Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Όπως την έφτιαχνε η γιαγιά: Γευστική κολοκυθόπιτα με φέτα και γιαούρτι - Το ξεχασμένο κόλπο των παλιών

Η πίτα που αγαπάμε να τρώμε όλο τον χειμώνα!

8 Φεβρουαρίου 2024 09:39
Όπως την έφτιαχνε η γιαγιά: Γευστική κολοκυθόπιτα με φέτα και γιαούρτι - Το ξεχασμένο κόλπο των παλιών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καιρός που έρχεται είναι ιδανικός για… κλείσιμο στο σπίτι, χουχούλιασμα και μαγείρεμα. Πέρα λοιπόν από τις κλασικές συνταγές για σούπες που προτείνουν οι περισσότεροι, εμείς σας δίνουμε την ευκαιρία να φτιάξετε την πιο εύκολη, γρήγορη αλλά και σούπερ γευστική κολοκυθόπιτα, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μας. Με την ευκαιρία, δείτε την υπερτροφή του χειμώνα με φέτα.

Τα υλικά λίγα, τα βήματα ελάχιστα!

Υλικά

  • 500γρ τριμμένα (χωρίς υγρά) Κολοκύθια
  • 100γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300γρ Τυρί φέτα
  • 100γρ Γιαούρτι
  • 2 Αυγά
  • 2 κομμένα Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι Άνηθο
  • 1 κουτ γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Ξύσμα Λεμόνι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
  • Τρίβουμε τα κολοκυθιά και τα ζουλάμε με τα χέρια μας να φύγουν τα υγρά τους.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα κολοκυθάκια , τα αυγά, το γιαούρτι,το τυρί, τα κρεμμυδάκια , το ελαιόλαδο ,το ξύσμα λεμονιού, αλάτι , πιπέρι.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν μέχρι να γίνει ένας μαλακός χυλός.
  • Αλείφουμε ένα ταψάκι με λίγο λάδι 26 εκ (θέλουμε να είναι λεπτή στρώσει για να ψηθεί καλά) και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  • Στρώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα.
  • Ρίχνουμε από πάνω επιπλέον τυράκι και πασπαλίζουμε με πινέλο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε για 55 λεπτά και στα μισά του ψησίματος σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

συνταγη-για-κολοκυθοπιτα
Κολοκυθόπιτα

Δε θα μείνει ψίχουλο: Η πιο εύκολη και αφράτη τυρόπιτα με απίστευτη κρέμα από τη Βέφα Αλεξιάδου

Έρχεται σε λίγο καιρό το αποκριάτικο τραπέζι και εκτός από τα παραδοσιακά φαγητά δε θα μπορούσε να λείπει και μια αφράτη τυρόπιτα με απίστευτη κρέμα τυρί από την Βέφα Αλεξιάδου. Και αφού εορταστικό τραπέζι χωρίς μια πίτα δεν γίνεται, πάμε να δούμε την συνταγή της Βέφας για την λαχταριστή τυρόπιτα.

Δείτε επίσης: Το κόλπο της Αργυρώς βρίσκεται στα μυρωδικά: Η τυρόπιτα του 10λεπτου με γιαούρτι και χωρίς φύλλο

Υλικά

  • Φέτα 250 γραμμάρια πικάντικη
  • Ανθοτυρο 500 γραμμάρια
  • Γάλα Φρέσκο 500 ml
  • Σιμιγδάλι Ψιλό Μισό φλιτζάνι
  • Κρόκους Αυγού 4
  • Βουτυρο 2 κουταλιές της σούπας
    Πιπέρι Κατά βούληση

Για το φύλλο

  • Φύλλο Σφολιάτας 2
  • Για το άλειμμα
  • Νερό Λίγο
  • Ελαιολαδο Λίγο

Η εκτέλεση της συνταγής για την τυρόπιτα

Σε ένα μπολ σπάμε με τα χέρια την πικάντικη φέτα και το ανθότυρο. Ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα τυριά. Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα μαζί με το ψιλό σιμιγδάλι, τους κρόκους, το βούτυρο και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στον πάτο του ταψιού.

Απλώνουμε από πάνω την γέμιση και πάνω από την γέμιση βάζουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Με ένα πινέλο αλείφουμε την τυρόπιτα με λίγο νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την τυρόπιτα στους 170 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

Tips για την τυρόπιτα με κρέμα της Βέφας

Μπορούμε να τα κάνουμε και με φύλλα κρούστας. Μισά φύλλα κρούστας πάνω, μισά φύλλα κρούστας πάνω. Το ταψί έχει διαστάσεις, όσο είναι τα φύλλα κρούστας.

Η συνταγή αυτή είναι σκέτη εγγύηση αφού την βρήκαμε από φίλη που έχουμε το όνομά της στο τέλος της συνταγής, όμως η αρχική συνταγή ανήκει στην αγαπημένη μας Βέφα Αλεξιάδου. Εμείς την έχουμε φτιάξει πολλές φορές και σίγουρα θα υπάρχει στο Πασχαλινό μας τραπέζι φέτος.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share