημέρα της Γης, Doodle της Google με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά στα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ένα περιπλανώμενο άλμπατρος, που σημειωτέον διαθέτει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από όλα τα εν ζωή πτηνά, είναι ο πρωταγωνιστής του Doodle που ετοίμασε φέτος η Google ειδικά για την Ημέρα της Γης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Google προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο όσον αφορά στα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε τη γη και τα πλάσματά της.

Έτσι, το φετινό Doodle «φιλοξενεί» 6 διαφορετικά σκίτσα του Kevin Laughlin, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στην ύπαρξη ενός ευρέος φάσματος οργανισμών από όλο τον κόσμο, που όλα είχαν μια πρόσθετη μοναδική ποιότητα ή γήινη υπεροχή».

Για την ιστορία, η «Ημέρα της Γης» καθιερώθηκε το 1970 από τις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ύστερα από πρόταση του ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελ σε συνέδριο της UNESCO, στο Σαν Φρανσίσκο το 1969. Πενήντα χρόνια μετά, ο ΟΗΕ όρισε τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Ο συντονισμός αυτής παγκοσμίως φέρει την υπογραφή του Earth Day Network.

Google

TAGS
 

TECH

Ροή ειδήσεων

Share