Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σκάνδαλο Cambridge Analytica: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη!

«Ήταν δικό μου λάθος και λυπάμαι»

11 Απριλίου 2018 09:07
Σκάνδαλο Cambridge Analytica: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη!

Σε κούρσα τεχνολογικού εξοπλισμού με τη Ρωσία βρίσκεται το Facebook, υποστήριξε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο δίνοντας εξηγήσεις για το σκάνδαλο της διαρροής δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών στην Cambridge Analytica.

Η εταιρεία εργάστηκε για λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τη διαρροή των δεδομένων τονίζοντας ότι η εταιρεία του απέτυχε να κατανοήσει ότι τα εργαλεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για κακούς σκοπούς.

«Είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία αυτά για κακό», είπε τονίζοντας ότι δεν αναπτύχθηκε μια ευρύτερη θεώρηση της ευθύνης και αυτό ήταν μεγάλο λάθος.

«Ήταν δικό μου λάθος και λυπάμαι. Ξεκίνησα το Facebook, το διοικώ και είμαι υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει εδώ» ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ. Και συμπλήρωσε: «δεν αρκεί απλά να συνδέονται οι άνθρωποι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι συνδέσεις είναι θετικές. Δεν αρκεί να δώσουμε στους ανθρώπους φωνή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Τι είδαμε χτες; Οι κατηγορίες του Χάρου στον Κρητικό για διπροσωπία, το καρφί της Δαλάκα στον Σώζοντα και τα κλάματα της Ντάριας! (videos)

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν το χρησιμοποιούν για να βλάψουν τους άλλους ή να διαδώσουν παραπληροφόρηση. Θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις».

Αν και ήταν λίγες οι άμεσες ερωτήσεις των γερουσιαστών για τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές ο 33χρονος Mr Facebook είπε ότι η εταιρεία του βρίσκεται σε μια αδιάκοπη «κούρσα τεχνολογικού εξοπλισμού» με τη Ρωσία αναφορικά με τις εκστρατείες online προπαγάνδας.

Και τόνισε πως θεωρεί «εντελώς πιθανό» τα άτομα, των οποίων τα δεδομένα αποκτήθηκαν παράνομα από την Cambridge Analytica να στοχοθετήθηκαν από ρωσικά τρολ όπως η Internet Research Agency που συνδέεται με το Κρεμλίνο προκειμένου να επηρεαστεί η ψήφος τους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία, η δουλειά των οποίων είναι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα συστήματά μας και άλλα διαδικτυακά συστήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικός καυγάς στο Power of Love: «Κοριτσάκι…. πήγαινε σπίτι σου!» (video)

Άρα πρόκειται για μια κούρσα τεχνολογικού εξοπλισμού. Θα συνεχίσουν να βελτιώνονται σ’ αυτό κι εμείς πρέπει να επενδύσουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα βελτιωνόμαστε κι εμείς. Γι’ αυτό και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε πάνω από 20.000 άτομα που θα εργάζονται στην ασφάλεια και την επιθεώρηση του περιεχομένου εντός της εταιρείας».

Σε άλλο σημείο της μαραθώνιας κατάθεσής του ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε: «όσο υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία που η δουλειά τους είναι να αναμειγνύονται σε εκλογές ανά την υφήλιο, θα έχουμε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση».

Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι βασική προτεραιότητά του πλέον είναι να αποτραπούν περαιτέρω παρεμβάσεις σε εκλογικές αναμετρήσεις ανά την υφήλιο μέσω της εταιρείας του.

Το Facebook έσβησε δεκάδες χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς και θα ερευνήσει δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές που χρησιμοποιούν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να ταυτοποιήσει τυχόν άλλες διαρροές.

Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε σε αρκετά σημεία της κατάθεσής του ότι έκανε λάθη, όπως ότι δεν ενημέρωσε τους χρήστες μόλις έμαθε για τις διαρροές των δεδομένων τους.

Οι γερουσιαστές εστίασαν ως επί το πλείστον τις ερωτήσεις τους στην ιδιωτικότητα και στο πώς το Facebook χρησιμοποιεί και προστατεύει τα δεδομένα που λαμβάνει από τους χρήστες του. Ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι είπε στον Ζούκερμπεργκ: «η συμφωνία σας με τους χρήστες είναι μια σκέτη αποτυχία» και ο συνάδελφός του Ντικ Ντάρμπιν ρώτησε τον CEO του Facebook αν θα αποκάλυπτε λεπτομέρειες αναφορικά με το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει. «Όχι, γερουσιαστά, μάλλον δεν θα το έκανα αυτό εδώ», απάντησε.

-«Νομίζω ότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται», του είπε ο Ντάρμπιν. «Το δικαίωμά σας στην ιδιωτικότητα, τα όρια του δικαιώματός σας στην ιδιωτικότητα και πόσο απ’ αυτό παραχωρείτε στη σύγχρονη Αμερική στο όνομα της εντός εισαγωγικών “διασύνδεσης των ανθρώπων ανά την υφήλιο”».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Πάγωσαν" οι Αρχές μόλις έμαθαν την "ταυτότητα" του απανθρακωμένου πτώματος μέσα στο αυτοκίνητο!

Ο Ζούκερμπεργκ δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις και για τον ισχυρισμό της εταιρείας του ότι εξαπατήθηκε από έναν πανεπιστημιακό ερευνητή, όταν εκείνος πούλησε δεδομένα χρηστών στην Cambridge Analytica. Μόνον που αυτό δεν αποκλειόταν βάσει του συμβολαίου που είχε υπογράψει ο Αλεξάντρ Κόγκαν με το Facebook.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ παρουσίασε τους όρους των υπηρεσιών που παρείχε ο Κόγκαν σ’ ένα μεγάλο πλακάτ και επεσήμανε: «Το Facebook γνώριζε ότι εκείνος θα μπορούσε να πουλήσει αυτές τις πληροφορίες. Έχετε δει αυτούς τους όρους συνεργασίας;».

«Όχι», απάντησε ο Ζούκερμπεργκ, τονίζοντας ότι αυτό είναι ευθύνη των στελεχών που ασχολούνται με την εποπτεία των εφαρμογών.

«Κι απολύθηκε κανείς από αυτά τα στελέχη;», ρώτησε ο Μπούμενταλ, για να λάβει αρνητική απάντηση...

Ο Ζούκερμπεργκ αναμένεται να καταθέσει σήμερα και ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share