Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025

Ονειρεμένη συνταγή: Το γαλακτομπούρεκο της Βέφας Αλεξιάδου

Αγαπημένο γλυκό!

21 Ιανουαρίου 2025 09:21
Ονειρεμένη συνταγή: Το γαλακτομπούρεκο της Βέφας Αλεξιάδου
Από Αλεξία Τέλο

Σήμερα είμαστε εδώ να σας δείξουμε μια ονειρεμένη συνταγή για γαλακτομπούρεκο με φύλλο κρούστας και σιμιγδαλόκρεμα από την Βέφα Αλεξιάδου.

Το γαλακτομπούρεκο της Βέφας Αλεξιάδου

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Υλικά

  • φυλλο κρουστας 1/2 κιλό
  • Σιμιγδάλι ψιλό 1/2 κούπα
  • ζαχαρη 3/4 της κούπας
  • Γάλα φρέσκο 6 κούπες ζεστό
  • βούτυρο γάλακτος 2 κουταλιές της σούπας αγελαδινό
  • αυγα 7
  • λεμονι 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα
  • ζαχαρη 2 κούπες
  • νερό 1 κούπα
  • γλυκόζη 2 κουταλιές της σούπας
  • βανίλια 1 κάψουλα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το ψιλό σιμιγδάλι και την ζάχαρη σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε και το φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε το μείγμα πάνω στη φωτιά μέχρι να πήξει. Έπειτα το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.

Δείτε επίσης: Γλυκιά συνταγή της ημέρας: Creme la Choholat για τις λιγούρες

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα η κρέμα. Στο μεταξύ στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε ένα ταψί 25×35 εκατοστών ή σε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα.

Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα. Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς και πάλι ανάμεσα. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό. Ψήνουμε στον φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα.

Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το νερό, την γλυκόζη και την βανίλια μέχρι να δέσει καλά. Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι, το καυτό γαλακτομπούρεκο, αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.

 

Συνταγές

Share