Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024

Μυστικά για χυλωμένη φασολάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ό,τι πρέπει για τα κρύα!

13 Νοεμβρίου 2024 19:03
Μυστικά για χυλωμένη φασολάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Και μόνο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνταγή φασολάδας δεν θέλει μούλιασμα στα φασόλια για τουλάχιστον 12 h φτάνει για να της δώσουμε σημασία. Όσοι ξέρουν από μαγείρεμα υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη συνταγή για όσπρια είναι από τις κορυφαίες για μία φασολάδα αξεπέραστη έτσι όπως μόνο η σούπερ μαγείρισσα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ξέρει να κάνει.

Υλικά

Για την χυλωμένη φασολάδα

  • 500 γρ. φασόλια (μέτρια ξερά)
  • 3 καρότα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 κλων. σέλερι
  • Λίγο πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Λίγο σέλινο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη χυλωμένη φασολάδα

Δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε από πριν τα φασόλια, όπως κάνουμε με τα αλλά όσπρια.

Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει, και αφήνουμε να βράσουν για 35 με 40 λεπτά, ίσα να μισομαλακώσουν.

Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Για να γίνει τέλεια η φασολάδα και να μην διαλύονται τα όσπρια, αλλά να χυλώσουν χωρίς όμως να λιώσουν, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.

Βάζουμε 2 με 3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό), σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα το πράσσο και το σέλερι. Μια πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη και μια πατάτα θα κάνουν ακόμα πιο νόστιμη την παραδοσιακή φασολάδα.

Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.

Τα αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ο ντοματοπελτές έτσι (σοταρισμένος), βγάζει όλα τα αρώματά του και δίνει απίστευτη γεύση και νοστιμιά.

Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό (περίπου 2,5lt).

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα μέχρι να χυλώσει, να μαλακώσουν τα φασόλια και να γίνει η σούπα της φασολάδας κρεμώδης.

Tip: Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται πάντα από το πόσο βραστερό είναι το φασόλι.

Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, αλάτι και πιπέρι κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο. Μια κουτάλια της σούπας πάπρικα γλυκιά θα απογειώσει τη σουπα σου.

Tip: Για να χυλώσει η φασολάδα ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το ελαιόλαδο κρατάει όλα του τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να χυλώσουν τα όσπρια.

Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, με ελιές και ταραμοσαλάτα.

Δείτε και τη συνταγή για κρατσανιστή τυρόπιτα με αφράτη γέμιση έτοιμη σε 5 λεπτά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μυστικά

Ποτέ δε μουλιάζω τα φασόλια για να φτιάξω φασολάδα. Είναι περιττή διαδικασία, αρκεί να προσέξετε τα εξής:

Όταν αγοράζουμε φασόλια προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο (δείγμα πολυκαιρίας). Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα ακόμα κι αν τα μουλιάζετε ώρες!

Εάν αγοράζουμε χύμα φασόλια, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.

Το βραστερό φασόλι πρέπει να το δαγκώνεις και να σπάει εύκολα σε δυο κομμάτια. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό εξωτερικά, και η καρδιά του να μη θρυμματίζεται.

Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα φασόλια. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του προσθέτουμε πάντα βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους

Η προσθήκη του ελαιόλαδου στον τελευταίο βρασμό, χυλώνει περισσότερο την φασολάδα και την κάνει πολύ νόστιμη με δεμένο ζωμό.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share