Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή: Εφαρμογή ξεγελά τους χρήστες μέσω Google Play!

Τι θα πρέπει να προσέξετε!

5 Απριλίου 2018 09:12
Μεγάλη προσοχή: Εφαρμογή ξεγελά τους χρήστες μέσω Google Play!

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με ένα νέο scam που ανακαλύφθηκε στο Google Play πρέπει να είναι οι χρήστες Android, σύμφωνα με την ESET.

Πρόκειται για μία εφαρμογή παιχνιδιού, το «Pingu Cleans Up», που στοχεύει κυρίως σε χρήστες που έχουν αποθηκεύσει πληροφορίες πιστωτικών καρτών στο λογαριασμό τους στο Google Play, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη στιγμή που θα είναι αφηρημένοι παίζοντας το παιχνίδι.

Η scam εφαρμογή ξεγελά τους χρήστες μέσα από τρία στάδια να εγγραφούν σε μία εβδομαδιαία συνδρομή αξίας € 5,49, χρησιμοποιώντας τη νόμιμη μέθοδο πληρωμών του Google Play. Η συνδρομή συνεχίζει να πληρώνεται αυτόματα κάθε εβδομάδα, εκτός κι αν ο χρήστης ζητήσει να απεγγραφεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - αποκάλυψη: Ήρθε το τέλος! Η είδηση που θα απογοητεύσει όλους τους φανς του ριάλιτι! Δυστυχώς δεν θα προβληθεί ξανά επεισόδιο με...

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την αρχική εγγραφή στηρίζεται στην λογική ότι ορισμένοι χρήστες, προκειμένου να συνεχίσουν το παιχνίδι, θα πατήσουν μηχανικά τις απαντήσεις που εμφανίζονται στα παράθυρα σε κάθε ένα από τα τρία παραπλανητικά στάδια, χωρίς να δώσουν μεγάλη προσοχή στο τι αναγράφεται. Η εφαρμογή ανέβηκε για πρώτη φορά στο Google Play στις 8 Φεβρουαρίου 2018 και πραγματοποιήθηκαν 50.000 -100.000 εγκαταστάσεις πριν απομακρυνθεί κατόπιν σχετικής ειδοποίησης της ESET προς την Google.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό! Το παρασκήνιο για τον χωρισμό Μπαλατσινού - Κικίλια: Το παιδί που δεν ήρθε, το βέτο και οι προσπάθειες επανασύνδεσης!

Για να αποφεύγουν αντίστοιχες scam εφαρμογές, η ESET συμβουλεύει τους χρήστες να έχουν την προσοχή τους για την ύπαρξη προειδοποιητικών σημαδιών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του «Pingu Cleans Up», οι χρήστες είχαν σημαντικές ενδείξεις ότι πρόκειται για scam: Οι «Όροι Χρήσης» δεν ήταν ενεργοί, εμφανιζόταν αίτημα για πληρωμή αμέσως μετά την εκκίνηση – παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή εμφανίζεται ως δωρεάν στο Google Play -, ενώ παράλληλα υπήρχαν αρνητικές βαθμολογίες και κριτικές στο Google Play.

Συνεπώς, πριν εγκαταστήσουν μία εφαρμογή, οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τις αξιολογήσεις και τις κριτικές της, ενώ, ειδικά αν υπάρχει πρόσβαση στη συσκευή από παιδιά, η ESET συνιστά να δημιουργείται ένας ξεχωριστός λογαριασμός, ο οποίος δεν συνδέεται με χρήση πιστωτικής κάρτας. Τέλος, μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας για κινητά θα βοηθήσει στην προστασία της συσκευής Android από τις πιο πρόσφατες απειλές

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share