Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έρχονται apps που θα «μπαίνουν» σε όλες τις τράπεζες!

14 Ιανουαρίου 2018 20:28
Έρχονται apps που θα «μπαίνουν» σε όλες τις τράπεζες!

Παρελθόν αποτελεί το τραπεζικό μονοπώλιο, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2 που τίθεται σε εφαρμογή από αύριο, Σάββατο, ανοίγει την πόρτα για νέους παίκτες στην αγορά και νέες εφαρμογές στην υπηρεσία των πελατών.

Στόχος της νέας πανευρωπαϊκής οδηγίας είναι να σπάσει το μονοπώλιο των τραπεζών που κρατούν ως «επτασφράγιστο μυστικό» τα προσωπικά μας δεδομένα, τα οποία περιλαμβάνουν λογαριασμούς, δάνεια, τραπεζικές κινήσεις και όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούμε καθημερινά με τις τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Δείτε για πρώτη φορά την κούκλα σύζυγο του Τζίμη Πανούση! Θα πάθετε πλάκα...

Για παράδειγμα, ενώ τώρα έχουμε μία εφαρμογή internet/mobile banking για κάθε τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε, με την απελευθέρωση της αγοράς θα μπορούμε να έχουμε μία ενιαία εφαρμογή για όλες τις τράπεζες. Έτσι, θα βλέπουμε όλα τα υπόλοιπα καταθέσεων, τα δάνεια, τις κάρτες μας κτλ σε μία ενιαία εφαρμογή, η οποία θα «κουμπώνει» στα API των τραπεζών.

Πλέον, η ευθύνη και «ιδιοκτησία» όλων αυτών των πολύτιμων δεδομένων περνά από τις τράπεζες στους πελάτες τους, οι οποίοι θα έχουν την ευχέρεια να αποφασίζουν σε ποιον θα επιτρέπουν την πρόσβαση και σε ποιον όχι. Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες είχαν την αποκλειστική πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, τα οποία είναι πολύτιμα για το «χτίσιμο» και την ανάπτυξη της σχέσης με τον πελάτη.

Ουσιαστικά, δηλαδή, γινόμαστε «κύριοι» των τραπεζικών μας υπολοίπων και η ζωή μας αναμένεται να απλοποιηθεί, συμπιέζοντας ταυτόχρονα προς τα κάτω το κόστος των συναλλαγών όσο μπαίνουν στην αγορά νέοι παίκτες.

Οι τράπεζες θα είναι πλέον υποχρεωμένες από αύριο να παρέχουν τα API (Application Programming Interfaces) τους σε όποιον ανεξάρτητο πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τα ζητήσει, εφόσον έχει δόσει τη συγκατάθεσή του ο πελάτης. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα πιστωτικά ιδρύματα αποκαλύπτουν το τεχνολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο οι Fintech θα «στήσουν» τις δικές τους εφαρμογές, ώστε να «τραβούν» αυτόματα στα στοιχεία των πελατών τους.


Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr από τον τραπεζικό κλάδο, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι καθ' όλα έτοιμες για την εφαρμογή της πανευρωπαϊκής οδηγίας και έχουν έτοιμα προς δημοσιοποίηση τα API.

«Μικρό καλάθι έως το 2019»

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, ωστόσο, στο insider.gr ότι τα οφέλη αυτής της απελευθέρωσης δεν αναμένεται να τα γευτούμε πριν το τέλος του 2019, καθώς όσο δεν έχουν ανακοινωθεί τα κανονιστικά τεχνικά πρότυπα (Regulatory Technical Standards - RTS), στην τελική μορφή τους, οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν με τους «εισβολείς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Παπαγιάννης - Παυλίδου: Η ανατριχιαστική περιγραφή του ξυλοδαρμού και ανάρτηση «φωτιά» της ηθοποιού στο Facebook! (Photo)

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες –όλες ή κάποιες από αυτές– συμφωνήσουν να συνεργαστούν πλασάροντας ενιαίες, διατραπεζικές εφαρμογές στους πελάτες τους ώστε να προλάβουν τις εξελίξεις, και όχι να τις ακολουθούν. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει διάθεση συνεργασίας και βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με το θέμα.

Πηγή:gazzetta

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share