Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Cyber Bullying: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψηφιακή παρενόχληση!

5 Μαρτίου 2015
Cyber Bullying: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψηφιακή παρενόχληση!

Η «ψηφιακή παρενόχληση» είναι ένας καινούριος όρος στη ζωή µας και δυστυχώς είναι πραγµατικότητα.


Tο φαινόµενο του εκφοβισµού µέσω διαδικτύου απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους σύγχρονους ερευνητές, καθώς λαµβάνει χώρα αρκετά συχνά πλέον σε παγκόσµιο επίπεδο, αλλά και στην ελληνική πραγµατικότητα.

Τι είναι η ψηφιακή παρενόχληση;
Ο εκφοβισµός µέσω του διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισµού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τροµοκρατικής ή αυταρχικής συµπεριφοράς, που θεσπίζεται και πραγµατοποιείται µέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριµένα του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαµβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήµατα. Στόχος του επιτιθέµενου είναι να προκαλέσει ζηµιά ή να βλάψει το θύµα του.

Τι περιλαµβάνει;
 πειράγµατα µε στόχο τη διασκέδαση διάδοση άσχηµων ή προσβλητικών φηµών online  αποστολή υβριστικών και προσβλητικών µηνυµάτων  παρενόχληση  δυσφήµηση σε τρίτους µέσω e-mail, µηνυµάτων στα κινητά τηλέφωνα, chat rooms...

Η ψηφιακή παρενόχληση µέσω του διαδικτύου µπορεί να είναι άµεση ή έµµεση και να εµπλέκει και άλλα άτοµα, που ενδεχοµένως να µη γνωρίζουν καν το θύµα. Τα µέσα που χρησιµοποιούνται για τον εκφοβισµό µέσω του διαδικτύου, είναι το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο (e-mail), τα γραπτά µηνύµατα (text messaging), οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites), τα µέρη συζητήσεως στο διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs, τα web sites, ακόµα και τα διαδικτυακά παιχνίδια (Internet gaming).

Ποιες είναι οι συνέπειες;
 θυµός  αγανάκτηση  θλίψη
 ντροπή  φόβος

Τι µπορώ να κάνω εάν το παιδί µου πέσει θύµα ψηφιακής παρενόχλησης;
Είναι πολύ σηµαντικό να έχουµε ενηµερώσει τα παιδιά εκ των προτέρων ότι εάν δεχτούν απειλητικά ή προσβλητικά µηνύµατα, να τα αποθηκεύσουν και όχι να τα διαγράψουν, να κρατήσουν δηλαδή όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Επιπλέον µπορούν οι γονείς να µάθουν στα παιδιά ότι πρέπει ακόµα και να εκτυπώσουν τα απειλητικά µηνύµατα, που ενδεχοµένως λάβουν και βεβαίως να τους τα δείξουν.
Σε περιπτώσεις που τα µηνύµατα επιµένουν και προέρχονται από άγνωστο αποστολέα, οι γονείς µπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος και να πάρουν πληροφορίες από την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Σε περιπτώσεις που ένας «διαδικτυακός φίλος» του παιδιού στέλνει µηνύµατα προσβλητικά ή µε βρισιές, µπορεί εύκολα να «αποκλειστεί» από το mail του παιδιού.
Συχνά επίσης, ενδέχεται ο θύτης να είναι κάποιος γνωστός του θύµατος. Σε αυτή την περίπτωση είναι σηµαντικό να ενηµερωθούν οι γονείς του παιδιού ή ακόµα και το σχολείο του εάν πηγαίνουν τα παιδιά στο ίδιο σχολείο, µε βασικό σκοπό να νιώσει µεγαλύτερη ασφάλεια το θύµα και να ελεγχθεί και να περιοριστεί ο θύτης.
Εάν το θύµα συνεχίζει να εµφανίζεται αγχωµένο, αποσυρµένο, φοβισµένο, είναι σηµαντικό οι γονείς να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο ειδικό σε τέτοιου είδους θέµατα.

Η ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ
Είναι σηµαντικό οι γονείς να ακούσουν προσεκτικά τι λέει το παιδί για τις online εµπειρίες του και να εξοικειωθούν και οι ίδιοι µε το διαδίκτυο, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο πλέον κοµµάτι της ζωής µας, αλλά και να επισκεφθούν τα sites που το παιδί τους επισκέπτεται. Η δαιµονοποίηση του διαδικτύου σίγουρα δεν ωφελεί κανέναν και ας µην ξεχνάµε ότι είναι ένα πολύ σηµαντικό εργαλείο της τεχνολογίας που ήρθε και θα µείνει στη ζωή µας. Η εµπιστοσύνη του παιδιού σας στην κατανόηση που θα λάβει από εσάς, χωρίς πανικούς και συναισθηµατικές εξάρσεις, είναι η εγγύηση ότι θα σας πλησιάσει µε οτιδήποτε το απασχολεί και το επιβαρύνει συναισθηµατικά.

Πώς θα µάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του;
Από την προσχολική ηλικία ακόµα ξεκινούν τα πρώτα προβλήµατα µε τους καβγάδες µεταξύ παιδιών. Οι γονείς βρίσκονται σε ένα δίληµµα: να µάθουν τα παιδιά τους να αντιδρούν ή έτσι θα τα κάνουν βίαια; Κι αν στη θεωρία τα πράγµατα είναι εύκολα, σκεφτείτε πόσο δύσκολα γίνονται όταν ο γονιός αντικρίζει το παιδί του µε κλάµατα και γρατζουνιές. Είναι περιπτώσεις που οι οδηγίες που θα δώσετε στο παιδί σας, όπως το να µην τσακώνετε, «πιάνουν», αλλά είναι και άλλες, οι οποίες χρήζουν άλλης αντιµετώπισης.
Πότε είστε αναγκασµένοι να προχωρήσετε ένα βήµα παραπάνω;
• όταν η παρενόχληση και ο εκφοβισµός δεν σταµατούν
• όταν υπάρχει κίνδυνος ατυχήµατος
• όταν δεν έχετε βοήθεια από τους άλλους γονείς
• όταν βλέπετε ότι επηρεάζεται η ψυχολογία του παιδιού σε επικίνδυνο επίπεδο.
Τότε θα πρέπει να αλλάξετε τακτική, ειδικά εάν έχετε αγόρι. Μάθετέ το να προστατεύει τον εαυτό του. Αφού όλα τα άλλα έχουν αποτύχει, ήρθε η ώρα να σηκώσει το χέρι του. Οχι για να χτυπήσει, αλλά για να αµυνθεί. Η γραµµή που πρέπει να κινηθείτε είναι πάρα πολύ λεπτή και θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το παιδί σας πρέπει να αντιδράσει, ώστε να µη µετατραπεί σε... σάκο του µποξ για τα υπόλοιπα παιδιά.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share