Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τούρτα σοκολάτα-πορτοκάλι με ζελέ

12 Δεκεμβρίου 2013
Τούρτα σοκολάτα-πορτοκάλι με ζελέ

ΥΛΙΚΑ
1 έτοιμο δίσκο παντεσπάνι σοκολάτας
75 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
125ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
20ml λικέρ πορτοκαλιού
225ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη σε σαντιγί

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
65 γρ. αυγά
45 γρ. κρόκους αυγών
110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
65ml χυμό πορτοκαλιού φρέσκου
38 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό|
3,75 γρ. φύλλα ζελατίνης
225ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη σε σαντιγί

ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΛΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
300ml χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. φύλλα ζελατίνης

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Χοντρά ξύσματα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάξτε τη µους σοκολάτας. Ρίξτε τα 225ml κρέµα γάλακτος στον κάδο του µίξερ και χτυπήστε τα µε το εξάρτηµα σύρµα σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να έχετε µια ελαφριά σαντιγί. Αποσύρετε από το µίξερ και διατηρήστε τη στο ψυγείο. Αδειάστε τα 125ml κρέµα γάλακτος και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετήστε το σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς µε αυγοδάρτη µέχρι να πάρουν βράση. Βάλτε τη σοκολάτα σε µπολ κατάλληλο για φούρνο µικροκυµάτων και µισολιώστε τη σε χαµηλή ισχύ. Κατόπιν ρίξτε στη σοκολάτα το µείγµα της κατσαρόλας και ανακατέψτε µε σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να οµογενοποιηθούν. Προσθέστε και το λικέρ, ανακατέψτε και αφήστε το µείγµα να γίνει χλιαρό (35 °C). Στη συνέχεια προσθέστε και τη σαντιγί αναµειγνύοντας µε κυκλικές κινήσεις µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας σιλικόνης, ώσπου το µείγµα να οµογενοποιηθεί πλήρως.

Τοποθετήστε ένα στρογγυλό τσέρκι διαµέτρου 24 εκ. σε µια πιατέλα σερβιρίσµατος. Βάλτε στη βάση του το έτοιµο παντεσπάνι και αλείψτε την επιφάνειά του µε τη µαρµελάδα πορτοκάλι. Απλώστε από πάνω σε µια στρώση τη µους σοκολάτας και ισιώστε την επιφάνειά της µε µια σπάτουλα σιλικόνης ή το πίσω µέρος ενός κουταλιού. Βάλτε το τσέρκι στην κατάψυξη µέχρι να φτιάξετε τη µους πορτοκαλιού.

Φτιάξτε τη µους πορτοκαλιού. Τοποθετήστε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα µπολ µε κρύο νερό και αφήστε τα να µαλακώσουν για 15΄. Ρίξτε την κρέµα γάλακτος στον κάδο του µίξερ και χτυπήστε τα µε το εξάρτηµα σύρµα σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να έχετε µια ελαφριά σαντιγί. Αποσύρετε από το µίξερ και διατηρήστε τη στο ψυγείο. Βάλτε σε µεσαίο µεταλλικό µπολ τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το χυµό πορτοκαλιού. Εφαρµόστε το στο χείλος µιας κατσαρόλας ίδιου µεγέθους που την έχετε γεµίσει κατά τα 2/3 µε νερό (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και αφήστε τα υλικά να ψηθούν, ανακατεύοντας µε αυγοδάρτη µέχρι να φτάσουν σε θερµοκρασία περίπου τους 82 °C (θα το διαπιστώσετε µε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής). Κατόπιν κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε τα φύλλα ζελατίνης, αφού τα στραγγίσετε καλά µε τα χέρια σας, και το βούτυρο. Οµογενοποιήστε τα υλικά ανακατεύοντας µε ένα ραβδοµπλέντερ. Τέλος ενσωµατώστε τη σαντιγί µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας σιλικόνης και οµογενοποιήστε.

Αφαιρέστε το τσέρκι από την κατάψυξη, απλώστε οµοιόµορφα και τη µους πορτοκαλιού και ξαναβάλτε το στην κατάψυξη.

Φτιάξτε το ζελέ πορτοκαλιού. Βάλτε τα φύλλα ζελατίνης να παγώσουν σε ένα µπολ µε κρύο νερό για 15΄. Ρίξτε 100ml χυµό πορτοκαλιού σε µια µεσαία κατσαρόλα να πάρουν µια βράση µαζί µε τη ζάχαρη. Μόλις βράσουν, αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε το ξύσµα και έπειτα τα φύλλα ζελατίνης, αφού τα στραγγίσετε καλά µε τα χέρια σας. Ανακατέψτε καλά µε αυγοδάρτη να διαλυθούν και προσθέστε και τον υπόλοιπο χυµό πορτοκαλιού (200ml). Αφήστε το ζελέ να κρυώσει σε θερµοκρασία δωµατίου.

Κατόπιν, βγάλτε και πάλι το τσέρκι από την κατάψυξη και αδειάστε από πάνω το ζελέ. Βάλτε την τούρτα στην κατάψυξη να κρυώσει για τουλάχιστον 1-2 ώρες. Στη συνέχεια βγάλτε την τούρτα από την κατάψυξη και περάστε το τσέρκι περιµετρικά µε τα χέρια σας να ζεσταθεί ελαφρά. Τραβήξτε το προς τα πάνω και ξεφορµάρετε. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες ακόµα να έρθει στην κατάλληλη θερµοκρασία.

Όταν θέλετε να σερβίρετε διακοσµήστε αν θέλετε µε χοντρά ξύσµατα πορτοκαλιού και κόψτε σε κοµµάτια.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share