Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2025

Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας: Λουκουμάδες μπακαλιάρου για παιδιά

Μιάμ

23 Μαρτίου 2024 12:01
Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας: Λουκουμάδες μπακαλιάρου για παιδιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναμφισβήτητα, ο μπακαλιάρος είναι ένα πιάτο που δεν λείπει στα τραπέζια της 25ης Μαρτίου. Τα παιδιά όμως βαριούνται εύκολα, θέλουν κάτι νέο και φυσικά δύσκολα τρώνε. Για αυτό το mother's blog σας ετοιμάζει ένα γευστικότατο πιάτο με λουκουμάδες αφράτους και τραγανούς με γέμιση... μπακαλιάρου!

Ορίστε η συνταγή:

ΥΛΙΚΑ

350 γρ. μπακαλιάρος κατεψυγμένος ξαρμυρισμένος
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. αλεύρι σιταριού κίτρινο
- 20 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κουταλιά ξερή.
- 250 γρ. περίπου χλιαρό νερό
- 1 αυγό
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, χωρίς το φύτρο
- 1 κουταλιά ξύδι
- 1/4 κουταλάκι ρίγανη, 1/4 κουταλάκι μαντζουράνα, ελάχιστο θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι

Μην ξεχάσετε να δείτε επίσης: 25η Μαρτίου: Που θα φάμε τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο σκορδαλιά στην Αθήνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λουκουμάδες μπακαλιάρου για παιδιά

Ξεπαγώνουμε τον μπακαλιάρο και τον πιέζουμε ανάμεσα στα δυο μας χέρια να φύγει όσο νερό γίνεται. Τον μαδάμε σε πολύ μικρά κομμάτια, προσέχουμε να μην υπάρχουν κόκκαλα και βάζουμε τα κομματάκια σε πιάτο με χαρτί απορροφητικό. Κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλευριού σε μπολ. Κάνουμε μικρή γούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αυγό, τη μαγιά, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ξύδι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια, με χτυπητήρι αυγών. Το μείγμα πρέπει να έχει την πυκνότητα μέτριου χυλού, όχι πολύ πηχτό, γιατί θα γίνουν σκληροί, ούτε πολύ αραιό, γιατί θα απλώνουν. Προσθέτουμε και τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα, να φουσκώσει το μείγμα. Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο, με μια μετρίου μεγέθους, βαθιά κατσαρόλα. Αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να μην καούν απ΄ έξω και μέσα μείνουν άψητοι. Για να γίνουν οι λουκουμάδες μας, όσο το δυνατόν πιο στρογγυλοί κάνουμε το εξής. Παίρνουμε με το ένα μας χέρι μια ποσότητα από το μείγμα λουκουμά και το κλείνουμε σε σφιχτή χούφτα.
Με το άλλο μας χέρι και με ένα κουτάλι, παίρνουμε την ποσότητα του μείγματος που βγαίνει επάνω στο άλλο χέρι που έχουμε το χυλό του μπακαλιάρου και το ρίχνουμε αμέσως στο ζεστό λάδι. Βοηθάμε αν χρειάζεται, με ένα κουτάλι τον λουκουμά, να αποκτήσει στρογγυλό σχήμα. Αφού ροδίσουν από την μια μεριά, τους γυρίζουμε από την άλλη, να ψηθούν. Με τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τους λουκουμάδες από το λάδι, και τους ακουμπάμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το λάδι.

Έτοιμο το πιάτο και έτοιμα και τα παιδιά σας να ξετρελαθούν!

Σκορδαλιά σκέτο «ποίημα»: Με πατάτες, σκόρδο και 2 ακόμα υλικά έτοιμη στο πι και φι

Μια υπέροχη συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα έτοιμη σε λίγα λεπτά. Η απόλυτη συνταγή για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για νηστίσιμο vegan γλυκό ψυγείου.

Υλικά

700 – 800 γρ. πατάτες βρασμένες
3 σκελίδες σκόρδο
60 γρ. ξύδι λευκό
230 γρ. ελαιόλαδο

Συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα

Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα τους, έπειτα τις καθαρίζουμε.
Πολτοποιούμε το σκόρδο σε ένα μούλτι με 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο.
Λιώνουμε τις πατάτες στο γουδί, και προσθέτουμε το σκόρδο.
Χτυπάμε με το γουδοχέρι προσθέτοντας σιγά σιγά και εναλλάξ το ξύδι και το λάδι.
Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε
Οι πατάτες πρέπει να είναι ζεστές όταν τις βάλουμε στο γουδί η στον κάδο του μίξερ με το φτερό.
Οι αναλογίες λάδι, ξύδι και αλάτι είναι πάντα ανάλογες με το προσωπικό μας γούστο.
Η σκορδαλιά δεν πρέπει να “πετάξει” το ελαιόλαδο ούτε και να κάνει ρωγμές (να κόψει με άλλα λόγια)
Όσο περνάει η ώρα η σκορδαλιά μας σφίγγει.

 

Συνταγές

Share