Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ! Έφτιαξαν εξάρτημα για smartphones που μπορεί να εντοπίσει, αν έχεις... (VIDEO)

4 Μαρτίου 2015
ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ! Έφτιαξαν εξάρτημα για smartphones που μπορεί να εντοπίσει, αν έχεις... (VIDEO)

Μια ομάδα ερευνητών από το τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια έφτιαξε ένα αξεσουάρ κινητού που μπορεί να ανιχνεύσει εάν είστε φορείς του AIDS ή της σύφιλης μέσα σε 15 μόλις λεπτά.

Το τεστ είναι απλό. Μια σταγόνα αίματος τοποθετείται σε ειδική θήκη που έχει η κινητή συσκευή, που ονομάζεται dongle. Όταν η συσκευή συνδεθεί με ένα smartphone, η εφαρμογή αρχίζει την ανάλυση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής Σαμ Σία θεωρεί ότι αυτό το γκάτζετ θα είναι τέλειο για άτομα που μένουν σε απομονωμένες περιοχές, για παράδειγμα στην Αφρική και θέλουν να δουν αν είναι υγιή:
«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, γιατί πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν τόσο μεγάλες αποστάσεις για να εξεταστούν, να τους πάρουν αίμα και να περιμένουν τα αποτελέσματα. Δεν λαμβάνουν θεραπεία, εξαιτίας αυτών των συνθηκών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι έγκυες, εάν δεν λάβουν θεραπεία για AIDS ή σύφιλη, θα μολύνουν τα νεογνά τους με την αρρώστια που έχουν. Πολλές φορές μάλιστα, τα νεογνά γεννιούνται νεκρά».

96 ασθενείς συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη στην Ρουάντα, η οποία έδειξε ότι τα αποτελέσματα έχουν σχεδόν την ίδια ακρίβεια με αυτά που γίνονται σε εργαστήρια.

Ο Σία θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα η ίδια συσκευή μπορεί να μας παρέχει αποτελέσματα και για και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, για έρπη, ηπατίτιδα, ελονοσία, αλλά και χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτη και καρκίνο:
«Αφού αυτές οι ασθένειες μπορούν να διαγνωστούν, χρησιμοποιώντας μια σειρά τεστ αίματος που ονομάζονται ELISA, μπορούμε να τα κοπιάρουμε, αλλά αυτό δεν καλύπτει τα πάντα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως σε πολλές περιπτώσεις. Πιστεύω ότι αυτή η τεχνολογία έχει την ικανότητα να αλλάξει το σύστημα υγείας».

Η συσκευή χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και κοστίζει 34 δολάρια. Οι ερευνητές θα δοκιμάσουν στη συνέχεια την συσκευή σε ένα μεγαλύτερο κλινικό δείγμα και θα επιδιώξουν να πάρουν την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για χρήση σε αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share