Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024

Απίστευτη πατατόπιτα της γιαγιάς - Ιδανική για περίοδο Σαρακοστής

Μεσημεριανό και βραδινό που θα σε ξετρελάνει

22 Μαρτίου 2024 10:04
Απίστευτη πατατόπιτα της γιαγιάς - Ιδανική για περίοδο Σαρακοστής
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπέροχη συνταγή για πατατόπιτα της γιαγιάς. Στριφτή και νηστίσιμη . Τώρα που διανύουμε περίοδο νηστείας, δεν χρειάζεται να απαρνηθούμε και τις λιχουδιές. Αυτή η πατατόπιτα λοιπόν είναι νηστίσιμη και άκρως νόστιμη με ένα τραγανό σπιτικό φύλλο και μία υπέροχη γέμιση από πατάτα και μερικά ακόμη υλικά. Θα την λατρέψει όλη η οικογένεια και σίγουρα τα παιδιά. Μπορούμε να απολαύσουμε σαν μεσημεριανό ή σαν βραδινό.

Διαβάστε περισσότερα:

Σοκολατένιο και νηστίσιμο: Γλυκό ψυγείου σε vegan version που θα λατρέψουν όσοι νηστεύουν ή και όχι

Υλικά

  • Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 1 κιλό περίπου
  • Νερό 2 κούπες
  • Ζαχαρη 1 κουτ. Γλυκού
  • Αλατι 1 κουτ. Γλυκού
  • Ελαιολαδο 1 φλιτζανάκι
  • Μπέικιν Πάουντερ μισό φακελάκι


Για την γέμιση

  • Πατατες 5 μέτριες
  • Ελαιολαδο λίγο
  • Κρεμμυδι 2 μεγάλα
  • Αλατι Κατά βούληση
  • Πιπέρι Κατά βούληση
  • Άνηθος μισό ματσάκι
  • Δυοσμος μια κουταλιά


Για το φύλλο

  • Ηλιέλαιο μισή κούπα
  • Ελαιολαδο μισή κούπα

Πατατόπιτα η λύση για νηστεία

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μπέικιν πάουντερ.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Βάζουμε στην άκρη την ζύμη μας και ξεκινάμε την προεργασία της γέμισης.

Για την γέμιση

  • Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες αφού τις έχουμε πρώτα καθαρίσει από την φλούδα τους.
  • Αφού βράσουν και μαλακώσουν τις στραγγίζουμε.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
  • Αφού γυαλίσουν, προσθέτουμε τις βραστές πατάτες, αφού πρώτα τις πατήσουμε λίγο με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε επίσης το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  • Αφού η γέμιση ομογενοποιηθεί και τα λαχανικά μας γυαλίσουν είναι έτοιμη και αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.

Για την πίτα

  • Μεταφέρουμε την ζύμη από το μπολ στον πάγκο.
  • Στην αρχή μοιράζουμε το φύλλο σε 4 με 5 μπάλες.
  • Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε μακρόστενο σχήμα. Λαδώνουμε το φύλλο με ένα μείγμα από ηλιέλαιο και ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε την γέμιση και στην συνέχεια τυλίγουμε με το φύλλο. Κάνουμε με ένα μαχαίρι μερικές σχισμές στο φύλλο για να βγει στριφτή.
  • Μεταφέρουμε την πατατόπιτα στο ταψί με προσοχή και φροντίζουμε να εγκλωβίσουμε καλά τις άκρες έτσι ώστε να μην ανοίξουν.
  • Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share