Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κι όμως τα ρομπότ δεν μπορούν να μας κλέψουν την δουλειά!

31 Δεκεμβρίου 2017 11:07
Κι όμως τα ρομπότ δεν μπορούν να μας κλέψουν την δουλειά!

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ είναι έτοιμα να επιτελέσουν πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες , οι εργασιακές θέσεις δεν δείχνουν να κινδυνεύουν τουλάχιστον για το 2018.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro παρουσιάζει πέντε λόγους για τους οποίους τα ρομπότ δεν πρόκειται να «μας κλέψουν» τη δουλειά. Μάλιστα όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η διαπίστωση αυτή δεν αφορά μόνο στο ερχόμενο έτος αλλά σε αρκετά χρόνια μετά το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα τραγωδία που συγκλονίζει παραμονή της Πρωτοχρονιάς: Τροχαίο με τουλάχιστον 10 νεκρούς... ανάμεσα τους και ένα βρέφος (Photos)

Αρκετές έρευνες οι οποίες έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα υποστηρίζουν ότι μέσα στην επόμενη εικοσαετία το 47% των επαγγελμάτων-ειδικοτήτων θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης . Μια άλλη, ακόμη πιο απαισιόδοξη μελέτη υποστηρίζει ότι μέχρι το 2030 το 85% των επαγγελμάτων θα πάψει να υφίσταται. Έτσι η τεχνητή νοημοσύνη παρομοιάζεται με μια «μηχανή» η οποία καταστρέφει τα επαγγέλματα. Η αλήθεια όμως μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Ίσως η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει θέσεις εργασίας αντί να τις καταργήσει. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον σχετική μελέτη της αμερικανικής εταιρείας Cognizant Technology Solutions Corp, σύμφωνα με την οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αυτές οι θέσεις βέβαια δεν θα θυμίζουν πάντα τα παραδοσιακά πόστα που όλοι γνωρίζουμε. Κάποιος θα μπορεί να γίνει «συντηρητής προσωπικής μνήμης», «στέλεχος γενετικής ποικιλότητας» ή να λάβει ιδιότητες οι οποίες θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Αυτή τη θέση υποστηρίζει και ο οικονομολόγος Nicolas Bouzou στο βιβλίο του «Η εργασία είναι το μέλλον του ανθρώπου». Οι ειδικοί λοιπόν παραθέτουν τα δικά τους επιχειρήματα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (και τη δημιουργία νέων) παρά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

-Η ανθρωπότητα ανέκαθεν φοβόταν μήπως την ξεπεράσουν οι μηχανές. Επομένως ο άνθρωπος είναι υποψιασμένος και «οχυρωμένος» κατά της πιθανότητας να δημιουργηθούν υψηλά ποσοστά ανεργίας εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου. «Το ανθρώπινο μυαλό είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να βλέπει κυρίως τις κακές ειδήσεις», σημειώνει ο Bouzou.

-Δεδομένων των συνθηκών η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον Bouzou, στις πολύ αναπτυγμένες χώρες το ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται γύρω στο 6%. Στις ίδιες χώρες η τεχνολογία είναι αρκετά αναπτυγμένη. Επομένως απασχόληση και τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελούν αντίρροπες δυνάμεις.


-Όπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος Robert Gordon, η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο δεν απειλεί την απασχόληση αλλά παρέχει τα εργαλεία ώστε οι εργασίες να επιτελούνται πιο εύκολα. Μάλιστα, τα ρομπότ μπορούν να επιστρατευτούν για δουλείες οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παντελής Παντελίδης: Παντρεύεται η γυναίκα σταθμός στην ζωή του! Ο άντρας που της έκλεψε την καρδιά και το εντυπωσιακό μονόπετρο

-Τα ατυχήματα θα μειωθούν ειδικά όσον αφορά στις μεταφορές και τις μετακινήσεις. Όπως σημειώνει ο Bouzou, πριν από λίγο καιρό έγινε ένα ατύχημα με σχολικό λεωφορείο το οποίο συγκρούστηκε με τρένο. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους αρκετά άτομα και να τραυματιστούν άλλα 17. Σε 20-30 χρόνια αυτό θα φαντάζει «μεσαιωνικό» καθώς τα οχήματα θα είναι αυτοοδηγούμενα.

-Ο άνθρωπος δεν έχει το μονοπώλιο στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά έχει το μονοπώλιο στην ελευθερία της σκέψης. Και αυτό είναι το βασικότερο όπλο του κατά οποιασδήποτε «επίθεσης» .

Πηγή: insider.gr

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share