Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

Μανιάτικη τυρόπιτα: Συνταγή για την «ξεσκέπαστη» τυρόπιτα της Μεσσηνίας με μυζήθρα και σφέλα

Γεύσεις με άρωμα Πελοποννήσου

28 Σεπτεμβρίου 2023 15:35
Μανιάτικη τυρόπιτα: Συνταγή για την «ξεσκέπαστη» τυρόπιτα της Μεσσηνίας με μυζήθρα και σφέλα
Από Ανθή Κουρεντζή

Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα πιάτα της Μάνης. Το φύλλο της τυρόπιτας είναι παραδοσιακό και ανοιχτό. Αν αναζητάτε μια διαφορετική ιδέα για τυρόπιτα τότε αυτή η παραδοσιακή συνταγή θα σας ξετρελάνει. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα της πεθεράς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
  • 1 ποτηράκι κρασιού λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλάκια της σούπας ξίδι

Μανιάτικη τυρόπιτα: Συνταγή για την «ξεσκέπαστη» τυρόπιτα της Μεσσηνίας με μυζήθρα και σφέλα

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. τυρί μυζήθρα
  • 500 γρ. τυρί σφέλα
  • 3 αυγά
  • ½ ποτήρι λάδι
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτάκι σόδα (όχι μαγειρική)
  • 3 κουταλιές αλεύρι

Εκτέλεση

  • Ζυμώστε όλα τα υλικά για το φύλλο
  • Ανοίξτε ένα, μέτριο σε πάχος, φύλλο και απλώστε το σε λαδωμένο ταψί έτσι ώστε οι άκρες του να βγαίνουν έξω από το ταψί
  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης και ρίξτε την πάνω στο φύλλο
  • Διπλώστε τις άκρες και ψήστε σε μέτριο φούρνο περίπου για 30 λεπτά
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share