Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ καλεί τις κυβερνήσεις να γίνουν πιο αυστηρές ρυθμίσεις στο διαδίκτυο!

Με ανοιχτή επιστολή ζειτά πιο ενεργό ρόλο στο διαδίκτυο!

31 Μαρτίου 2019 11:44
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ καλεί τις κυβερνήσεις να γίνουν πιο αυστηρές ρυθμίσεις στο διαδίκτυο!

Την ώρα που το Facebook δέχεται κατηγορίες ότι δεν προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών του, αλλά και ότι δεν «αστυνομεύει» επαρκώς το τι δημοσιεύεται- ιδιαίτερα μετά τη ζωντανή μετάδοση του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία- ο Ζούκερμπεργκ ζητά «να αναθεωρηθούν οι κανόνες για το ίντερνετ, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ό,τι καλύτερο αυτό διαθέτει, την ελευθερία των ανθρώπων να εκφράζονται και των επιχειρηματιών να δημιουργούν νέα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα να προστατεύσουμε την κοινωνία από ευρύτερα κακά».


Στην επιστολή του, ο δημιουργός του Facebook αναφέρει ότι η ευθύνη για τον έλεγχο του επιβλαβούς περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για να αφεθεί μόνο στις ίδιες τις εταιρείες και ζητά χείρα βοηθείας από τις δημόσιες υπηρεσίες. Προτείνει νέες νομοθεσίες σε τέσσερις κυρίως τομείς: έλεγχος και αφαίρεση του επιβλαβούς περιεχομένου, διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών και των πολιτικών διαφημίσεων (π.χ. να είναι σαφές ποιος χρηματοδοτεί κάθε προεκλογική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), προστασία της ιδιωτικότητας και φορητότητα των δεδομένων των χρηστών.

Να σας θυμήσουμε το Mακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Ολοένα και αυξάνονται οι νεκροί!- Νέα σοκαριστικά στοιχεία για την τραγωδία!

Οι νέοι κανόνες πρέπει να είναι υποχρεωτικά ίδιοι για όλες τις εταιρείες τεχνολογίας και τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τονίζει, ώστε να εμποδιστεί η μετάδοση επιβλαβούς περιεχομένου από τη μία στην άλλη. Έτσι, όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να εφαρμόζουν κοινούς κανόνες, τους οποίους θα επιβάλουν τρίτοι, δηλαδή οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές-εποπτικές αρχές. Παράλληλα προτείνει κάθε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας να δημοσιεύει ανά τρίμηνο μια έκθεση διαφάνειας και λογοδοσίας, μαζί με την αντίστοιχη για τα οικονομικά αποτελέσματα της.

Τέλος ο Ζούκερμπεργκ, ζητά περισσότερες χώρες να υιοθετήσουν κανονισμούς όπως ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι και να υπάρξει διεθνής συμφωνία για εναρμόνιση αυτών των κανονισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Nέο σκάνδαλο για το Facebook: Πρόσβαση σε 600.000.000 κωδικούς χρηστών είχαν οι υπάλληλοι!

Οι κωδικοί πρόσβασης («passwords») είχαν αποθηκευτεί σε μορφή... plain text -δηλαδή, σε μορφή που δεν ήταν κρυπτογραφημένη, αλλά εύκολα αναγνώσιμη από 20.000 υπαλλήλους του Facebook.
Αντιμέτωπο με ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο, που αφορά στα προσωπικά δεδομένα όσων το χρησιμοποιούν, φαίνεται πως βρίσκεται το Facebook, καθώς η εταιρεία αναγκάστηκε να παραδεχτεί σήμερα ότι είχε αποθηκεύσει εκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης χρηστών σε μορφή... plain text -δηλαδή, σε μορφή που δεν ήταν κρυπτογραφημένη, αλλά εύκολα αναγνώσιμη από τους υπαλλήλους του.

Η αρχή των αποκαλύψεων έγινε, όταν ένας ερευνητής ασφάλειας δημοσίευσε το θέμα στο Διαδίκτυο. Εντούτοις, το Facebook λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι υπάλληλοι είχαν καταχραστεί την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.

Σας θυμήζουμε ότι το Facebook πρόσφατα είχε ένα μεγάλο μπλακ άουτ και ήταν το χειρότερο τεχνικό πρόβλημα στην ιστορία της πλατφόρμας!

Η εταιρεία λέει ότι οι κωδικοί πρόσβασης αποθηκεύτηκαν σε εσωτερικούς διακομιστές της εταιρείας, χωρίς να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση οποιοιδήποτε τρίτοι. Ωστόσο, το περιστατικό αποκαλύπτει μια τεράστια αβλεψία -μία ακόμα- του Facebook, που έρχεται να προστεθεί στα σκάνδαλα των τελευταίων δύο ετών.

Σύμφωνα με το μπλογκ KrebsOnSecurity, από 200.000.000 έως και 600.000.000 κωδικοί χρήστων του Facebook μπορεί να έχουν αποθηκευτεί σε μορφή plain text και να είναι έτσι προσβάσιμοι σε 20.000 υπαλλήλους της εταιρείας.

Το Facebook πάντως δεν δίνει συγκεκριμένο αριθμό, ωστόσο αναφέρει ότι θα ειδοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής Facebook Lite (η εφαρμογή του Facebook στις αναδυόμενες αγορές), δεκάδες εκατομμύρια χρηστών της στάνταρ εφαρμογής, καθώς και δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Instagram.

Σύμφωνα με την βέλτιστη πρακτική ασφαλείας, οι εταιρείες διατηρούν τα στοιχεία πρόσβασης των χρηστών στις υπηρεσίες τους σε κρυπτογραφημένη μορφή, έτσι ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα ακόμα και από τις ίδιες. Όμως, στο Facebook, όπως αποδεικνύεται (και παραδέχεται) τα στοιχεία αυτά αποθηκεύονταν σε απλό κείμενο, γεγονός που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε είχε πρόσβαση σε αυτό το αρχείο, θα μπορούσε να τα διαβάσει και να τα χρησιμοποιήσει.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share