Τρίτη, 28 Μαΐου 2024

Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα - Συνταγή της γιαγιάς

Θα ξετρελαθείτε από την πρώτη μόλις μπουκιά

12 Απριλίου 2024 09:36
Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα - Συνταγή της γιαγιάς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα της γιαγιάς. Θα ξετρελαθείτε με τη γεύση της! Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά.

Διαβάστε επίσης: Όπως δεν την έχετε ξαναδοκιμάσει: Θεσπέσια τυρόπιτα σφολιάτας με φέτα, ανθότυρο και δυόσμο

Για τη ζύμη

Υλικά

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μαγιά νωπή, θρυμματισμένη
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 300 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή μυζήθρα ή ξινομυζήθρα
  • 4 αυγά
  • 80 ml γάλα πλήρες
  • 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο, για το ταψί

Κρεμμυδόπιτα μυκονιάτικη

Εκτέλεση

Ζύμη

  • Για τη ζύμη της μυκονιάτικης κρεμμυδόπιτας, σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα 100 ml από χλιαρό νερό και θρυμματίζουμε τη μαγιά.
  • Ανακατεύουμε με πιρούνι και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια του νερού.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, κάνουμε στη μέση του μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μείγμα μαγιάς.
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό, ζυμώνοντας με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό, ελαστικό ζυμάρι (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το νερό).
  • Το αφήνουμε κατά μέρος να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα.

Γέμιση

  • Για τη γέμιση της κρεμμυδόπιτας, σε βαθύ μπολ βάζουμε τα κρεμμυδάκια, τα σέσκουλα (ή σπανάκι), τα αλατίζουμε, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να μαραθούν για περίπου 30 λεπτά, να χάσουν τον όγκο τους.
  • Τα στύβουμε με τα χέρια μας, τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  • Για τη κρεμμυδόπιτα, χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  • Ανοίγουμε το καθένα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε λεπτό φύλλο με πάχος όχι μεγαλύτερο από 1/2 εκ.
  • Το ένα φύλλο θα πρέπει να έχει διάμετρο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού, ενώ το άλλο φύλλο ίση.
  • Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ. και στρώνουμε εκεί το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε οι άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα.
  • Αδειάζουμε στο ταψί τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο, μικρότερο φύλλο, το λαδώνουμε καλά, το χαράζουμε σε καρεδάκια και τρυπάμε το καθένα 2-3 φορές με πιρούνι.
  • Ψήνουμε την κρεμμυδόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα χλιαρή.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share