Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έτσι θα προστατέψετε τα κινητά σας από τους χάκερς!

11 Ιανουαρίου 2018 20:02
Έτσι θα προστατέψετε τα κινητά σας από τους  χάκερς!

Σε μάχη με τον χρόνο έχει επιδοθεί η παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής επεξεργαστών και λειτουργικών συστημάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσει δύο λάθη σχεδιασμού και κατασκευής μεγάλης έκτασης (σσ: χαρακτηρίζονται ως «bugs» και έχουν λάβει τις ονομασίες «Meltdown» και «Spectre»), που εντοπίζονται στη μεγάλη πλειονότητα όσων επεξεργαστών έχουν κατασκευάσει οι εταιρείες του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Τα εν λόγω bugs αφήνουν εκτεθειμένα σημαντικά δεδομένα των χρηστών σε συσκευές με υπολογιστικές δυνατότητες και λειτουργικό σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατριχιαστικό: Ο Άγιος Νεκτάριος άνοιξε τα μάτια του! (photos)

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;
Τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στη βάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των επεξεργαστών αυτών, στο τμήμα της επικοινωνίας των κυκλωμάτων με τις λογικές μονάδες, με αποτέλεσμα κωδικοί και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα να είναι σε κίνδυνο.

«Βασικά μιλάμε για δύο κενά ασφαλείας, τα οποία τα αναφέρουμε ως ένα, γιατί λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Αφορούν όλους τους σύγχρονους υπολογιστές της τελευταίας εικοσαετίας αλλά και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά και όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν σύγχρονους επεξεργαστές, αλλά και συσκευές που τελευταίο καιρό αποκαλούμε συσκευές «Internet of Things» (IoT). Πρακτικά αναφερόμαστε σε όλες αυτές τις συσκευές που έχουν επεξεργαστή της τελευταίας εικοσαετίας» εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο δρ. Γιώργος Τσουλουχάς, ειδικός υπολογιστικών συστημάτων και κυβερνοασφάλειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη: Αυτή είναι η επιχείρηση που απέλυσε τους υπαλλήλους της επειδή δεν επέστρεψαν το Δώρο Χριστουγέννων!

Όπως λέει, τα δύο κενά ασφαλείας «ανακοινώθηκαν μεν πριν λίγες ημέρες από την Google και συγκεκριμένα από το επονομαζόμενο Project Zero, μια ομάδα αναλυτών ασφαλείας της, αλλά ήταν γνωστά σε ερευνητές και εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών από τον Ιούνιο του 2017».

Πηγή: iefimerida.gr

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share