Απίστευτη πατατόπιτα της γιαγιάς - Ιδανική για περίοδο Σαρακοστής
Μεσημεριανό και βραδινό που θα σε ξετρελάνει
Υπέροχη συνταγή για πατατόπιτα της γιαγιάς. Στριφτή και νηστίσιμη . Τώρα που διανύουμε περίοδο νηστείας, δεν χρειάζεται να απαρνηθούμε και τις λιχουδιές. Αυτή η πατατόπιτα λοιπόν είναι νηστίσιμη και άκρως νόστιμη με ένα τραγανό σπιτικό φύλλο και μία υπέροχη γέμιση από πατάτα και μερικά ακόμη υλικά. Θα την λατρέψει όλη η οικογένεια και σίγουρα τα παιδιά. Μπορούμε να απολαύσουμε σαν μεσημεριανό ή σαν βραδινό.
Διαβάστε περισσότερα:
Σοκολατένιο και νηστίσιμο: Γλυκό ψυγείου σε vegan version που θα λατρέψουν όσοι νηστεύουν ή και όχι
Υλικά
- Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 1 κιλό περίπου
- Νερό 2 κούπες
- Ζαχαρη 1 κουτ. Γλυκού
- Αλατι 1 κουτ. Γλυκού
- Ελαιολαδο 1 φλιτζανάκι
- Μπέικιν Πάουντερ μισό φακελάκι
Για την γέμιση
- Πατατες 5 μέτριες
- Ελαιολαδο λίγο
- Κρεμμυδι 2 μεγάλα
- Αλατι Κατά βούληση
- Πιπέρι Κατά βούληση
- Άνηθος μισό ματσάκι
- Δυοσμος μια κουταλιά
Για το φύλλο
- Ηλιέλαιο μισή κούπα
- Ελαιολαδο μισή κούπα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μπέικιν πάουντερ.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.
- Βάζουμε στην άκρη την ζύμη μας και ξεκινάμε την προεργασία της γέμισης.
Για την γέμιση
- Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες αφού τις έχουμε πρώτα καθαρίσει από την φλούδα τους.
- Αφού βράσουν και μαλακώσουν τις στραγγίζουμε.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
- Αφού γυαλίσουν, προσθέτουμε τις βραστές πατάτες, αφού πρώτα τις πατήσουμε λίγο με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε επίσης το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
- Αφού η γέμιση ομογενοποιηθεί και τα λαχανικά μας γυαλίσουν είναι έτοιμη και αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Για την πίτα
- Μεταφέρουμε την ζύμη από το μπολ στον πάγκο.
- Στην αρχή μοιράζουμε το φύλλο σε 4 με 5 μπάλες.
- Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε μακρόστενο σχήμα. Λαδώνουμε το φύλλο με ένα μείγμα από ηλιέλαιο και ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε την γέμιση και στην συνέχεια τυλίγουμε με το φύλλο. Κάνουμε με ένα μαχαίρι μερικές σχισμές στο φύλλο για να βγει στριφτή.
- Μεταφέρουμε την πατατόπιτα στο ταψί με προσοχή και φροντίζουμε να εγκλωβίσουμε καλά τις άκρες έτσι ώστε να μην ανοίξουν.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.