Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

«Παραδεισένια» τυρόπιτα έτοιμη σε 5': Λαχταριστή συνταγή με 3 τυριά και αποτέλεσμα που «λιώνει» στο στόμα

Γεύση μούρλια!

26 Σεπτεμβρίου 2023 08:25
«Παραδεισένια» τυρόπιτα έτοιμη σε 5': Λαχταριστή συνταγή με 3 τυριά και αποτέλεσμα που «λιώνει» στο στόμα
Από Ανθή Κουρεντζή

Μια πανεύκολη τυρόπιτα που θα σας εντυπωσιάσει. Μια συνταγή για μια τυρόπιτα με 3 διαφορετικά αλλά πεντανόστιμα τυριά για όλη την οικογένεια. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα «περέκ».

Υλικά

  • 500 γρ. έτοιμο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο
  • 250 γρ. κασέρι
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 400 ml γάλα
  • 200 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 4 αβγά
  • πιπέρι

«Παραδεισένια» τυρόπιτα έτοιμη σε 5': Λαχταριστή συνταγή με 3 τυριά και αποτέλεσμα που «λιώνει» στο στόμα


Εκτέλεση συνταγής

  • Αλείφετε ένα ταψί με λιωμένο βούτυρο και απλώνετε 6 φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα.
  • Τρίβετε τη φέτα με τα χέρια ή με το πιρούνι και την απλώνετε πάνω από τα φύλλα. Κόβετε το κασέρι και τη γραβιέρα σε λεπτά μπαστουνάκια ή τα τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα απλώνετε και αυτά πάνω από τα φύλλα.
  • Σκεπάζετε τα τυριά με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πάλι ένα-ένα.
  • Χτυπάτε τα αβγά με το σύρμα και τα ανακατεύετε με το γάλα και λίγο πιπέρι. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και περιχύνετε το ταψί με το μείγμα των αβγών.
  • Ραντίζετε την πίτα με λιωμένο βούτυρο και την αφήνετε να σταθεί 1/2 ώρα πριν την βάλετε στο φούρνο.
  • Ψήνετε την πίτα σε μέτρια θερμοκρασία για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

Θα την ζήλευαν και οι Ολύμπιοι θεοί: Σερραϊκή μπουγατσοτυρόπιτα με φέτα και σιμιγδάλι, σκέτη αμβροσία

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, η φήμη της είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Η μπουγάτσα είναι γνωστή σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία (ακόμα και στην Αυστρία), όπου τη συναντάμε σχεδόν με το ίδιο όνομα.

Συνήθως πρόκειται για πίτα, γεμιστή με τυρί, και αυτό που τη διαφοροποιεί από μια τυπική τυρόπιτα είναι η ζύμη της. Στην Ελλάδα μπουγάτσα είναι σχεδόν αποκλειστικά πίτα με φύλλα που αλείφονται στο άνοιγμά τους με άφθονο βούτυρο. Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, θα χρησιμοποιήσουμε 10 φύλλα κρούστας (μισά πάνω, μισά κάτω).

Παράλληλα, δοκιμάστε αυτή την αφράτη τυρόπιτα με μπεσαμελ

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 620 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 270 ml νερό
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 150 γρ. επιπλέον, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
  • 150 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 900 ml κατσικίσιο γάλα
  • 1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θα την ζήλευαν και οι Ολύμπιοι θεοί: Σερραϊκή μπουγατσοτυρόπιτα με φέτα και σιμιγδάλι, σκέτη αμβροσία

Διαδικασία

Φύλλα

  • Για τα φύλλα της μπουγάτσας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Τη ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά, τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
  • Τα πλάθουμε σε μπάλες, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο.
  • Αφήνουμε τα φύλλα της μπουγάτσας να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε εκεί μία από τις μπάλες ζύμης.
  • Την πιέζουμε με την παλάμη για να πλατύνει και στη συνέχεια την ανοίγουμε μέχρι να γίνει πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο, φύλλο.
  • Για να το πετύχουμε αυτό, αρχίζουμε να τραβάμε προσεκτικά το ελαφρά ανοιγμένο φύλλο από τις άκρες και στη συνέχεια το ανασηκώνουμε πεταχτά στον αέρα μερικές φορές, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να απλώνει και να λεπταίνει.
  • Το γυρνάμε κάθε φορά από διαφορετική πλευρά και επαναλαμβάνουμε το τράβηγμα και τίναγμα, ώστε να ανοίξει γύρω γύρω ομοιόμορφα.
  • Τακτικά, για να μη σχιστεί, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο. (Αν μας φαίνεται δύσκολο, απλώς το ανοίγουμε με τη βέργα.)
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο και ισιώνουμε τις άκρες του φύλλου ώστε να γίνει ορθογώνιο.
    Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και ακουμπάμε εκεί το φύλλο.
  • Το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε πάνω στο πρώτο φύλλο.

Γέμιση

  • Για τη γέμιση της μπουγάτσας, σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρίχνουμε πασπαλιστά και σε δόσεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ πηχτή κρέμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, για να διαλυθούν τυχόν κόμποι, ρίχνουμε και λίγο αλατοπίπερο και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια κρέμα που να αρχίσει να πήζει.
  • Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και τον κρόκο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το τυρί να λιώσει και η κρέμα να γίνει λεία.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε τη γέμιση της μπουγάτσας να κρυώσει. Όσο κρυώνει, θα πήζει, μέχρι που θα κόβεται με το μαχαίρι.

Μπουγάτσα

  • Ανακατεύουμε καλά την κρέμα με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει.
  • Την απλώνουμε στο κέντρο των φύλλων και φέρνουμε τις άκρες τους προς το κέντρο, ώστε να καλύψουμε τελείως τη γέμιση και να φτιάξουμε έναν μεγάλο φάκελο.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λιωμένο βούτυρο.
  • Για τη μπουγάτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Αφήνουμε να γίνει χλιαρή, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε τη μπουγάτσα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share