Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2025

Μπαχαρικό «θησαυρός» από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το μυστικό για άψογο μπιφτέκι στη σχάρα

Η ειδικός σας το παρουσιάζει

23 Μαρτίου 2024 09:45
Μπαχαρικό «θησαυρός» από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το μυστικό για άψογο μπιφτέκι στη σχάρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια πεντανόστιμη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για μπιφτέκια στη σχάρα έρχεται για να μας ενθουσιάσει. Η γνωστή μαγείρισσα μοιράστηκε το μυστικό της με τον κιμά και αποκάλυψε το μπαχαρικό που είναι «θησαυρός».

Αν ωστόσο έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή της για πουτίγκα με σάλτσα φράουλας.

Υλικά

  • 500 γρ. μοσχάρι για κιμά
  • 250 γρ. χοιρινό για κιμά
  • 250 γρ. αρνί για κιμά
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
  • 1 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 κ.σ. σουμάκ (θα το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών)
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 φλ. φρυγανιά χωρίς γλουτένη ή νιφάδες βρώμης
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει μια φορά τον κιμά στην μηχανή αλέσεως. Ιδανικά, για ζουμερά μπιφτέκια στη σχάρα χρειαζόμαστε κιμά από ελιά ή και λίγη λάπα μοσχαριού.

Βάζουμε σε μπολ τον κιμά από μοσχάρι, χοιρινό και αρνί.

Τρίβουμε πάνω στον κιμά τα κρεμμύδια την ζουμερή ντομάτα και το σκόρδο.

Περιχύνουμε τον κιμά με το ξίδι και το ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με το σουμάκ, τη ρίγανη, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για μπιφτέκια.

Προσθέτουμε τη βρώμη ή τη φρυγανιά λίγη-λίγη, όχι όλη μαζί. Ο κιμάς για μπιφτέκια πρέπει να είναι αφράτος και εύπλαστος.

Αφού ζυμώσουμε καλά τον κιμά για τα μπιφτέκια, τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το λιγότερο για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε την φωτιά για το ψήσιμο. Λαδώνουμε ελαφρά με λίγο χαρτί κουζίνας την σχάρα που θα ψήσουμε.

Πλάθουμε 10 μπιφτέκια και τα ψήνουμε στη σχάρα BBQ γκαζιού, κάρβουνα ή σχαροτήγανο.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια χωρίς να τα πιέζουμε πάνω στη σχάρα, από 5′ μέχρι για 7′ λεπτά από κάθε πλευρά.

Κάθε 1-1/2 με 2′ γυρνάμε με σπάτουλα τα μπιφτέκια στην σχάρα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να βγουν ζουμερά.

Όταν ψηθούν τα μπιφτέκια τα βγάζουμε με σπάτουλα σε πιάτο.

Εναλλακτικά ψήνουμε στο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 15’ λεπτά.

Καλό θα είναι να τα βάλουμε σε σχάρα μέσα σε ταψάκι για να ξεροψηθούν σαν μπιφτέκια σχάρας.

Μυστικά για τα μπιφτέκια

Αν πρόκειται να ζυμώσετε κιμά για μπιφτέκια και να μείνει όλη την νύχτα στο ψυγείο για το αυριανό τραπέζι ο κιμάς θα πάρει βαριά μυρωδιά από το κρεμμύδι. Γι’ αυτό, κάντε το εξής:

Αντί να τρίψετε το κρεμμύδι, ψιλοκόψτε το και περάστε το λίγο από το τηγάνι.

Αφού κρυώσει το βάζετε στον κιμά κανονικά και ζυμώνετε τα μπιφτέκια.

Ζεσταίνουμε δηλαδή ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Το αφήνουμε για 8-10 λεπτά, να γίνει διάφανο και να μαλακώσει καλά.

Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στον κιμά.

Αυτό ισχύει για κάθε μείγμα κιμά που θέλετε να ζυμώσετε την προηγούμενη μέρα για το αυριανό σας τραπέζι.

Έτσι θα μπιφτέκια δεν θα βαρύνουν αλλά θα μοσχοβολούν.

 

Συνταγές

Share