Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025

Τυρόπιτα κουρού: Γιατί την λένε έτσι; Τρομερή συνταγή

Εσύ το γνώριζες;

15 Νοεμβρίου 2024 09:42
Τυρόπιτα κουρού: Γιατί την λένε έτσι; Τρομερή συνταγή
Από Αλεξία Τέλο

Εσύ ήξερες γιατί την τυρόπιτα κουρού την λένε έτσι; Την έλεγαν έτσι οι τεχνίτες στην Κωνσταντινούπολη ακόμη και πριν το 1900. Από εκεί ήρθε και η δική μας συνταγή. Εκείνη την εποχή, την ονόμαζαν στην Πόλη τυρόπιτα «κουρού», που σημαίνει ξερή, ζύμη χωρίς λιπαρά... Η καλύτερη συνταγή για τυροπιτάκια κουρού.

Δείτε επίσης: Φτιάξε την πιο νόστιμη ομελέτα μόνο σε 2 λεπτά

Το Athensmagazine.gr σας έχει την καλύτερη συνταγή για τυροπιτάκια κουρού . Με μια ζύμη που μένει μαλακή για μέρες. Ιδανικά για σχολείο και το ταπεράκι της δουλειας.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΚΟΥΡΟΥ

Υλικά που θα χρειαστείς

Γιαούρτι στραγγιστό 280 γραμμάρια
ηλιέλαιο 280 γραμμάρια
μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
μαργαρίνη 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας σε θερμοκρασία δωματίου
αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 550 γραμμάρια
Για το άλειμμα
αυγα 1
νερό 1 κουταλιά της σούπας
Για την φέτα
φέτα 350 γραμμάρια
αυγα 2
πιπέρι 1 πρέζα
Γιαούρτι στραγγιστό 2 κουταλιές της σούπας
Τα πιτάκια κουρού, ανεξάρτητα από την γέμιση που θα έχουν είναι πάντα αξεπέραστα σε γεύση και σε υφή. Η ζύμη κουρού είναι σίγουρα από τις αγαπημένες μας, αφού θρυμματίζεται, είναι αφράτη και λιώνει το στόμα. Έτσι, σήμερα τα τυροπιτάκια κουρού που θα φτιάξουμε θα είναι αξεπέραστα.

Σήμερα λοιπόν θα σας φτιάξουμε υπέροχα τυροπιτάκια κουρού που σίγουρα θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Είναι πανεύκολη, οικονομική, μαμαδίστικη και σίγουρα θα είναι μία υπέροχη λύση ακόμη και για το παιδικό πάρτι.

Εκτέλεση για την γέμιση στα τυροπιτάκια κουρού

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε με τα χέρια την φέτα. Ανακατεύουμε την φέτα με τα αυγά. Προσθέτουμε το πιπέρι και το στραγγιστό γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ξεκινάμε την συνταγή μας με την προετοιμασία της ζύμης. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι, το ηλιέλαιο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε επίσης την μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου και όχι λιωμένη. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ζυμώνουμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι, για να πάρουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και είναι αφράτη.

Αφού πάρουμε μία ζύμη σχετικά απαλή και αρκετά μαλακή, εύπλαστη, που δεν κολλάει στα χέρια, αφήνουμε την ζύμη για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί. Στην συνέχεια πλάθουμε την ζύμη σε μπαλάκια, με μέγεθος ενός μανταρινιού.

Απλώνουμε με τα δάχτυλα το κάθε μπαλάκι σε φύλλο σε ένα ρηχό σκεύος όπως ένα ρηχό πιάτο. Βάζουμε σε κάθε φύλλο από 1 κουταλιά της σούπας γέμιση και γέρνουμε απαλά και με προσοχή από πάνω τη ζύμη.

Σχηματίζουμε ένα μισοφέγγαρο, πατάμε τις άκρες και κλείνουμε το τυροπιτάκια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα μπαλάκια.

Βάζουμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με το αυγό που χτυπήσαμε με το νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share