Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ζωντανή ιστορία στο πιάτο: Ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα - Η παραδοσιακή τυρόπιτα με το «κρυμμένο» γιαούρτι

Εύκολη και γρήγορη συνταγή!

25 Ιανουαρίου 2024 12:01
Ζωντανή ιστορία στο πιάτο: Ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα - Η παραδοσιακή τυρόπιτα με το «κρυμμένο» γιαούρτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία συνταγή για τυρόπιτα ελαφριά χωρίς πολλά λίπη και σφολιατένιο φύλλο. Είναι η περίφημη ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα. Τα υλικά που χρειάζονται είναι εύκολα και βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Με την ευκαιρία, να σας θυμίσουμε τη συνταγή για τυρόπιτα με κρεμμύδι.

Υλικά

  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλ. νερό
  • 1 φλ. γιαούρτι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φέτα ή 250 γρ. φέτα και 250 γρ. ανθότυρο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το νερό, το αλάτι και την μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ταψί που όταν ρίξουμε το χυλό, να μην ξεπερνάει το ένα δάχτυλο σε ύψος.
  • Θρυμματίζουμε το τυρί και το σκορπάμε σ΄όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 200 C μέχρι να ροδίσει.

κουρκουτοπιτα-ηπειρωτικη
Ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα

Τυρόπιτα σε 3': Γρήγορη και λαχταριστή συνταγή με κίτρινα τυριά και σαλάμι

Γρήγορη και εύκολη τυρόπιτα στο τηγάνι. Μία συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Με την ευκαιρία, δείτε την πρωτότυπη συνταγή για τυρόπιτα με αμπελόφυλλο.

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά
  • 5 φέτες σαλάμι αέρος
  • πάπρικα γλυκιά
  • Ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 3/4 του φλυτζανιού γάλα

Εκτέλεση

Κόβουμε τα φύλλα στρογγυλά –μετράμε με ένα μεγάλο πιάτο- ίσα ίσα να καλύπτουν την βάση του τηγανιού.

Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και στρώνουμε τα τρία φύλλα.

Βάζουμε τα τυριά και το σαλάμι αέρος, πασπαλίζουμε με πάπρικα γλυκιά.

Βάζουμε από πάνω τα άλλα τρία φύλλα κομμένα στρογγυλά. Τα τρυπάμε με ένα μαχαίρι.

Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και ρίχνουμε το περίπου το 1/3.

Μόλις πάρει χρώμα από κάτω, το τουμπάρουμε σαν ομελέτα και ψήνουμε και από την άλλη μεριά.

Έτοιμη η τυρόπιτά μας!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share