Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πάστα φλόρα με καρυδόπιτα

16 Δεκεμβρίου 2013
Πάστα φλόρα με καρυδόπιτα

ΥΛΙΚΑ
30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για το άλειμμα

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΠΑΣΤΑ ΦΛΟΡΑ
180 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
140 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες σε σκόνη
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150ml νερό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
380 γρ. καρύδια τριμμένα
180 γρ. ζάχαρη καστανή
60 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
4 αυγά μεσαίου μεγέθους (200 γρ.)
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
2 βανίλιες σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
100 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάξτε τη ζύµη πάστα φλόρα. Ρίξτε στον κάδο του µίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσµα πορτοκαλιού και ανακατέψτε τα µε το φτερό (εξάρτηµα του µίξερ) σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να έχετε µια οµοιογενή και εύπλαστη ζύµη. Αποσύρετε από το µίξερ, πλάστε τη ζύµη σε µια µπάλα και τυλίξτε τη µε διάφανη µεµβράνη. Βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 10΄.

Προθερµάνετε το φούρνο στους 160 °C, στον αέρα.

Ψήστε τη ζύµη πάστα φλόρα. Βγάλτε τη ζύµη από το ψυγείο και ανοίξτε τη µε έναν πλάστη ζαχαροπλαστικής σε µια αλευρωµένη επιφάνεια εργασίας σε φύλλο πάχους 1 εκ. Με τη βοήθεια του πλάστη σηκώστε το φύλλο και µεταφέρετέ το σε ένα τετράγωνο ταψί διάστασης 20 εκ. Βάλτε το ταψί στη µεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε για 8΄ στους 160 °C στον αέρα, µέχρι να πάρει η ζύµη ένα ελαφρύ ξανθό χρώµα. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε τη στην άκρη.

Φτιάξτε το σιρόπι. Ρίξτε σε µια µικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετήστε το σκεύος σε δυνατή φωτιά. Αφήστε το µείγµα να βράσει µέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να προκύψει ένα λεπτόρρευστο σιρόπι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Φτιάξτε την καρυδόπιτα. Σε ένα µπολ χτυπήστε µε έναν αυγοδάρτη τα αυγά µε την καστανή ζάχαρη µέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες και τα τριµµένα καρύδια και οµογενοποιήστε το µείγµα ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα σιλικόνης.

Μοντάρετε την πάστα φλόρα. Αδειάστε το µείγµα της καρυδόπιτας επάνω στην ψηµένη ζύµη πάστα φλόρα και ξαναβάλτε το ταψί στη µεσαία σχάρα του φούρνου. Ψήστε για 15΄ στους 160 °C, στον αέρα, και αποσύρετε από το φούρνο. Περιχύστε το γλυκό µε το κρύο σιρόπι και αφήστε το στην άκρη, για να το απορροφήσει. Κατόπιν κόψτε σε τετράγωνα κοµµάτια, επικαλύψτε κάθε κοµµάτι µε λίγη µαρµελάδα της αρεσκείας σας και σερβίρετε.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share