Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μια μέρα με τους επιστήμονες του μέλλοντος!

27 Μαρτίου 2019 16:39
Μια μέρα με τους επιστήμονες του μέλλοντος!

Πόσες ιστορίες για τον ουρανό, τα άστρα και το διάστημα μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα μικρό κεφαλάκι; Κάπως έτσι σκεφτόμουν όταν η 2χρονη κόρη μου μού ζητούσε να της διαβάσω παιδικά βιβλία για τον ήλιο και τους πλανήτες με εκείνη να κοιτάζει σαν μαγεμένη τις τρισδιάστατες εικόνες και να δείχνει με το μικρό της δαχτυλάκι τις μεγάλες φωτογραφίες.

Και ξέρετε κάτι; Το πάθος της Ελένης μου για το σύμπαν και το ηλιακό σύστημα όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά φούντωσε με τα χρόνια με εκείνη να πωρώνεται και να κυνηγά με πάθος κάθετί που είχε να κάνει με την αστρονομία και το απέραντο διάστημα! Λόγικό λοιπόν ήταν να έρθει στα 11 της και να μου πει πως θέλει να λάβει μέρος στον φετινό τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του 2019 με εμένα να με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!

Όταν μάλιστα τη συνόδευσα στις 16 και 17 Μαρτίου στο Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου και είδα χιλιάδες μαθητές από όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου ακόμη και κάποια πιτσιρίκια από το Νηπιαγωγείο (κι όμως δημιούργησαν τον πρώτο τους αλγόριθμο παρουσιάζοντας τα αξιοθέατα του τόπου τους) να φτιάχνουν υπέροχα πράγματα, συνειδητοποίησα πως μπροστά μου έχω τα αυριανά μέλη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ή τους αυριανούς επιστήμονες της NASA...

Στον φετινό τελικό του διαγωνισμού πήραν μέρος σχεδόν 2.000 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, χωρισμένοι σε 431 ομάδες, με τη συμμετοχή των παιδιών να αυξάνεται πάνω από 60% μέσα σε έναν χρόνο.

Στην αίθουσα υπήρχε τεράστια ενέργεια και πάθος από τα παιδιά που συνεργάζονταν άψογα για έναν κοινό σκοπό και κατάλαβα πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες σαν κι αυτή του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas και της COSMOTE, μιας εταιρείας που εδώ και πέντε χρόνια στηρίζει τις δράσεις για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της μεθόδου STEM σε όλη την Ελλάδα! Μία μεθοδολογία που μπορεί να συνδυάζει τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την επιστήμη των μηχανικών και τα μαθηματικά, ένα ταίριασμα που εξιτάρει τα νέα παιδιά και τα γεμίζει με όνειρα για το “αύριο”!

Η COSMOTE στηρίζει, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, τις δράσεις για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της μεθόδου STEM σε όλη την Ελλάδα, την τελευταία πενταετία. Στο διάστημα αυτό, οι συμμετοχές των μαθητών στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, έχουν ξεπεράσει τις 17.000. Η μεθοδολογία STEM συνδυάζει τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την επιστήμη των μηχανικών και τα μαθηματικά.

Στον τελικό έβλεπα την κόρη μου να ρίχνεται με τα μούτρα στη δουλειά με τους συμμαθητές της αγνοώντας βασικές ανάγκες όπως το φαγητό (ε ναι ομολογώ πως ανησύχησα), ωστόσο μόλις είδα το μεγάλο βραβείο που κέρδισε η ομάδα της μικρής μου στην κατηγορία «Εποικισμός του Άρη», οι: «Robo 8o», «Βoom Kaboom Junior», «Εξωγήινο Έπος» κατάλαβα πόσο σημαντική ήταν η διάκριση για όλα αυτά τα παιδιά.

Όσο για μένα; Περιμένω να δω την ψηφιοποίηση των έργων των παιδιών, τα οποία μετατρέπονται από την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σενάρια, για την εκπαίδευση των επόμενων ομάδων. Και αυτό δεν το λες και λίγο...

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share