Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Γερμανία: Διαφανή ανθρώπινα όργανα δημιούργησαν οι επιστήμονες!

Ποια η «χρησιμότητά» τους;

25 Απριλίου 2019 09:22
 Γερμανία: Διαφανή ανθρώπινα όργανα δημιούργησαν οι επιστήμονες!

Επιστήμονες στη Γερμανία δημιούργησαν διαφανή όργανα πειραματόζωων και ανθρώπων, στα οποία φαίνονται οι ιστοί στο εσωτερικό.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει μελλοντικά τη βιοεκτύπωση οργάνων του σώματος για μεταμόσχευση.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Αλί Ερτούρκ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου, ανέπτυξαν μια καινοτόμο τεχνική που χρησιμοποιεί ένα οργανικό διαλύτη για να κάνει διαφανή τα όργανα.

Στη συνέχεια το όργανο σαρώνεται από λέιζερ σε μικροσκόπιο, ώστε να αποτυπωθεί λεπτομερειακά η εσωτερική δομή του (αιμοφόρα κύτταρα, θέσεις κυττάρων κ.α.)

Με αυτό το «χάρτη» ως οδηγό, οι ερευνητές εκτύπωσαν τρισδιάστατα αρχικά το σκελετό του οργάνου και μετά πρόσθεσαν στο όργανο τα βλαστικά κύτταρα στις κατάλληλες θέσεις, ώστε αυτό να είναι λειτουργικό.

«Τώρα πια μπορούμε να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται το κάθε κύτταρο μέσα στα διαφανή ανθρώπινα όργανα. Και μετά είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε επακριβώς το ίδιο όργανο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης, έτσι ώστε να παράγουμε ένα πραγματικό λειτουργικό όργανο. Συνεπώς, για πρώτη φορά, είμαστε πολύ πιο κοντά σε ένα πραγματικό ανθρώπινο όργανο», δήλωσε ο Ερτούρκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η ερευνητική ομάδα του Τουρκο-γερμανού επιστήμονα σχεδιάζει να αρχίσει τη δημιουργία ενός βιοεκτυπωμένου παγκρέατος σε δύο έως τρία χρόνια και ενός νεφρού σε πέντε έως έξι.

Υπάρχουν όργανα στο σώμα μας που μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά!

Άχρηστα" όργανα - Τα μέρη του σώματος που μπορείτε να ζήσετε χωρίς
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς πολλά όργανα του σώματος τους. Πνεύμονες, μάτια, νεφρά: από ότι φαίνεται ότι δεν τα χρειαζόμαστε τελικά! Δεν είναι έτσι ακριβώς βέβαια αλλά μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς πολλά σημαντικά όργανα. Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς τα μάτια; Ή να ζείτε χωρίς αναπαραγωγικά όργανα; Από ότι φαίνεται, είναι δυνατόν. 10 σημάδια ότι τα νεφρά σας «κραυγάζουν» για βοήθεια

"Άχρηστα" όργανα - Χοληδόχος κύστη


Αυτό το μικρό όργανο αποθηκεύει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ και η οποία βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τα λιπαρά τρόφιμα.

Άχρηστα" όργανα - Χοληδόχος κύστη


Είναι σημαντική για την πέψη, αλλά η χοληδόχος κύστη δεν είναι 100% απαραίτητη. Τα έντερα επαρκούν μέχρι ενός σημείου για τη δουλειά αυτή και γλυτώνουμε και από τη δυσάρεστη πιθανότητα της χολολιθίασης.

"Άχρηστα" όργανα - Σπλήνας


Ο σπλήνας αποτελείται από λεμφικό ιστό και φαγοκύτταρα και συμμετέχει στη μη ειδική και ειδική άμυνα του οργανισμού. Παράγοντας ουσίες, όπως οι οψωνίνες, βοηθά στην απομάκρυνση των μικροβίων από την κυκλοφορία. Αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού, η σπλήνα αρχίζει να καταστρέφει τα επιβλαβή κύτταρα στον οργανισμό.

Άχρηστα" όργανα - Σκωληκοειδής απόφυση
Το όργανο παράγει ανοσοσφαιρίνες, οι οποίες βοηθούν σε κάποιες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Άχρηστα" όργανα - Σκωληκοειδής απόφυση
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα όργανα τα οποία παράγουν παρόμοια αντισώματα. Σε περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας, η απόφυση αφαιρείται καθώς η επέμβαση αυτή δεν προκαλεί διαταραχή στην άμυνα του οργανισμού.

"Άχρηστα" όργανα - Νεφροί
Νεφροί: αυτά τα παράξενα σε σχήμα όργανα απομακρύνουν τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

"Άχρηστα" όργανα - Πνεύμονες
Οι πνεύμονες είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Στην πραγματικότητα, η επιφάνεια των πνευμόνων έχει το ίδιο μέγεθος με ένα γήπεδο τένις.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share