Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024

Η πιο νόστιμη τυρόπιτα με ελάχιστες θερμίδες - Ιδανική για «ισορροπία» μεσά στις γιορτές!

Απολαυστική συνταγή!

7 Δεκεμβρίου 2023 09:15
Η πιο νόστιμη τυρόπιτα με ελάχιστες θερμίδες - Ιδανική για «ισορροπία» μεσά στις γιορτές!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η τυρόπιτα είναι μια από τις πιο αγαπημένες πίτες μικρών και μεγάλων, όμως στις γιορτές και ειδικά δε π πριν και μετά το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, θα θέλαμε κάτι πιο ελαφρύ.

Παρακάτω, λοιπόν, σου έχουμε τυρόπιτα με λίγες θερμίδες, με γιαούρτι και αλεύρι ολικής άλεσης, η οποία είναι μάλιστα και πεντανόστιμη. Παράλληλα, σας θυμίζουμε και την πίτα του λεπτού: Η πιο σύντομη και νόστιμη συνταγή τυρόπιτας - Έτοιμη σε 3 λεπτά!

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 2 αυγά
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 1 Φαρίνα ολικής άλεσης (500 γρ.)
  • Προαιρετικά:¼ κούπας τριμμένη παρμεζάνα ή ρεγγάτο

Για τη γέμιση:

  • 1 μεγάλο αυγό
  • 200 γρ. τριμμένη φέτα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το άλειμμα:

  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κ.σ. νερό
  • Προαιρετικά: Σουσάμι

τυροπιτακια-ολικησ-αλεσησ
Τυροπιτάκια ολικής άλεσης

Οδηγίες

Ετοιμάζεις τη ζύμη:

  • Χτυπάς στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, τα αυγά για δύο λεπτά. Μειώνεις την ταχύτητα και προσθέτεις αργά το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και την παρμεζάνα ή το ρεγκάτο. Συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτεις το αλεύρι και αν έχεις εξάρτημα ζύμης (γάντζο), χρησιμοποιείς αυτό για να συνεχίσεις. Ξεκινάς το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια αυξάνεις και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, ομοιόμορφη ζύμη. Αν δεν έχεις εξάρτημα για το μίξερ, συνεχίζεις το ζύμωμα με τα χέρια.
  • Αφήνεις τη ζύμη να σταθεί για 10 λεπτά.

Ετοιμάζεις τη γέμιση:

  • Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάς το αυγό. Προσθέτεις την τριμμένη φέτα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Ανακατεύεις απαλά με ένα πιρούνι για να αναμιχθούν.
  • Συναρμολόγηση και ψήσιμο
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200° C. Στρώνεις ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
    Τοποθετείς τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας σου, την κόβεις σε κομμάτια και πλάθεις μικρές μπάλες (περίπου 30-35).
  • Πιέζεις με την παλάμη σου κάθε μπάλα ζύμης στον πάγκο για να γίνει ένα στρογγυλό φύλο.
  • Βάζεις μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) στο μισό μέρος του φύλου και κλείνεις το άλλο μισό από πάνω για να δημιουργηθεί ένα ημικύκλιο. Πιέζεις τις άκρες με τα δάχτυλά σου για να σφραγίσουν. Τοποθετείς τα τυροπιτάκια στο ταψί.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύεις τον κρόκο αυγού και το νερό με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αλείφεις τα τυροπιτάκια με το αυγό και πασπαλίζεις με σουσάμι.
  • Ψήνεις για 25 λεπτά.

Πηγή: abakirtzi.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share