Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

O Mr Tesla είναι Ένα βήμα πιο κοντά στον Άρη!

10 Φεβρουαρίου 2018 13:11
O Mr Tesla είναι Ένα βήμα πιο κοντά στον Άρη!

Μεγάλο άλμα προς την κατάκτηση του διαστήματος έκανε το βράδυ της Τρίτης η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ εκτοξεύοντας τον πύραυλο βαρέων βαρών, τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο παγκοσμίως ονόματι Falcon Heavy.

Ενδεικτικό του μεγέθους, αλλά και του οράματος του Έλον Μασκ, είναι το γεγονός πως ο Falcon Heavy μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του δισεκατομμυριούχου.

«Ένιωσα μια μεγάλη ανακούφιση. Είχα στο μυαλό μου την εικόνα μιας γιγάντιας έκρηξης στην εξέδρα, μιας ρόδας να πέφτει από ψηλά και να κυλάει μόνη της στο δρόμο. Αλλά ευτυχώς τίποτε από αυτά δεν συνέβη» δήλωσε με μεγάλα χαμόγελα και περίσσια ειλικρίνεια ο τολμηρός επιχειρηματίας μετά την εκτόξευση του Falcon Heavy από το ιστορικό Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, συμπληρώνοντας ότι έδινε 50% πιθανότητες σε μια επιτυχημένη εκτόξευση.

Πώς είναι όμως ο ισχυρότερος και μεγαλύτερος πύραυλος Falcon Heavy; Το «Βαρύ Γεράκι» έχει ύψος 70 μέτρων και διαθέτει 27 μηχανές προώθησης. Επί της ουσίας αποτελείται από τρεις μικρότερους συνενωμένους δίπλα-δίπλα πυραύλους Falcon 9 της SpaceX και μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 64 τόνων σε χαμηλή τροχιά, δηλαδή όσο ζυγίζουν περίπου πέντε διώροφα λονδρέζικα λεωφορεία, με κόστος 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανά εκτόξευση.

Ο επόμενος αμερικανικός πύραυλος σε επιδόσεις σήμερα είναι ο Delta IV Heavy της United Launch Alliance (συνεταιρισμού της Lockheed Martin και της Boeing), ο οποίος μπορεί να μεταφέρει περίπου το μισό φορτίο αλλά με σχεδόν τετραπλάσιο κόστος, 350 εκατ. δολάρια. Αυτά τα πλεονεκτήματα του Falcon Heavy κάνουν τους ειδικούς της βιομηχανίας να ομολογούν πως ο εν λόγω πύραυλος της Space X αναμένεται να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» των διαστημικών πτήσεων στο μέλλον.

H βασική διαφορά του πυραύλου της Space X από τους υπόλοιπους, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κόστους είναι η επαναχρησιμοποίηση μερών του Falcon Heavy. Συγκεκριμένα οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, δύο από τα κατώτερα μέρη του πυραύλου επέστρεψαν στη Γη με ελεγχόμενο τρόπο, για να ξαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον, κάτι που επιτρέπει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους. Μάλιστα προσεδαφίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στο σημείο από όπου είχαν εκτοξευθεί. «Ήταν επικό. Είναι πιθανώς το πιο συναρπαστικό πράγμα που έχω ποτέ δει», σχολίασε σχετικά ο Μασκ.

Ωστόσο το τρίτο κατώτερο τμήμα, που επρόκειτο να επιστρέψει πάνω σε ένα πλοίο-drone εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ακτή της Φλόριντα, έχασε το στόχο του και συνετρίβη στη θάλασσα του Ατλαντικού με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό ήταν και το μόνο εκτός προγραμματισμού γεγονός που μερικώς σκίασε τη μεγάλη επιτυχία της SpaceX.

Κατά την πρώτη αυτή πτήση του Falcon Heavy, είχε στηθεί εντός του ένα ολόκληρο σκηνικό κατά παραγγελία του εκκεντρικού Μασκ. Στο αυτοκίνητο Tesla καθόταν μια κούκλα με διαστημική στολή στη θέση του οδηγού, ενώ το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου έπαιζε ξανά και ξανά την μεγάλη επιτυχία του Ντέιβιντ Μπάουι «Space Oddity». Στόχος, αν όλα πάνε καλά, το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω από τον Ήλιο, η οποία θα φθάσει έως τον 'Αρη.

Οι αποδεδειγμένες πλέον δυνατότητες του νέου γιγάντιου πυραύλου θα επιτρέψουν στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Πεντάγωνο να θέσουν μελλοντικά σε τροχιά πολύ μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς, στρατιωτικούς και κατασκοπευτικούς δορυοφόρους. Επίσης θα μπορέσουν να στείλουν μεγαλύτερα ρομπότ, όχι μόνο στον 'Αρη, αλλά και σε πιο μακρινούς πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

Χάρη στο άκρως ανταγωνιστικό κόστος του Falcon Heavy, ο Μασκ προέβλεψε ότι «θα είναι το τέλος του παιγνιδιού για όλους τους άλλους πυραύλους βαρέων φορτίων». Όσο για το αυτοκίνητο Tesla που ταξιδεύει στο διάστημα, είπε ότι «μπορεί κάποτε στο μέλλον να το ανακαλύψει κάποια φυλή εξωγήινων».

Ο Falcon Heavy είναι ο πιο μεγάλος πύραυλος εν λειτουργία σήμερα. Στην ιστορία έχουν υπάρξει δύο ακόμη πιο ισχυροί πύραυλοι που έχουν πια αποσυρθεί, ο αμερικανικός Saturn V που έστειλε τους αστροναύτες στη Σελήνη και ο σοβιετικός Energia που έκανε δύο πτήσεις το 1987-88.

Το μελλοντικά σχέδια της SpaceΧ περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός ακόμα μεγαλύτερου πυραύλου ονόματι Big Falcon Rocket, πιο γνωστό ως Big Fucking Rocket!

Πηγή:gazzetta.plus

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share