Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Άκρως εντυπωσιακό: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπει απλά σχέδια σε… έργα τέχνης!

5 Οκτωβρίου 2017 13:38
Άκρως εντυπωσιακό: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπει απλά σχέδια σε… έργα τέχνης!

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται – όχι τυχαία –«Βίνσεντ», μπορεί να μεταμορφώσει τα απλοϊκά σχεδιάσματα του οποιουδήποτε σε πίνακες που θυμίζουν τον μεγάλο ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκοκ και άλλους διάσημους καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα.

Ο «Βίνσεντ», ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά προ ημερών σε συνέδριο «βαθιάς μάθησης» στο Λονδίνο, δημιουργήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Μόντι Μπάρλοου, διευθυντή μηχανικής μάθησης της βρετανικής εταιρείας Cambridge Consultants, σύμφωνα με το New Scientist.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads: Όλο το Twitter αποθεώνει Μαυρίδη! "Τον μπάρμπα που σέρνεται σε κάθε παιχνίδι δεν τους πέρασε από το μυαλό να τον ψηφίσουν;"

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύτηκε στη ζωγραφική «μελετώντας» μόνο 8.000 πίνακες από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα.

Είναι μοναδικό, επειδή όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέροντα έργα τέχνης, αλλά επειδή επίσης μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις ιδιαιτερότητες κάθε ανθρώπου που δοκιμάζει να ζωγραφίσει.

Ένα προηγούμενο «έξυπνο» σύστημα, το ολλανδικό Pix2Pix, αποπειράθηκε κάτι παρόμοιο, ξεκινώντας από τα σκίτσα ανθρώπων για να τα μετατρέψει σε πίνακα ζωγραφικής, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είχε κάτι από ταινία τρόμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας (05/10) από την Άντα Λεούση!

Αντίθετα, οι δημιουργίες του «Βίνσεντ» (ή μάλλον οι συνδημιουργίες του με τους ανθρώπους) θυμίζουν έργα της ιμπρεσιονιστικής ή της εξπρεσιονιστικής περιόδου.

Από τεχνικής πλευράς, ο «Βίνσεντ» βασίζεται σε δύο νευρωνικά δίκτυα μηχανικής μάθησης, τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους (generative adversarial network). Το ένα δίκτυο δημιουργεί εικόνες και προσπαθεί να πείσει το δεύτερο για την αξία τους, ενώ το δεύτερο κάνει τις δέουσες διορθώσεις.

Δείτε το βίντεο:

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share