Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024

Μπριζόλα και ιδανικό ψήσιμο: Έτσι θα κάνετε το πιο ζουμερό και γευστικό κρέας να «λιώνει»

Θα σας τρέχουν τα σάλια

29 Ιουλίου 2024 12:37
Μπριζόλα και ιδανικό ψήσιμο: Έτσι θα κάνετε το πιο ζουμερό και γευστικό κρέας να «λιώνει»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς να ψήνετε την τέλεια μπριζόλα; Αφιερώστε χρόνο για να ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα και θα ανταμειφθείτε με τις πιο ζουμερές, πιο εντυπωσιακές μπριζόλες που έχετε φάει ποτέ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να ρίξετε μπριζόλες στη σχάρα. Αν σας αρέσει να τις συνδυάζετε με πατάτες δείτε αυτή τη συνταγή Μούρλια τηγανητές πατάτες φούρνου με σκόρδο και καυτερή πάπρικα

Υπάρχουν συγκεκριμένα tips για το ψήσιμο της μπριζόλας. Η κοπή πρέπει να είναι σωστή. Το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα καρυκεύματα. Οι μπριζόλες δεν χρειάζονται φανταχτερές σάλτσες για να έχουν υπέροχη γεύση. Το μόνο που χρειάζονται είναι λίγη τεχνογνωσία και μερικές απλές τεχνικές για να αποκτήσετε ένα ζουμερό εσωτερικό και ένα τραγανό εξωτερικό.

Ήρθε η ώρα να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να βελτιώσετε το παιχνίδι ψησίματος με τις συμβουλές ψησίματος για την τέλεια μπριζόλα.

Οδηγίες για τέλειο ψήσιμο στον φούρνο

  • Προθερμαίνουμε πάντα καλά τον φούρνο.
  • Η ιδανική θερμοκρασία για το χοιρινό είναι στους 170°C ενώ για το μοσχάρι είναι στους 200 – 220° C.
  • Ψήνουμε στη λειτουργία των αντιστάσεων, γιατί ο αέρας συνήθως στεγνώνει τις μπριζόλες, ιδίως τις χοιρινές.
  • Μια χοιρινή μπριζόλα κόντρα ή λαιμού (βάρους 200 γρ. και πάχους 2 εκ.) χρειάζεται συνήθως 25 λεπτά στον φούρνο, ενώ μια μοσχαρίσια μπριζόλα (βάρους 200 γρ. και πάχους 2 εκ.) χρειάζεται συνήθως 20 λεπτά στον φούρνο.

Μπριζόλα και γεύση

Πώς ψήνουμε σωστά το κρέας στο γκριλ

  • Προθερμαίνουμε πάντα καλά τον φούρνο στην λειτουργία του γκριλ. Αν το γκριλ σας έχει θερμοκρασία, τότε τη ρυθμίζουμε στην υψηλότερη.
  • Λαδώνουμε καλά τη σχάρα του φούρνου και τη βάζουμε στο υψηλότερο ράφι, ακριβώς κάτω από το γκριλ.
  • Πάντα εφαρμόζουμε ένα ταψί κάτω από τη σχάρα (καλύτερα με λίγο νερό) ώστε λίπη και ζουμάκια να πέφτουν μέσα και να μην λερώσουν τον φούρνο. Αν στο ταψί βάλουμε και λίγο κρασί, με τα ζουμάκια αυτά μπορούμε αν θέλουμε, να ετοιμάσουμε μια απίθανα νόστιμη και γρήγορη σάλτσα για τις μπριζόλες μας: Αδειάζουμε τα ζουμάκια σε τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα αγαπημένα μας μπαχαρικά και μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι κ.α. και βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει.
  • Ο χρόνος ψησίματος για την χοιρινή μπριζόλα είναι 7 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά ενώ για τη μοσχαρίσια περίπου 5 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά για να μείνει ζουμερή στο εσωτερικό της.

Οδηγίες για τέλειο ψήσιμο στο τηγάνι

  • Μια μπριζόλα χοιρινή ή μοσχαρίσια, βάρους περίπου 200 γρ. και πάχους 1,5 – 2 εκ. υπολογίζουμε πως χρειάζεται περίπου 12 – 15 λεπτά η χοιρινή, 11 – 13 λεπτά η μοσχαρίσια, ψήσιμο σε μέτρια φωτιά. Στην αρχή χρειάζεται πολύ δυνατή φωτιά. Πριν τις βάλουμε μέσα, ελέγχουμε αν το σκεύος έχει κάψει καλά.
  • Μόλις τις βάλουμε στο τηγάνι, μετριάζουμε τη θερμοκρασία. Όταν περάσουν περίπου 7 – 8 λεπτά, δηλαδή στα μισά του χρόνου ψησίματος, τις γυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη. Γυρίζουμε τις μπριζόλες μόνο μία φορά, για να προλάβουν να ροδίσουν καλά. Αν χρειαστούν περισσότερο ψήσιμο, συνεχίζουμε με συχνότερα γυρίσματα. Στο τέλος του καθορισμένου χρόνου ελέγχουμε με ένα μαχαίρι στο εσωτερικό (στο κέντρο της μπριζόλας και κοντά στο κόκαλο) και, αν χρειάζεται, την ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμη. Σημάδι πως δεν έχουν ψηθεί σωστά είναι κάποια ροζ σημεία στο εσωτερικό τους.
  • Είναι σημαντικό να βάλουμε στο σκεύος μόνο όσες μπριζόλες χωράνε άνετα. Αν τις στριμώξουμε, η θερμοκρασία θα πέσει απότομα στο σκεύος και, αντί να κάνουν ωραία κρούστα και να ψηθούν σωστά, θα βγάλουν τα υγρά τους και θα μοιάζουν σαν βρασμένες. Οπότε, αν χρειαστεί, τις ψήνουμε σε δόσεις.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share