Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Απίστευτο! Συσκευή παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από… χιονόπτωση! (Video)

Τεράστια εξέλιξη!

17 Απριλίου 2019 11:19
Απίστευτο! Συσκευή παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από… χιονόπτωση! (Video)

Απίστευτη εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας αφού δημιουργήθηκε συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από χιονόπτωση!

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο συσκευή που δημιουργεί ηλεκτρισμό από την πτώση του χιονιού.

Η συσκευή, που καθιστά περιττές τις μπαταρίες, είναι φθηνή, μικρή, λεπτή και εύκαμπτη σαν φύλλο πλαστικού, ενώ προορίζεται κυρίως για απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος 'Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενεργειακής νανοτεχνολογίας Nano Energy, ονόμασαν τη συσκευή «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια με βάση το χιόνι» (TENG).

Η συσκευή, που παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή, μπορεί να παράγει 0,2 mW (μιλιβάτ), ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το χιόνι απελευθερώνει ηλεκτρόνια
Το χιόνι είναι θετικά φορτισμένο και απελευθερώνει ηλεκτρόνια.

Η σιλικόνη της συσκευής, από την άλλη, είναι αρνητικά φορτισμένη. Όταν το χιόνι έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της σιλικόνης, δημιουργείται ηλεκτρισμός.

Οι ερευνητές δοκίμασαν μια μεγάλη γκάμα υλικών και κατέληξαν ότι η σιλικόνη είναι η καλύτερη για να παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό, όταν «συναντιέται» με το χιόνι που πέφτει πάνω της.

Με δεδομένο ότι περίπου το 30% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται με χιόνι το χειμώνα, μια εποχή κατά την οποία τα ηλιακά πάνελ συχνά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, η νέα συσκευή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτά, ώστε να βελτιώσει την απόδοση τους κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδίως όταν χιονίζει.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε χιονοδρομικά κέντρα και σε άλλα χειμερινά σπορ, καθώς επίσης για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς φορετών συσκευών χειρός για χειμερινούς αθλητές και άλλους.

Δείτε το βίντεο:

Απίστευτο: Κάθε συναλλαγή με bitcoin καταναλώνει το… ρεύμα ενός νοικοκυριού τον μήνα!

Η χρήση του Bitcoin καταναλώνει ολοένα περισσότερο ηλεκτρισμό διεθνώς, κάθε χρόνο, με μια νέα μελέτη να υπολογίζει ότι οι… ενεργειακές ανάγκες του κρυπτονομίσματος έως το 2018 θα φτάσουν τα 7,7 γιγαβάτ.

Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος στην Αυστρία ή στο 0,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Η δημιουργία του διάσημου εικονικού νομίσματος και οι συναλλαγές σε αυτό γίνονται μέσα από μεγάλα δίκτυα υπολογιστών, που έχουν συνεχώς μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Ολλανδός Άλεξ ντε Βρις της PwC, ειδικός στην τεχνολογία blockchain (η οποία βρίσκεται πίσω από το Bitcoin) και ιδρυτής του ιστολογίου Digiconomist που ενημερώνει τους χρήστες κρυπτονομισμάτων, εκτιμά πως μια μόνο συναλλαγή με Bitcoin χρησιμοποιεί τόσο ηλεκτρικό ρεύμα όσο ένα μέσο νοικοκυριό μέσα σε ένα μήνα.

Θεωρεί πιθανό ότι αν η τιμή του Bitcoin συνεχίσει να ανεβαίνει την «ανηφόρα», το δίκτυο υπολογιστών που στηρίζει το κρυπτονόμισμα, θα φθάσει να «τρώει» το 5% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού, «πράγμα πάρα πολύ άσχημο», όπως προειδοποιεί.

Γιατί το Bitcoin είναι τόσο ενεργοβόρο;

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα «μεταξύ ομοτίμων» (peer-to-peer), το οποίο δεν ρυθμίζεται από κάποια κεντρική Αρχή, π.χ. κεντρική τράπεζα. Οι ίδιοι οι χρήστες του Bitcoin καταγράφουν τις συναλλαγές τους και βεβαιώνουν ο ένας τον άλλο για το ποιος κατέχει τι, διατηρώντας ένα κοινό ψηφιακό αρχείο.

Αυτό εξαρτάται από υπολογιστές διάσπαρτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι βάζουν μια «χρονοσφραγίδα» στην αλυσίδα των διαδοχικών συναλλαγών, έτσι ώστε να εμποδίζουν να πραγματοποιηθούν διπλές συναλλαγές με το ίδιο νόμισμα.

Όπως επιτάσσει η τεχνολογία blockchain, οι υπολογιστές στο δίκτυο του Bitcoin πραγματοποιούν συνεχείς μαθηματικούς υπολογισμούς και ανταγωνίζονται μεταξύ τους προκειμένου να έχουν την ευκαιρία, μία φορά κάθε δέκα λεπτά, να είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν το επόμενο «μπλοκ» στην αλυσίδα των συναλλαγών.

Ο χρήστης του υπολογιστή που κερδίζει, έχοντας λύσει πρώτος το μαθηματικό πρόβλημα, επιβραβεύεται με 12,5 νέα κρυπτονομίσματα (αξίας περίπου 104.000 δολαρίων σήμερα), μια διαδικασία γνωστή ως «εξόρυξη» του Bitcoin.

Οι χρήστες προσθέτουν συνεχώς νέους υπολογιστές και επεκτείνουν την υπολογιστική ισχύ τους, άρα και τις ενεργειακές ανάγκες τους, προκειμένου να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια «πίτα» και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητές τους να «εξορύξουν» νέα κρυπτονομίσματα.

Μάλιστα, ο ντε Βρις προειδοποιεί ότι το Bitcoin μελλοντικά θα γίνει τόσο δαπανηρό λόγω των μεγάλων ενεργειακών αναγκών του, που μπορεί να πάψει να είναι κερδοφόρο.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share