Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απίστευτο! Γονιδίωμα έμβιου οργανισμού δημιούργησε υπολογιστής!

Η τεχνολογία συμβάλλει στον τομέα της υγείας!

3 Απριλίου 2019 11:21
Απίστευτο! Γονιδίωμα έμβιου οργανισμού δημιούργησε υπολογιστής!

Σημαντική πρόοδος έχει σημειώσει η τεχνολογία και επηρεάζει με αυτόν τον τρόπο τον τομέα της υγείας! Γονιδίωμα έμβιου οργανισμού κατάφερε να δημιουργήσει υπολογιστής εξ ολοκλήρου! Στην Ελβετία παρουσίασαν οι επιστήμονες το γονιδίωμα!

Παρόλο όμως που το γονιδίωμα του οργανισμού με την ονομασία C.ethensis-2.0 παρήχθη με τη μορφή ενός πολύ μεγάλου μορίου DNA, ο ίδιος ο μικροοργανισμός δεν υπάρχει ακόμη.

Παρά ταύτα, η βάση δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ, στην οποία είναι αποθηκευμένα όλα τα γονιδιώματα των γνωστών έμβιων οργανισμών του κόσμου, περιλαμβάνει πλέον και το γονιδίωμα του Caulobacter ethensis-2.0.

Δείτε ακόμα: Η πρώτη συσκευή που «διαβάζει» την ανθρώπινη σκέψη είναι γεγονός! (Video)

Το εν λόγω συνθετικό γονιδίωμα βασίζεται στο γονιδίωμα ενός καλά μελετημένου και αβλαβούς βακτηρίου του γλυκού νερού, του Caulobacter crescentus, που συναντάται σε πηγές, ποτάμια και λίμνες όλου του κόσμου, χωρίς να είναι παθογόνο. Το γονιδίωμα του περιέχει 4.000 γονίδια και από αυτά μόνο τα 680 είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση του (τουλάχιστον σε συνθήκες εργαστηρίου).

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης (ΕΤΗ), με επικεφαλής τον καθηγητή πειραματικής βιολογίας συστημάτων Μπιτ Κρίστεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρησιμοποίησαν αυτά τα 680 απολύτως ζωτικά γονίδια του Caulobacter crescentus ως αφετηρία για να συνθέσουν στη συνέχεια εξ αρχής το γονιδίωμα ενός άλλου μικροοργανισμού, με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου υπολογιστή που ανέπτυξαν οι ίδιοι.

Το νέο γονιδίωμα του Caulobacter ethensis-2.0 συνδυάζει το αρχικό γονιδίωμα του Caulobacter crescentus με τμήματα ενός νέου τεχνητού γονιδιώματος. Η όλη διαδικασία απαίτησε ένα έτος περίπου και είχε κόστος μόνο 120.000 ελβετικών φράγκων, έναντι δέκα ετών και κόστους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για να δημιουργηθεί το πρώτο βακτηριακό γονιδίωμα από τον Αμερικανό πρωτοπόρο Κρεγκ Βέντερ πριν 11 χρόνια.

Δείτε ένα ενδιαφέρον άρθρο: ΟΟΣΑ: Τι έδειξε η έκθεση για τις ψηφιακές δεξιότητες των ενηλίκων!

«Μέσω του αλγόριθμου μας ξαναγράψαμε τελείως το γονιδίωμα (σ.σ. του Caulobacter crescentus) σε μια νέα αλληλουχία γραμμάτων DNA, που δε μοιάζει πλέον καθόλου με την αρχική αλληλουχία, αν και η βιολογική λειτουργία σε επίπεδο πρωτεϊνών παραμένει η ίδια», δήλωσε ο Κρίστεν. «Πιστεύουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να παράγουμε λειτουργικά βακτηριακά κύτταρα από ένα τέτοιο γονιδίωμα», πρόσθεσε.

Κάτι τέτοιο θα ανοίξει το δρόμο για την μελλοντική αξιοποίηση των συνθετικών μικροοργανισμών σε μια πληθώρα εφαρμογών βιοτεχνολογίας, π.χ. για την παραγωγή πολύπλοκων φαρμακευτικών μορίων, βιταμινών, εμβολίων DNA κ.α.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα καταστεί εφικτό να παραχθεί το πρώτο συνθετικό βακτήριο με πλήρως τεχνητό γονιδίωμα. Ο Κρίστεν τόνισε ότι «όσο πολλά υποσχόμενη είναι μια τέτοια έρευνα και όσες δυνητικές εφαρμογές έχει, απαιτείται επίσης μια βαθιά συζήτηση στην κοινωνία για τους στόχους αυτής της τεχνολογίας και ταυτόχρονα για το πώς θα αποφευχθούν οι καταχρήσεις της»

Ποιος να το φανταζόταν! - Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή «γνωρίζει» τι φύλο είσαι!

Ευχάριστα νέα: Επιτυχής ρομποτική παγκρεατοσπληνεκτομή

Συγκεκριμένα, ασθενής 75 ετών με βαρύ καρδιολογικό ιστορικό διεγνώσθη με μία μάζα στο σώμα του παγκρέατος και υπεβλήθη σε ρομποτική παγκρεατοσπληνεκτομή με το σύστημα DaVinci Xi. Η μετεγχειρητική του πορεία ήταν πολύ καλή και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την τέταρτη (4η) μετεγχειρητική ημέρα.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων του ΥΓΕΙΑ υπό την διεύθυνση του χειρουργού Γεωργίου Τζίμα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη θεραπεία ασθενών με νεοπλάσματα του παγκρέατος.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων του ΥΓΕΙΑ, κ. Γ. Τζίμας σχολίασε: «H ρομποτική πλατφόρμα DaVinci Xi προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια και δυνατότητα λεπτών χειρισμών ακόμα και σε ιδιαίτερα απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι η χειρουργική του παγκρέατος. Τα αποτελέσματα της βιοψίας δείχνουν ένα ογκολογικό αποτέλεσμα ισάξιο με αυτό του ανοιχτού χειρουργείου, με ταχύτερη όμως επάνοδο στην καθημερινότητα, μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερο περιεγχειρητικό stress.

Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για επιλεγμένη ομάδα ασθενών, ενώ στα άμεσα σχέδια του Τμήματος είναι να επεκταθεί και σε πιο πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι οι παγκρεατικοδωδεκαδακτυλεκτομές (επεμβάσεις Whipple’s) και οι ηπατεκτομές σε συνεργασία με το Τμήμα Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων του Carolinas Medical Center, κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική».

Διαβάστε περισσότερα θέματα τεχνολογίας στο Athensmagazine.gr.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share