Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μία σπάνια φωτογραφία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την Σελήνη!

8 χρόνια προσπάθειας!

28 Μαρτίου 2019 16:32
Μία σπάνια φωτογραφία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την Σελήνη!

Ένας ερασιτέχνης φωτογράφος προσπαθούσε 8 χρόνια για να πετύχει αυτή την φωτογραφία! Η σπάνια φωτογραφία είναι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπροστά από την Σελήνη!

Ο Αυστραλός, που ασχολείται ερασιτεχνικά με την αστρονομία, κατάφερε να αποτυπώσει σε φωτογραφία την πορεία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μπροστά από τη Σελήνη. «Είναι μία από τις φωτογραφίες που αποτελούν στόχο ζωής. Είδα κάποιον να το κάνει πριν από πολλά, πολλά χρόνια και σκέφτηκα ότι θα μου άρεσε να το πετύχω κι εγώ. Μου πήρε περίπου 8 χρόνια. Είναι κάτι παρόμοιο με την απόλυτη έκλειψη», δήλωσε ο Λόουσον στον Guardian.

Δείτε ένα μαγικό φαινόμενο από την υπερ-πανσέληνος και έκλειψη, μια απίστευτη εικόνα!

Ο άνδρας που από παιδί ασχολείται με την αστρονομία και τη φωτογραφία, τα κατάφερε τελικά στις 14 Μαρτίου. Ηταν η ημέρα που φωτογράφισε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να περνά ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη, με τον ιδανικό φωτισμό, χρησιμοποιώντας μια απλή φωτογραφική μηχανή και ένα τηλεσκόπιο των 500 δολαρίων.

«Πρέπει να είσαι ακριβώς στο σωστό πέρασμα. Ηταν τέλειο. Αλλά έπρεπε να περιμένω 8 χρόνια για να συμβεί», δήλωσε ο Λόουσον. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει μήκος 100 μ. και πλάτος 72 μέτρα. Κινείται σε τροχιά 300-435 χλμ. πάνω από τη Γη, σε ταχύτητα 27.600 χλμ./ ώρα, κάτι που δυσκολεύει όσους θέλουν να τον φωτογραφήσουν, σημειώνει ο Guardian. Πιο απλά, όταν κάποιος κοιτάζει από τη Γη, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνά από τη Σελήνη μόλις σε 0,3 δευτερόλεπτα.

Ποιοι θα είναι οι διαστημικοί σταθμοί που ετοιμάζονται για τα επόμενα χρόνια γύρω από τη Γη και τη Σελήνη!

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη με σπόρο που βλάστησε στη Σελήνη!

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Η Σελήνη βρίσκεται στη μέση της γήινης ατμόσφαιρας!

Ουσιαστικά η Σελήνη βρίσκεται στη μέση της γήινης ατμόσφαιρας, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Το εξωτερικό μέρος της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας εκτείνεται αρκετά πέρα από το φεγγάρι, σχεδόν στη διπλάσια απόσταση Γης-Σελήνης, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι μια νέα ανάλυση παλαιότερων παρατηρήσεων του ευρω-αμερικανικού ηλιακού παρατηρητηρίου SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) δείχνει ότι το αέριο στρώμα που τυλίγει τη Γη, φθάνει σε απόσταση έως 630.000 χιλιομέτρων ή περίπου 50 φορές όσο η διάμετρος του πλανήτη μας.

«Ουσιαστικά η Σελήνη κινείται διαμέσου της ατμόσφαιρας της Γης. Δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει αυτό, εωσότου 'ξεσκονίσαμε' παρατηρήσεις που είχαν γίνει πριν δύο δεκαετίες από τη διαστημοσυσκευή SOHO», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ίγκορ Μπαλιούκιν του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσίας.

Στην εξώσφαιρα, εκεί όπου η γήινη ατμόσφαιρα αναμιγνύεται με το διάστημα, υπάρχει ένα νέφος ατόμων υδρογόνου που λέγεται γεωκορώνα. Το όργανο SWAN του SOHO ανίχνευσε την «υπογραφή» του υδρογόνου και αποκάλυψε ότι τελικά η ατμόσφαιρα, αν και πολύ αραιή, φθάνει αρκετά πέρα από το φεγγάρι.

Το πρώτο τηλεσκόπιο στη Σελήνη, που είχε τοποθετηθεί από τους αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 16» το 1972, είχε τραβήξει μια εικόνα της γεωκορώνας που περιβάλλει τη Γη και λάμπει στο υπεριώδες φως. Όμως τότε δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι το φεγγάρι στην πραγματικότητα βρίσκεται μέσα στη γεωκορώνα.

Ο Ήλιος αλληλεπιδρά με τα άτομα υδρογόνου μέσω ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος του υπεριώδους φωτός (γνωστού ως Lyman-alpha), το οποίο τα εν λόγω άτομα μπορούν τόσο να απορροφήσουν όσο και να εκπέμψουν. Επειδή αυτό το είδος φωτός απορροφάται από τη γήινη ατμόσφαιρα, μπορεί να είναι ορατό μόνο από το διάστημα.

Το SOHO μπορεί να «πιάσει» το φως Lyman-alpha από τη γεωκορώνα. Οι μετρήσεις του δείχνουν ότι σε απόσταση 60.000 χιλιομέτρων από τη Γη υπάρχει μια πυκνότητα 70 ατόμων υδρογόνου ανά κυβικό εκατοστό, ενώ στην απόσταση της Σελήνης μόνο 0,2 άτομα/κυβικό εκατοστό.

Τα σωματίδια αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν συνιστούν κάποια απειλή για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι. Όμως η γεωκορώνα της Γης, δηλαδή αυτό το αραιό νέφος υδρογόνου, μπορεί να δημιουργήσει παρεμβολές σε μελλοντικές αστρονομικές παρατηρήσεις που μπορεί να γίνουν από την επιφάνεια της Σελήνης ή από δορυφορικό τηλεσκόπιο κοντά σε αυτήν.

Διαβάστε περισσότερα θέματα τεχνολογίας στο Athensmagazine.gr.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share