Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ντόμπος τόρτε (Dobos torte) - Η λαχταριστή τούρτα!

13 Δεκεμβρίου 2013
Ντόμπος τόρτε (Dobos torte) - Η λαχταριστή τούρτα!

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΥΙ

6 αυγά μεσαίου μεγέθους (300 γρ.)
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. κορν φλάουρ
1 βανίλια σε σκόνη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
4 αυγά μεσαίου μεγέθους (200 γρ.)
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
340 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο), λιωμένη
450 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
200ml σιρόπι καραμέλας έτοιμο (θα βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερµάνετε το φούρνο στους 200 °C στον αέρα.

Φτιάξτε το µπισκουί. Χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα µεσαίο µπολ ρίξτε τα ασπράδια και τη ζάχαρη και χτυπήστε τα για 5΄ τουλάχιστον, µε ένα µίξερ χειρός µέχρι να έχετε µια σφιχτή µαρέγκα. Χτυπήστε σε ένα µπολ τους κρόκους µε αυγοδάρτη και προσθέστε τους στη µαρέγκα. Ενσωµατώστε τους ανακατεύοντας µε σπάτουλα σιλικόνης. Κοσκινίστε σε ένα άλλο µπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τη βανίλια, προσθέστε τα στο µείγµα και ανακατέψτε µε τη σπάτουλα µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.

Ψήστε το µπισκουί. Στρώστε µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος 3 λαµαρίνες φούρνου και αδειάστε επάνω το µείγµα για το παντεσπάνι σε πάχος περίπου 0,5-1 εκ. Βάλτε τις λαµαρίνες στο φούρνο και ψήστε στους 200 °C, στον αέρα, για 7΄-8΄. Κατόπιν αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το µπισκουί να κρυώσει.

Φτιάξτε την κρέµα σοκολάτας. Λιώστε τη σοκολάτα σε ένα µπολ στο φούρνο µικροκυµάτων σε χαµηλή ισχύ, ανακατεύοντας µε σπάτουλα σιλικόνης και αφήστε τη στην άκρη. Γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση. Εφαρµόστε στο χείλος της ένα µεταλλικό µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί) και τοποθετήστε τη σε µέτρια φωτιά. Ρίξτε στο µπολ τα αυγά µε τη ζάχαρη. Χτυπήστε µε αυγοδάρτη µέχρι να έχετε ένα λευκό, διογκωµένο και σχετικά πηχτό µείγµα. Αποσύρετε το µπολ από το µπεν µαρί, προσθέστε τη λιωµένη σοκολάτα και ανακατέψτε µε τη σπάτουλα, ώστε να έχετε ένα οµοιογενές σοκολατένιο µείγµα. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέστε το βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια. Ενσωµατώστε το ανακατεύοντας µε αυγοδάρτη.

Μοντάρετε την τούρτα. Με ένα στρογγυλό τσέρκι διαµέτρου 18 εκ. κόψτε 6 δίσκους από το µπισκουί. Τοποθετήστε το τσέρκι σε µια πιατέλα και βάλτε στη βάση του έναν δίσκο. Απλώστε µε µια σπάτουλα σιλικόνης ή ένα κουτάλι µια στρώση κρέµας σοκολάτας, τόσο λεπτή όσο το πάχος του δίσκου. Σκεπάστε µε ακόµα έναν δίσκο από το µπισκουί, και απλώστε σε όλη την επιφάνειά του λίγη κρέµα σοκολάτας. Συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο κάνοντας εναλλάξ στρώσεις κρέµας σοκολάτας και µπισκουί (πρέπει να έχετε συνολικά 5 στρώσεις κρέµας σοκολάτας) και ολοκληρώστε µε έναν δίσκο µπισκουί. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει.

Βγάλτε την τούρτα από το ψυγείο και ζεστάνετε περιµετρικά το τσέρκι µε τα χέρια σας. Περάστε ένα λεπτό µαχαιράκι περιµετρικά, εσωτερικά από το τσέρκι, και ξεφορµάρετε τραβώντας το προς τα πάνω. Περιχύστε την τούρτα µε έτοιµο σιρόπι καραµέλας. Κόψτε σε κοµµάτια και σερβίρετε.

Tip: Αν περισσέψει μπισκουί διατηρήστε το στην κατάψυξη, τυλιγμένο με διάφανη μεμβράνη, για να το χρησιμοποιήσετε σε κάποια άλλη συνταγή.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share