Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

NASA: Εκτοξεύσεις διαστημικών σκαφών και πυραύλων σήμερα στο διάστημα!

"Γεμάτη" η μέρα στη NASA!

4 Απριλίου 2019 09:09
NASA: Εκτοξεύσεις διαστημικών σκαφών και πυραύλων σήμερα στο διάστημα!

Μεγάλη θα είναι η μέρα στη NASA αφού θα πραγματοποιηθούν εκτοξεύσεις διαστημικών σκαφών και πυραύλων στο διάστημα!

Η άφιξη του ισραηλινού σκάφους Beresheet σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, η δεύτερη κοντινή διέλευση από τον Ήλιο του αμερικανικού σκάφους Parker Solar Probe, καθώς και ο «βομβαρδισμός» του αστεροειδούς Ριούγκου από το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2. Δείτε ακόμα: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πήγαμε ξανά στη Σελήνη!

Η διαστημική μέρα ξεκινά με την εκτόξευση (στις 14:00 ώρα Ελλάδας) από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos του μη επανδρωμένου μεταγωγικού Progress 72 από το διαστημοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Το σκάφος θα μεταφέρει τρεις τόνους εφοδίων (τρόφιμα, καύσιμα, εξοπλισμό κ.α.) στην αποστολή 59 που σήμερα βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Μετά από μόνο τρεις ώρες ταξίδι, το Progress 72 αναμένεται να «δέσει» στο ρωσικό τμήμα του ISS γύρω στις 17:25 ώρα Ελλάδας.

Nasa: Live η 1η «βόλτα» των αστροναυτών του ISS στο διάστημα για το 2019!(video)

Λίγο πριν (στις 17:15 ώρα Ελλάδας) και αν όλα έχουν πάει καλά, το μικρό ρομποτικό ισραηλινό σκάφος Beresheet (Γένεσις), που είχε εκτοξευθεί στις 21 Φεβρουαρίου, θα κάνει με τις μηχανές του τον κατάλληλο ελιγμό διάρκειας έξι λεπτών, ώστε να μειώσει την ταχύτητα του από 8.500 σε 7.500 χιλιόμετρα την ώρα και θα εισέλθει σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη, που θα το φέρει για λίγες μέρες να κινείται σε απόσταση 500 έως 10.000 χιλιομέτρων από το φεγγάρι.

Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα, προκειμένου στις 11 Απριλίου το σκάφος ύψους ενάμισι μέτρου να επιχειρήσει αυτόνομη προσελήνωση, την πρώτη από μη αμιγώς κρατικό διαστημικό φορέα (τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SpaceIL και τη δημόσια αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries). Αυτό θα καταστήσει το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα έχει «πατήσει» στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία και την Κίνα.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 19:30 ώρα Ελλάδας, θα εκτοξευθεί από την ευρωπαϊκή Arianspace ένας πύραυλος Σογιούζ, που θα θέσει σε τροχιά τέσσερις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους της εταιρείας SES.

Να σας θυμίσουμε: NASA: Ανακάλυψε πιθανότατα έναν δεύτερο τεράστιο κρατήρα πρόσκρουσης κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας!

Κάποια στιγμή εξάλλου μέσα στην Πέμπτη το σκάφος Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) θα «αγγίξει» ξανά τον Ήλιο, φθάνοντας στο περιήλιο της τροχιάς του και κάνοντας τη δεύτερη κοντινή διέλευσή του από το άστρο μας. Το σκάφος επιβίωσε από την πρώτη του τολμηρή απόπειρα να περάσει μέσα από τις εξωτερικές περιοχές της ηλιακής ατμόσφαιρας πέρυσι το Νοέμβριο. Συνολικά έχει προγραμματισθεί να κάνει 24 τέτοιες κοντινές διελεύσεις τα επόμενα χρόνια, μελετώντας για πρώτη φορά τον Ήλιο από τόσο κοντά.

Τέλος, οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βράδυ της Πέμπτης (στις 04:00 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής), σύμφωνα με το Space.com, το σκάφος Hayabusa 2 της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Ριούγκου, θα εκτοξεύσει από απόσταση 500 μέτρων ένα βλήμα στην επιφάνεια του.
Στόχος του «βομβαρδισμού» είναι να δημιουργήσει ένα μικρό κρατήρα, όπου στη συνέχεια το σκάφος θα προσεδαφιστεί για να μελετήσει την περιοχή και να συλλέξει δείγμα για ανάλυση στη Γη. Το κόστους 150 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος, που εκτοξεύθηκε το Δεκέμβριο του 2014, έχει ήδη στείλει τρία μικρά ρόβερ παρατήρησης πάνω στον αστεροειδή, ενώ τον έχει ήδη αγγίξει μια φορά για να πάρει ένα πρώτο δείγμα.

NASA: Γιατί ακύρωσε το πρώτο γυναικείο περίπατο;

Τα σχέδια της NASA για έναν «αποκλειστικά γυναικείο» διαστημικό περίπατο ναυάγησαν κακήν κακώς, και ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ήταν η έλλειψη διαστημικών στολών στο σωστό νούμερο για τις συμμετέχουσες της αποστολής!

Στις αρχές Μαρτίου, η NASA είχε ανακοινώσει ότι η Christina Koch και η Anne McClain θα συμμετείχαν σε μια αποστολή στις 29 Μαρτίου, κατά την οποία θα περπατούσαν έξω από τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) για να εγκαταστήσουν καινούργιες μπαταρίες. Αυτό που θα έκανε ξεχωριστή την συγκεκριμένη αποστολή ήταν το φύλο των μελών της, αφού στο παρελθόν οι διαστημικοί περίπατοι εκτελούνταν από αποκλειστικά ανδρικές ομάδες ή ομάδες μικτής σύνθεσης.

Σε χθεσινή ανακοίνωση όμως που εξέδωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, αναφερόταν ότι το αρχικό σχέδιο άλλαξε «εν μέρει λόγω της έλλειψης εξοπλισμού». Όπως επισημαίνεται, «η αστροναύτης McClain διαπίστωσε κατά τον πρώτο της διαστημικό περίπατο ότι η διάταξη "σκληρού άνω κορμού" (γνωστή ως HUT) μεσαίου μεγέθους - ουσιαστικά η μπλούζα της στολής - είναι εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στο σώμα της».



Δυστυχώς, μέχρι την επόμενη Παρασκευή μπορεί να κατασκευαστεί μόνο ένα τέτοιο «γιλέκο», αναφέρει η NASA στην ανακοίνωσή της, και αυτό τελικά θα το φορέσει η Koch.

Την περασμένη εβδομάδα η McClain έγινε η 13η γυναίκα που έλαβε μέρος σε αποστολή διαστημικού περιπάτου. Στο τέλος της εβδομάδας, η συνάδελφός της, Christina Koch, θα γίνει η 14η, ενώ η McClain θα χρειαστεί να περιμένει ακόμα δέκα μέρες για να περπατήσει ξανά έξω από τον διαστημικό σταθμό με θέα... το σύμπαν.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη γυναίκα που εκτέλεσε διαστημικό περίπατο ήταν η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, πριν από 35 χρόνια. Έκτοτε, πάνω από 500 άτομα έχουν ταξιδέψει στο διάστημα, αλλά μόλις το 11% από αυτά υπήρξαν γυναίκες. Ωστόσο η αναλογία αυτή αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον. Εξάλλου, η Koch και η MacClain είναι απόφοιτες της «τάξης» του 2013 της NASA, που αποτελούνταν κατά το ήμισυ από γυναίκες.

Δείτε περισσότερες ειδήσεις τεχνολογίας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share